teyit.org’a ihbar olarak gelen ve birçok haber sitesi tarafından da yayınlanan ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından yazıldığı belirtilen bir metinde, uzun dönem askerlik süresinin 12 aydan 18 aya çıkartıldığı iddia edildi.
Ancak, uzun dönem askerlik süresinin 12 aydan 16 aya çıktığı iddiası doğru değil. Genelkurmay’ın internet sitesinde uzun dönem askerliğin uzatıldığına dair herhangi bir açıklama bulunmuyor. Ayrıca Genelkurmay’ın açıkladığı iddia edilen açıklama incelendiğince birçok imla ve yazım hatasıyla da karşılaşmak mümkün. teyit.org’a gelen ihbarlarda söz konusu metnin Whatsapp’ta fazlaca dolaşıma girdiği fark ediliyor. Askerlik süresinin belirlenmesi ise Bakanlar Kurulu kararıyla gerçekleştirilebiliyor. Bundan önceki dönemlerde askerlik süresinin Bakanlar Kurulu kararlarıyla değiştirildiği görülebiliyor.
Genelkurmay Başkanlığı Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, \"Askerlik süresinin uzatıldığına dair yapılan haberlerin asılsız olduğunu belirtti.
Genelkurmay Başkanlığı’nın websitesinde yayınlanan 2 Şubat tarihli basın açıklamasına bakıldığında da iddianın bir kez daha yalanlandığı görülebiliyor.
Hürriyet önce haberi yayınladı sonra yalanladı
Bu sabah saatlerinde Hürriyet Gazetesi, Uğur Ergan imzasıyla uzun dönem askerlik süresinin 18 aya azaltıldığına dair bir haber yayınladı. Haberin Genelkurmay Başkanlığı tarafından yalanlanması üzerine ise Hürriyet Gazetesi, siber saldırı sonucunda e-posta sisteminin hacklendiğini ve iddianın araştırıldığını ifade etti.Muhabir Ergan ise olayın perde arkasını şöyle anlattı:
\"Sabah saatlerinde bana da Genelkurmay’dan WhatsApp yoluyla Genelkurmay antetli yazı geldi. Ancak ne yazının üzerinde ne de daha sonra bunun sahte bir açıklama olduğuna dair uyarıcı herhangi bir ibare bana iletilmiş değildi. Hürriyet ile birlikte TRT ve bazı gazetelere de giden Genelkurmay Başkanlığı antetli yazıyla ilgili sahtedir uyarısı yer almadığı için haberin resmi bir açıklama olduğu değerlendirildi. Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri de benim WhatsApp ve e-mail'ime gönderildiğini söylemelerine rağmen uyarı yazısının gitmediğini doğruladı. Haber internet sitelerine ve TRT ekranlarına çıkınca Genelkurmay Başkanlığı söz konusu metnin sahte olduğunu acilen telefonla bildirip internetten kaldırılmasını istedi.\"