Üç doz Covid-19 aşısı olanlara HIV bulaştığı iddiası

Üç doz Covid-19 aşısı olanlara HIV bulaştığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Covid-19 aşısı ile HIV virüsü arasında bir bağ yok.

Aşı olanlara HIV virüsü bulaşmıyor ya da aşılananlar bu enfeksiyona daha açık hale gelmiyor.

Fransız virolog Luc Montaigner'ın “aşı olanların AIDS testi yapmalı” diye bir açıklaması yok.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Gündeme gelen iddiaya göre üç doz Covid-19 aşısı olanlara, AIDS’e neden olan HIV (Human Immunodeficiency Virus & İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) bulaşıyor. Paylaşımlarda Fransız virolog Luc Monagnier’ın, “Üçüncü dozu alanlar bir laboratuvara gidip AIDS testi yaptırsın. Sonuç sizi şaşırtabilir. O zaman hükümetinizi dava edin” dediği de öne sürülmüş.

covid asisi hiv iddiasi

İddia Twitter’da #SıvılardaKanserAidsTehlikesi etiketiyle yayıldı. Tweetdeck üzerinden etiketi araştırdığımızda, bu konuda ilk tweetin 14 Şubat’ta @FardipliSinham kullanıcı adlı Twitter hesabından atıldığı anlaşılıyor. 

İlk paylaşımda şöyle denmiş: 

“Dikkat! Önemli! Enjekte ettiğiniz sıvılarda bulunan GP120 ve GP41 glukoproteinlerinin içerisinde HIV virüsü olduğu tespit edildi. Küreselciler AIDS ve ayrıca kanser ile de soykırım yapacaklar!” (Yazım hatalarını Teyit düzeltti)

Montaigner’ın böyle bir açıklaması yok

Luc Montaigner’a atfedilen açıklamayla başlayalım. 

Fransız virolog Luc Montaigner 8 Şubat 2022’de hayatını kaybetti. Montagnier, AIDS hastalığına yol açan HIV’i keşfettiği için 2008 yılında Nobel Tıp Ödülü almıştı. Son dönemlerde Covid-19 aşısıyla ilgili şüpheci açıklamalarıyla gündeme gelen Luc Montaigner, aşı karşıtları için sözleri sık sık abartılan merkezi bir figür.

İlginizi çekebilir: Nobel ödülü sahibi Luc Montagnier'in Covid-19 aşısı olanların iki yıl içinde öleceğini açıkladığı iddiası

Luc Montaigner, Nisan 2020’de de SARS-CoV-2’nin HIV dizilimi taşıdığı iddiasını ortaya atmıştı. Ancak bu iddianın asılsız olduğu çok defa kanıtlandı.

Montaigner’in “aşı olanlar AIDS testi yapmalı” diye bir açıklaması ise yok. Montaigner’e atfedilen sözleri Türkçe, İngilizce ve Fransızca aradığımızda da güvenilir bir kaynağa rast gelmiyoruz. Ayrıca Montaigner’a atfedilen açıklamayla ilgili ilk paylaşımlar Ocak 2022’de yapılmış.

Covid-19 aşısının AIDS’e ya da kansere neden olduğuna kanıt yok

Gelelim asıl iddiaya. HIV, insanlarda bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalığa açık hale getiriyor. HIV’in şu anda etkili bir tedavisi yok. Ancak uygun tıbbi bakımla kontrol altında tutulabiliyor. HIV enfeksiyonu, erken müdahale edilmediğinde, Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olarak bilinen AIDS ile sonuçlanabiliyor. 

HIV, enfekte olan biriyle cinsel ilişki, kan veya anne sütü yoluyla bulaşıyor

Ancak Covid-19 aşısı ile HIV virüsü arasında herhangi bir bağ yok. Yapılan hiçbir bilimsel çalışmada, aşıların HIV’e yakalanma riskini artırdığı gösterilmedi. Dünyanın dört bir yanında bu kadar yaygın uygulanan tıbbi bir ürün, böyle sonuca yol açsa mutlaka tespit edilirdi. Tam tersi, birçok çalışma hem üçüncü doz uygulamasının hem de aşının kendinin bağışıklık tepkisini artırdığına işaret ediyor. 

İlk paylaşımda, aşılarda bulunduğu iddia edilen “GP120 ve GP41 glukoproteinler” ise HIV virüsün hücreye tutunması için gerekli proteinleri ifade ediyor. Yani HIV virüsüyle doğrudan bağlantılı bu proteinlerin Covid-19 aşısıyla ilgisi yok.

Reuters’e açıklamalarda bulunan Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi Amesh Adajla, Covid-19 aşılarında HIV virüsü olmadığını, bu nedenle AIDS’e neden olamayacaklarını anlattı.

HIV zaten önemli bir küresel halk sağlığı sorunu. Yani önemi ve yaygınlığı Covid-19 aşılarıyla birlikte ortaya çıkmış değil. 

Ayrıca aşıların kansere neden olduğuna da kanıt yok. Michigan Üniversitesi mikrobiyoloji ve immünoloji bölümünden Prof. Dr. Micheal Imperiale de aşıların içindeki hiçbir maddenin kansere yol açmadığını açıkladı. Uzmanlar bir aşının kansere neden olmasının pratik bir yolu olmadığını vurguluyor.

Aşıların birinci, ikinci ya da üçüncü dozları içeriğinde de herhangi fark yok. Bu dozlar Covid-19’a karşı bağışıklığı güçlendirmek için uygulanıyor. Türkiye’de uygulanan Covid-19 aşılarının içeriğine dair net bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden takip etmek de mümkün.

İddiaların kaynağı

Covid-19 aşısının HIV virüsü yaydığı iddiası, Aralık 2020’de Avustralya’da durdurulan Covid-19 aşısı denemelerine dayanıyor olabilir. Nitekim daha önce sosyal medyada bu konuda paylaşımlar da yapılmış.

Queensland Üniversitesi ve biyoteknoloji firması CSL tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı HIV virüsünden türetilen küçük bileşen içeriyordu. Ancak aşı denemelerinde katılımcılara yapılan testlerde yanlış sonuç verdiği tespit edilmişti. Aşı denemeleri bu nedenle durduruldu. Yani bu aşı hiçbir zaman etkililik ve güvenlik testlerini tamamlayıp onay alarak kullanıma sunulmadı.

Geçmişte de çocuk felci aşısı, çiçek aşısı gibi aşıların da HIV virüsü yaydığı gibi asılsız iddialar ortaya atılmıştı. Ancak aşı kaynaklı HIV enfeksiyonu vakasına rastlanmıyor.

İddiayı Reuters, Facta, AP, Full Fact, Doğrula gibi doğrulama kuruluşları da inceledi.