'Umut adına martı olmalı' dizesinin Nazım Hikmet’e ait olduğu iddiası

'Umut adına martı olmalı' dizesinin Nazım Hikmet’e ait olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Nazım Hikmet’in külliyatında böyle bir dize ya da satır yok.

Sözler uzun süredir Nazım Hikmet’e atfedilerek internette dolaşımda.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada uzun süredir dolaşımda olan “İnsan; denizin olmadığı yerde, umut adına, martı olmalı” ifadelerinin şair Nazım Hikmet Ran’a ait olduğu iddia edildi. 

Farklı zamanlarda sık sık dolaşıma giren sözler geçtiğimiz yaz Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan tarafından Twitter’da paylaşıldı. Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da dizileri kullanarak şairi andı.

nazim imamoglu

İnternette yapılan kısa bir aramada sözleri Nazım Hikmet’e atfeden yüzlerce sitenin olduğu söylenebilir. Hatta Ankara’daki bir kafenin şiiri duvarlarına yazdırdığı bile görülebiliyor.  

Nazım Hikmet’in böyle bir şiiri yok

Bahsi geçen şiirin bir süredir internette Nazım Hikmet adıyla dolandığı açık. Bozcaada Belediyesi ise sözleri Cemal Süreya’ya atfetmiş

Yapı Kredi Yayınları, Nazım Hikmet’in şiirlerini “Bütün Şiirleri” isimli bir kitapta derlemiş. Yayınevi tarafından yapılan kapsamlı çalışmada, iddia edildiği gibi şiir ya da bölüm yok.

Bir sosyal medya kullanıcısı sözlerin “Cezaevinden Mehmet Fuat’a Mektuplar 2” isimli kitapta olduğunu belirtmiş. Ancak bu düz yazı eserde de martıları konu edinen bir satır bulunmuyor.

Gazeteci yazar Zeynep Oral, da sözlerin Nazım’a atfedilen uydurma şiirleri içinde olduğunu ifade ediyor. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı yazar anısına bir tasarım yarışması düzenlemiş. Yarışmanın jüri raporunda  “İnsan; denizin olmadığı yerde, umut adına, martı olmalı” ifadelerinin Hikmet’e ait olmadığı açıklanarak bu sözle yarışmaya katılanlar değerlendirme dışı tutulmuş. 

İnternette bir yazar ya da bir ünlüye kolayca söz atfetmek mümkün. Teyit şimdiye kadar Anne Frank, Atatürk, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek ve Cemal Süreya gibi isimlere atfedilen sözlerin gerçek olmadığını gösterdi