Twitter’ın Türkiye sorumlusunun kadınların eşlerinin rızası dışında Twitter’a giremeyeceğini açıkladığı iddiası

Twitter’ın Türkiye sorumlusunun kadınların eşlerinin rızası dışında Twitter’a giremeyeceğini açıkladığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Twitter’ın Ortadoğu sorumlusu Gordon MacMillan böyle bir açıklaması yok

Görseldeki kişi Twitter’ın sorumlusu değil, Salahuddin Barakat isminde bir Müslüman aktivist.

Abdülkadir el-Cezairî ise 1883 yılında hayatını kaybetmiş Cezayirli bir asker.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan gönderide Twitter’ın Türkiye’yi de kapsayan Ortadoğu bölgesi sorumlusu olduğu iddia edilen Abdülkadir el-Cezairî isimli birinin, “Twitter’i İslama uygun ahlaklı tartışmaların yapıldığı bir yer haline getireceğiz. Eşinin rızası olmadan hiçbir kadın Twitter’a giremeyecek” dediği öne sürüldü. Paylaşılan görselin de Abdülkadir el-Cezairî’yi gösterdiği iddia edildi.

twitter iddia min

Ancak iddia doğru değil. Twitter’ın Ortadoğu sorumlusu Gordon MacMillan. MacMillan’ın böyle bir açıklaması yok ve görseldeki kişi Twitter’ın sorumlusu değil, Salahuddin Barakat isminde bir Müslüman aktivist. Abdülkadir el-Cezairî ise 1883 yılında hayatını kaybetmiş Cezayirli bir asker. 

Twitter’ın sorumlusu iddiada belirtilen kişi değil

Twitter’ın Ortadoğu sorumlusu Abdülkadir el-Cezairî değil. Twitter’ın Ortadoğu editöryal politikasından sorumlu yöneticisi Gordon MacMillan. MacMillan, Ortadoğu’nun yanı sıra Avrupa ve Afrika bölgelerinden de sorumlu. Bu bilgi MacMillan’ın Linkedin ve Twitter hesaplarından da doğrulanabiliyor. MacMillan, 2019 yılında Birleşik Krallık ordusunda subay olduğuyla ilgili haberlerle de gündeme gelmişti. Ancak iddiadaki cümleleri sarf ettiğine dair hiçbir kanıt yok. MacMillan'ın Twitter profilinde eşitlik yanlısı ve ayrımcılığa karşı birçok paylaşım bulmak da mümkün. 

twitter sorumlusu min

Twitter’ın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika sorumlusunun Linkedin profili.

MacMillan’ın böyle bir açıklama yapması, şirketin değerlerine de aykırı olurdu.

Görseldeki kişi Salahuddin Barakat

Tersine görsel arama yöntemiyle iddia paylaşımda yer alan kişinin kim olduğunu da bulabiliyoruz. Görselde yer alan kişinin ismi iddia edildiği gibi Abdülkadir el-Cezairî değil, Salahuddin Barakat. Barakat İsveç’te yaşayan bir Müslüman aktivist. Salahuddin Barakat hakkında 2016 yılında Los Angeles Times’ta yayınlanan bir haber de bulunuyor. Haberde Barakat, Malmö’deki İslam Akademisi'nin kurucusu olarak tanıtılmış. Salahuddin Barakat ile ilgili bilgilere farklı internetsitelerinden de ulaşmakmümkün. 

İddiada belirtilen Abdülkadir el-Cezairî ise Cezayirli bir asker. Kuzey Afrika’nın bağımsızlık mücadelesinde önemli rol oynayan el-Cezairî, 1883 yılında hayatını kaybetmiş.

Sonuç olarak Twitter’ın Ortadoğu sorumlusu Gordon MacMillan ve iddiadaki gibi bir açıklama da yapmamış. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden uydurmaya örnek.