Üç gezegenin Gize piramitleri üzerinde 2 bin 373 yılda bir hizaya girdiği iddiası

Üç gezegenin Gize piramitleri üzerinde 2 bin 373 yılda bir hizaya girdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

İddianın temeli komplo teorileri yayan bir internet sitesinde 2011 yılında yayınlanan bir yazıya dayanıyor.

3 Aralık 2012’de gökyüzünde Satürn, Venüs ve Mars’ın kavuşumu yaşanmış olsa da, gökyüzü böyle görünmüyordu.

3 Aralık 2012’de Kahire’de bir tek Venüs net gözüküyordu.

Gezegen kavuşumları ender görülen olaylar değiller.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medya platformlarında zaman zaman viral olan bir iddia Merkür, Venüs ve Satürn gezegenlerinin Mısır’ın Kahire kentinde olan Gize piramitleri üzerinde 2 bin 373 yılda bir hizaya girdiğini iddia ediyordu. 

gezegenler iddia 1

3 Aralık 2012’de bir tek Venüs net gözüküyordu 

Gezegen hareketlerinin incelenebildiği timeanddate.com isimli internet sitesi üzerinden Merkür, Venüs ve Satürn’ün 3 Aralık 2012 tarihindeki Gize piramitlerinin bulunduğu Kahire üzerindeki konumlarını kontrol ettiğimizde, hava şartlarından dolayı yalnız Venüs’ün iyi görülebildiği, geri kalan iki gezegenin ise ortalama bir görünürlüğe sahip olduğunu tespit edebiliyoruz. Yani  iddia edildiği gibi o gün Kahire'de üç gezegenin de net görülebildiği bir fotoğraf çekmek mümkün değildi. 

gezegenler kanit 1

‘Havalı ama bu sıralama mümkün değil’ 

Ancak bu, gezegenlerin aynı hizaya gelebilecekleri ihtimalini değiştirmiyor. Amerikalı saygın astronom ve “Bad Astronomy” isimli bloğun sahibi Phil Plait 2012’de yayınladığı bir makalede bu iddiayı konu etmiş. Plait Aralık 2012’de gökyüzünde bu tarzda bir sıralanma olacağını, ancak “havalı” olsa da gezegenlerin bu kadar rijit bir sıralamada gözükmesinin mümkün olmadığını anlatmış. Böyle bir sıralamanın 2 bin 373 yılda bir değil, sık sık gerçekleştiğini de açıklamış. Plait gezegenlerin 3 Aralık 2012'de nasıl gözükeceğini kontrol ettiğinde ise karşısına yatay değil, dikey sıralanan gezegenler çıkmış ve piramitlerin ancak kuzeybatıdan bakınca bu açıdan görülebileceği belirtilmiş. 

gezegenler kanit 2

Gerçek sıralamada gezegenlerin birbirine neredeyse dikey olduğu görülüyor, fakat iddia görselde gezegenler yatay bir açıda gözüküyorlardı.  

Online olarak erişilebilen farklı uygulamalardan Kahire üzerinde gökyüzünün o gün nasıl gözüktüğünü kendimiz de kontrol edebiliyoruz.

skyview kahire gize

plenatarium kahire gize


İddianın kaynağı, komplo teorileri yayan bir blog 

Bilimsel makaleler yayınlayan Nature dergisinin bloğunda 2012’de yer verilen bir yazı iddianın temelinin World Mysterious Blog isimli sitede 2011’de yayınlanan bir yazı olduğunu belirtmiş. Fotoğrafın piramitlerin güneybatısından çekildiği, fakat gezegenlerin ancak kuzeybatıdan bu biçimiyle görülebileceği bilgisine bu yazıda da yer verilmiş.  

İddianın temelini oluşturan yazıda 3 Aralık 2012’de gezegenlerin Gize üzerine sıralanacağı anlatılıyor. Hikayeyi yazan Charles Marcello Gize piramitlerinin bu gezegen karşılaşmasını “onurlandırmak” için bu sıralamayla inşa edildiğinden şüphesi olmadığını ve İncil’deki yaratılış hikayesinin de bu konuyla ilişkili olduğunu savunuyor. Dünyanın gizemleriyle ilgilenen site, bugünlerde Covid-19’un dünyaya bilinçli bir şekilde yayılmış olduğuna dair komplo teorileri de üretiyor.

Fotoğraf 2008 yılında internete yüklenmiş 

Gize piramitlerinin iddia görseldekiyle aynı açıdan çekilmiş ve 2012 yılından önce internete yüklenmiş bir haline ulaşmak mümkün. Bu da fotoğrafın çekilen bu eski görselle montajlanmış olabileceği yönündeki önemli bir kanıt. 

gezegenler kanit 3

Gezegen kavuşumları sık sık oluyor 

Gezegen kavuşumları her yıl olabilir. İnsanlık tarihi için ilgi çeken gezegenler ve Gize piramitlerini merkezine alan bu iddia Avrupa ülkelerinde de yayılmış. İddia fotoğrafla ilgili olarak bu yılın başlarında AFP’ye konuşan bir uzman, Merkür ile Venüs’ün parlaklığının absürt boyutta olduğuna vurgu yapmıştı. Doğrulama platformu Maldito 2018’de konu hakkında çalışmış ve iddianın yanlış olduğu sonucuna ulaşmıştı. Snopes gezegenlerin 3 Aralık 2012’de benzer bir kavuşma yaşadığı fakat iddiadaki gibi bir görüntünün oluşmayacağı sonucuna varmıştı.