Sosyal medya hesaplarından paylaşılan Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler imzalı gizli bir belgenin Türkiye’nin Dağlık Karabağ çatışmalarına aktif olarak katıldığını gösterdiği iddia edildi. İddiaya göre belgede Libya’da bulunan Sultan Murat ve Sultan Süleyman Şah tümenlerinden 120 Suriyeli savaşçının mühimmatları ile birlikte Azerbaycan’a intikal ettirilmesi gerektiği yazıyor.
“Gizli” ibareli belge sahte
Ermeni haber sitelerinde mesajlaşma servisi Telegram üzerinde yayılan belgeyi, Rus basının sızdırdığı belirtiliyor. Ancak belgedeki detaylara baktığımızda Türkiye resmi belge hazırlama yönetmeliğine uymadığını görebiliyoruz.
Örneğin Cumhurbaşkanlığı resmi yazışma kılavuzunda gizli ibareli bir belgenin sayısının olması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca sayı alanında “Z” ibaresi de yer almalı (sayfa 72). Ancak iddia konusu belgede böyle bir sayı yok. Oysa belgenin sayısı başlıkla aynı hizada yer almalıydı. Ayrıca resmi belgelerde yazı tipi “Times New Roman” (12 punto) ya da “Arial” (11 punto) olmalı. Metin içinde alıntılar sadece italik yazılır; iddia belgede bütün metnin italik yazıldığını görüyoruz.
Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in imzasının bulunduğu başka bir gizli ibareli belge ile karşılaştırdığımızda da belgenin sahte olduğu sonucuna ulaşıyoruz. 2014 yılında, o dönem Genelkurmay ikinci başkanı olan Yaşar Güler tarafından TSK içindeki cemaat yapılanması üzerine iddialarını ortaya atan Fidel Okan ve Abdurrahman Şimşek hakkında suç duyurusunda bulunduğunu gösteren belge basına sızdırılmıştı. Bu belgede dört noktada “Gizli” ibaresi yer alıyor. Ancak iddia konusu belgede sadece başta “gizli” olduğu belirtilmiş.
Yine buradaki Yaşar Güler imzalarını karşılaştırdığımızda, benzerlikler var gibi görünse de, iddia konusu belgedeki imzanın taklit edildiği fark ediliyor.
Genelkurmay’a ait antetli kağıtlarda da, iddia konusu belgedeki bayrak figürünü değil, Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’nın logosunun yer alması gerekiyor. Kurumun logosu resmi internet sitesinde de görüleceği gibi epey farklı.
Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı logosu ve iddia konusu belgede kullanılan logo.
Belgenin hazırlandığı belirtilen tarih olan 16 Eylül ve 21 Eylül tarihleri arasında Libya Tunus sınırında bulunan Vatiyye hava üssünden herhangi bir kargo uçağının uçuş bilgisi Flightradar24 üzerinde yer almıyor. Ancak Libya’dan, Azerbaycan merkezli özel kargo havayolu şirketi Silk Way uçağının Azerbaycan’a 27 Eylül'de inişi tespit ediliyor. Bu uçuşun belgeyle bağlantılı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmuyor.
Diğer yandan tamamen gayriresmi olarak gerçekleşen hukuk dışı bir asker sevkiyatının da belgesinin olması beklenmezdi.
27 Eylül’de Ermenistan Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ’da silahlı çatışmaların başlamasıyla, Ermenistan Türkiye’nin Azerbaycan saflarında savaşması için Suriye’den savaşçı gönderdiği iddialarını ortaya attı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Türkiye’nin çatışmada Azerbaycan’a destek vermesi için yüzlerce Suriyeli savaşçı gönderdiğini açıklamıştı. Suriyeli muhalifler de listeler oluşturularak kargo uçaklarıyla Suriyeli savaşçıların Dağlık Karabağ’a götürüldüğünü belirtmiş. Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Suriye’den Azerbaycan’a savaşçı getirildiği iddialarını yalanlayarak bu konuda herhangi bir kanıt olmadığını açıkladı. Türkiye de iddiaların doğru olmadığını belirtiyor.
İlginizi çekebilir: Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalara paralı askerler gitti mi?