Türkiye’nin kişi başı gıda israfında dünya üçüncüsü olduğu iddiası

Türkiye’nin kişi başı gıda israfında dünya üçüncüsü olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Birleşmiş Milletler raporuna göre kişi başına gıda israfında üçüncü sırada Yunanistan var.

Türkiye raporda kişi başına düşen israfta 60, ülke çapındaki israfta ise 15. sırada.

Türkiye’nin üçüncü sırada yer aldığı herhangi bir gıda israfı araştırması yok.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Medya kurumları ve sosyal medya platformlarında paylaşılan bir iddia, Türkiye’nin kişi başına düşen gıda israfında dünya üçüncüsü olduğunu belirtiyordu. Mart ayında yayınlanan Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı 2021 raporuna dayandırılarak ortaya atılan iddia, haber ajansları da dahil olmak üzere çok sayıda medya kurumu tarafından paylaşıldı.

gida analizi 30042021 1

4 Mart tarihinde yayınlanan BM Gıda İsrafı Raporu, tüm dünyanın atık gıdalarıyla ilgili bir metodoloji üzerine kurulu ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Doğrultusunda 2030 yılına kadar bir politika güdülmesini öneriyor. 

Rapora ulaştığımızda tüm ülkelerin kıtalara göre ayrıldığını görüyoruz. Ülkelerin ortaya çıkan rakamlarını ise iddiada yer aldığı gibi kişi başına en çok gıdanın israf edilmesi açısından bir tablo üzerinde sıraladığımızda Türkiye’nin kişi başı 93 kilogram ile üçüncü değil, 60. sırada olduğu sonucuna ulaşıyoruz.

Aynı puanda yer alan beş ülke olduğu için burada o ülkeyi 60. sırada kabul etmek bir standart. Türkiye ile aynı gıda israfı ölçütünü paylaşan diğer ülkeler ise Mauritus, Seyşeller, Ürdün, Azerbaycan ve Ermenistan. 

gida analizi 30042021 2

Aynı tabloyu bir diğer ölçüt olan yıllık ülke gıda israfı bakımından sıraladığımızda ise Türkiye’nin dünya çapında 15. sırada yer aldığını görüyoruz. 

Kişi başına gıda israfında üçüncü sırada

2021 raporuna göre kişi başı en çok gıdanın israf edildiği ilk 10 ülke sırasıyla Nijerya, Ruanda, Yunanistan, Bahreyn, Malta, Irak, Tanzanya, Suudi Arabistan, Lübnan ve Yemen olarak gözüküyor. Dolayısıyla dünyada kişi başına yıllık en çok gıda israfı yapılan ülke sıralamasında üçüncü sırada Yunanistan var.  

gida analizi 30042021 5

Türkiye ülke kıyasında 15. sırada

Bu sıralamayı kişi başına değil de ülke açısından yaptığımızda ilk 10 içinde yer alan ülkeler şöyle: Çin, Hindistan, Nijerya, Endonezya, Amerika Birleşik Devletleri, Pakistan, Brezilya, Meksika, Bangladeş, Etiyopya. Türkiye 7,7 milyar tonla Filipinler, Mısır, Kongo ve Japonya’dan sonra 15. sırada yer alıyor. Yani Türkiye dünya sıralamasında da üç numarada yer almıyor. Bu sıralamada üç numarada Nijerya yer almış. 

gida analizi 30042021 3

Gıda israfı konusunda Türkiye’nin üçüncü sırada olduğu herhangi bir araştırma da yok.

Türkiye bu alanda dünya ortalamasında çok iyi bir yerde değil. Bu israfın önemli çevresel, toplumsal ve ekonomik etkileri var. Örneğin sera gazı emisyonlarının yüzde 8 ila 10’u tüketilmeyen gıda ile ilişkilendiriliyor. Yani gıda israfı da iklim değişikliğini besliyor. Raporda bu konu “Gıda israfı bir ülke olsaydı karbon salımında dünya üçüncüsü olurdu” ifadeleriyle tanımlanıyor (sf. 4). 

Gıda israfı için bireysel ve politika bazlı öneriler var 

Gıda israfı konusunda şimdiye dek gıda kullanım hiyerarşisi stratejisini benimseyen Türkiye (sf. 6), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birlikte yayınladığı eylem planına göre, 2020 yılında dört temel amaç başlığında topladı:

  • Farkındalık yaratma
  • Doğrudan insani tüketim için güvenilir ve besleyici gıdanın kurtarılması ile yeniden dağıtılması sistemlerinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve izlenmesi
  • Gıda mevzuatına uygun olan ancak insanlar tarafından tüketilmesi tercih edilmeyen gıdaların hayvan yemi olarak kullanılması
  • Gıda kaybı ve israfında geri dönüşümün sağlanması. 

Yemek pişirmeye meraklı olanlara gıda israfını önleyen tarifler bulmaları, mutfaktan hoşlanmayanlara ise çöpe attıklarının farkında olmak ve planlı alışveriş öneriliyor. Türkiye ve dünyadan bir takım girişimler gıda israfını engellemek için toplu bir şekilde hareket ederken, bazı araştırmalar Türkiye’nin organik atıklarının iyi bir enerji kaynağı olabileceğini hatırlatıyor.