Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide, Twitter’a abonelik sistemi geldiği ve kullanıcılara aylık 5 TL'den 100 TL'ye ödeme yaparak destek olunabileceği iddia edildi. 4 Aralık 2019’da paylaşılangönderi yaklaşık 400 beğeni ve 30 retweet aldı. İddia Vedat Milör, TivitMag ve Dark Web Haber gibi çok takipçili kullanıcılar tarafından da paylaşıldı.
Yeni Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikasında abonelik sistemi yok
Twitter, kullanıcılarına e-posta atarak Ocak 2020’de hizmet şartları ve gizlilik politikasını güncelleyeceğini duyurdu. Yeni hizmet şartları ve gizlilik politikası incelendiğinde, kişisel bilgilerin yönetimi, gizlilik politikası ve Twitter’la paylaştığımız bilgiler gibi başlıklar görülebilirken, abonelik sistemiyle ilgili bir güncellemeye ulaşılamıyor.
Twitter’ın yaptığı yeniliklere yönelik gizlilik politikaları sayfasındaki bilgilendirme yazısı
Daily Mail ve Cnbc-e gibi kaynaklarda yer alan bilgiye göre güncellemeler politik reklam verme konusunda birtakım kısıtlamalar içeriyor. Düzenlemeler, politik bilgi kirliliklerini önleme amacıyla yapılmış. Yayınlanan yeni hizmet şartlarında, kısıtlanacak olan politik içerikleri ‘‘aday, siyasi parti, devlet memuru, oylama, yasal veya adli sonuçlara atıfta bulunan herhangi bir reklam’’ olarak tanımlanıyor. Ek olarak siyasi adayların, siyasi partilerin veya atanmış devlet görevlilerinin siyasi olmayan reklamlar paylaşması da kısıtlanacak.
Tweeti atan kullanıcı şaka yaptığını söyledi
İddiayı ilk paylaşan @erdxn isimli kullanıcı, gönderiyi paylaştıktan bir gün sonra, paylaşımı kimsenin Twitter’dan gelen bildirimleri okumadığını düşünerek, şaka amaçlı yaptığını açıkladı.
Teyit kullanıcıya ulaştı
Teyit, konuyla ilgili bilgi almak için iddiayı ortaya atan kullanıcıya ulaştı. Kullanıcı, yeni hizmet şartları ve gizlilik politikası metnini, İngilizce ve çok uzun olması sebebiyle kimsenin okumayacağını tahmin ettiğini, paylaşımı tamamen şaka amacıyla yaptığını söyledi Kullanıcı, başta iddiaya kimsenin inanmayacağını düşünmüş; ancak sonrasında insanların gelen bildirimi okumak yerine, hazır okumuş birinin yazdığına inanmayı seçtiğini gözlemlemiş.
Kullanıcıların çoğu, hizmet şartları ve politikalarını okumuyor
York Üniversitesi'nden Jonathan Obar ve Connecticut Üniversitesi'nden Anne Oeldorf-Hirsch tarafından yürütülen bir deneyde, internet kullanıcılarının çoğunlukla çevrimiçi sözleşmeleri, lisans sözleşmelerini, hizmet şartlarını, gizlilik politikalarını ve diğer sözleşmeleri okumadığı ortaya kondu. 2016 yılında yayınlanan makalede, çevrimiçi şartname ve sözleşmeleri okumadan kabul ederek “internetteki en büyük yalan”a ortak olduğumuz öne sürülüyor.
Sonuç olarak, Twitter'a abonelik sistemi geldiği iddiası doğru değil. Twitter’ın yeni güncellemesinde abonelik sistemiyle ilgili bir başlık yok ve iddiayı ortaya atan kişi daha sonra tweeti şaka amaçlı paylaştığını açıkladı.