Ukrayna’nın Diia uygulamasıyla Büyük Sıfırlama’yı uygulayan ilk ülke olduğu iddiası

Ukrayna’nın Diia uygulamasıyla Büyük Sıfırlama’yı uygulayan ilk ülke olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Diia uygulamasını Eylül 2019’da tanıtmıştı.

Covid-19 aşı sertifikası Diia’ya Ağustos 2021’de eklendi.

İddiaya kaynak gösterilen yazıda Ukrayna’nın sessiz sedasız bir şekilde uygulamayı kullanmaya başladığı yazmıyor.

Büyük Sıfırlama gizli bir girişim değil; WEF’nin amacı eşitsizliği azaltmak, iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil enerjiyi yaygınlaştırmak.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan gönderilerde, Ukrayna’nın kimlik ve aşı pasaportunu birleştiren Diia uygulamasını kurarak WEF'in Büyük Sıfırlaması’nı uygulayan ilk ülke olduğu öne sürüldü. İddialarda, Ukrayna Rusya arasındaki çatışmalar devam ederken Ukrayna’nın bu uygulamayı sessiz sedasız hayata geçirdiği de vardı. 

fotograf ukrayna diia uygulamasi iddia

Diia uygulaması 2019’de duyurulmuştu

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı, “akıllı telefonda devlet” konseptiyle Diia uygulamasını 27 Eylül 2019'da duyurdu ve mobil uygulama 6 Şubat 2020’de kullanılmaya başladı. Uygulamayla vatandaşlarının resmi işlemleri pratik ve anlaşılır şekilde halletmesi hedefleniyor. Uygulamaya App Store ve Google Play üzerinden erişilebiliyor. 

Uygulamanın ilk sürümünde, vatandaşlar ehliyetlerini ve araç ruhsatlarını akıllı telefonlarında kullanabiliyordu. Nisan 2020’de gelen yeni sürümle dijital kimlik kartları ve pasaportlar da uygulamaya dahil edildi. Ağustos 2021’deyse, Covid-19 aşı sertifikası uygulamaya eklendi ve Avrupa Birliği bu sertifikaları resmen tanıdı. Bu sayede ülkeler arası iletişim ve seyahatin kolaylaşması bekleniyor.

17 Mart 2022 itibariyle uygulama üzerinden kimlik, pasaport, vergi mükellefi belgesi, araç tescil belgesi, araç sigorta poliçesi, öğrenci kimliği, ikamet belgesi, doğum belgesi ve Covid-19 aşı sertifikalarına tek uygulamadan dijital olarak erişilebiliyor. Uygulama üzerinden trafik cezası ve gelir vergisi gibi ödeme işlemleri de yapılabiliyor.

Ukrayna’nın Diia uygulamasını “sessiz sedasız” bir şekilde başlattığı iddiasına kaynak olarak, Fransızca yayın yapan iPhone Soft isimli sitenin paylaşımı gösteriliyor. Ancak bu yazıda, Diia uygulamasının uzun süredir kullanıldığı ve çatışmalar başlamadan önce dijitalleşmede öncü olduğu söyleniyor. Yani yazıda, Ukrayna’nın Diia uygulamasını “sessiz sedasız” başlattığı söylenmiyor ya da ima edilmiyor. 

Büyük Sıfırlama gizli bir girişim değil

İddialarda dile getirilen bir diğer ifade, Ukrayna’nın Diia uygulamasını uygulamaya sokarak Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Büyük Sıfırlama (The Great Reset) programını uygulayan ilk ülke olduğuydu.

Covid-19 pandemisinin başından beri Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Büyük Sıfırlama programı, bir komplo teorisiyle bağdaştırılıyor. BBC Monitoring’in araştırmasına göre, Büyük Sıfırlama terimi Facebook'ta 8 milyondan fazla etkileşim aldı ve Twitter'da neredeyse 2 milyon kez paylaşıldı. En popüler gönderiler arasında Büyük Sıfırlama'nın, Covid-19 pandemisini planlayan ve yöneten elitlerin büyük komplosunun stratejik bir parçası olduğuna dair temelsiz açıklamalar yer alıyor.

Aslında Büyük Sıfırlama, WEF’in birtakım elitlerin dünyayı yönetmek için planladığı gizli bir komplo değil. ​​WEF, Büyük Sıfırlama’yla eşitsizliği azaltmayı, iklim değişikliğiyle mücadeleyi ve yeşil enerjiyi yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Program başından bu yana açık.

Yani Ukrayna’nın Diia uygulamasıyla Büyük Sıfırlama programını uygulayan ilk ülke olduğu iddiasının dayanağı yok. Çünkü Büyük Sıfırlama özünde, resmi hizmetlerin dijitalleşmesiyle ilgili bile değil.