Türkiye’nin Çin’in Sinovac Biotech adlı ilaç şirketinin geliştirdiği Covid-19 aşısını 50 milyon doz sipariş ettiğini açıklamasının ardından, sosyal medyada paylaşılan karşılaştırmalı grafiklerle birlikte, sadece Türkiye’nin Çin’den aşı sipariş ettiği iddia edildi. Tabloda ABD, Japonya, Britanya, Hindistan gibi ülkelerin Pfizer & BioNTech, Moderna ve AstraZeneca’dan aşı sipariş ettiği, ancak Çin’den aşı almadığı öne sürülüyor. Tüm ülkeler test edilmiş onaylanmış aşı alırken, Türkiye’nin Çin’in talep edilmeyen aşısını aldığı iddia ediliyor. Paylaşılan başka bir tabloda da benzer bir iddia söz konusu.
Çin’den aşı sipariş eden başka ülkeler de var
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Aralık, Ocak ve Şubat aylarında teslim edilmek üzere 50 milyon doz CoronaVac satın almak için Çin ile sözleşme imzaladığını açıkladı. Ancak Türkiye, Çin’de biyofarmasötik şirketi Sinovac Biotech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını alan tek ülke değil. Üçüncü faz aşamasında olan CoronaVac, birçok ülke tarafından sipariş edildi. Çin’den aşı sipariş eden diğer ülkeler arasında Endonezya, Brezilya, Şili ve Filipinler gibi ülkeler var.
GZT adlı haber sitesi tarafından 27 Kasım’da hazırlanan ve iddialarda yer alan grafikte de eksiklikler var. Grafikte Çin’den aşı sipariş eden diğer ülkeler belirtilmemiş.
Örneğin grafikte yer alan Endonezya’nın sadece AstraZeneca'dan aşı sipariş ettiği belirtilmiş. Ancak Endonezya, Çin Sinovac Biotech ile Kasım-Mart 2021 tarihleri arasında temin edilmek üzere 50 milyon doz aşı satın almak için anlaşma imzaladı. Endonezya bir başka Çin firması CanSino Biologics ve Sinopharm ile birlikte toplam 225 milyon doz aşı temin edecek.
Brezilya da sadece AstraZeneca’dan aşı sipariş etmedi. Brezilya Çin’in CoronaVac aşısından da 46 milyon doz sipariş etti. Bunun yanında Brezilya Rusya’nın aşı geliştiren Gamaleya şirketiyle birlikte toplam 246 milyon doz sipariş etti. Öte yandan Şili de Sinovac ile 20 milyon doz aşı alımı için anlaşma yaptı. Ayrıca Filipinler de Çin’den 50 milyon doz aşı alacağını duyurdu.
Türkiye de dahil ülkeler tarafından Çin’den 8 Aralık itibariyle, toplam 166 milyon doz aşı sipariş edildi.
Çin'de de aynı aşı kullanıyor
Sosyal medyada Çin’in kendi aşısını kullanmadığı da öne sürüldü. Ancak Çin kendi geliştirdiği Covid-19 aşısını kullanıyor. Hatta aşının üçüncü faz çalışması tamamlanmadan, para karşılığında 1 milyon kişiye aşı yapıldı. Aşıya talebin de yüksek olduğu belirtiliyor. CoronaVac aşısının yılda 300 milyon dozdan fazla üretilmesi planlanıyor. Çin AstraZeneca'dan da 200 milyon doz aşı sipariş etti.
İlginizi çekebilir: Covid-19 aşısı nasıl oldu da bu kadar kısa sürede bulundu?
Türkiye’de aşılama 11 Aralık’ta sağlık çalışanlarıyla başlayacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığına göre Çin’in geliştirdiği aşının tercih edilmesinin nedeni, üretildiği ülkeye değil yönteme odaklanılması. Çin’in geliştirdiği etkisizleştirilmiş virüs içeren aşının, en geleneksel yöntem olduğunu anlatan Koca, bu yöntemle üretilen aşıların uzun vadede yan etkisi olmadığının bilindiğini aktardı.
Koca mRNA aşılarının kısa vadede iyi sonuç verdiğini, ancak orta ve uzun vadeli etkilerinin bilinmediğini aktardı. Koca Pfizer ile 25 milyon doz aşı alımı için görüşmelerin sürdüğünü, diğer aşı şirketleriyle de irtibat halinde olduklarını söylemişti.
Çin aşısı CoronaVac, Türkiye'de gerekli güvenlik testlerinden geçirildikten sonra uygulanacak.
İlginizi çekebilir: Aşı karşıtlığı ve Covid-19