Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin telefon görüşmelerinde para ödemeyeceği iddiası

Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin telefon görüşmelerinde para ödemeyeceği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Göç İdaresi Suriyeli mültecilerin telefon görüşmelerinin ücretsiz olacağı şeklindeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı.

Uygulama Geri Gönderme Merkezleri’nde sınır dışı edilmek üzere tutulan sınırlı sayıdaki yabancıyı kapsıyor.

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan ve Sözcü, Sputnik, Yurt Gazetesi, İPA Haber, WebTekno gibi sitelerde yer alan haberlerde, Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerin yurt dışı ve yurt içi telefon görüşmelerinin ücretsiz olacağı iddia edildi. Haberde, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 7 Mart 2018’de Türkiye'deki göçmenler için ilk etapta 60 bin adet ücretsiz telefon kartı ihalesine çıktığı ve kartların ankesörlü, sabit telefonlarda ve cep telefonlarında kullanılabileceği belirtildi.

Bunları Biliyor Musunuz isimli Facebook sayfasında 20 Mart 2018’de paylaşılan iddia yaklaşık 10 bin kişi tarafından beğenildi. Ayrıca, HRT Akdeniz isimli yerel bir televizyon kanalının haberleştirdiği iddia Facebook’ta şimdiye kadar 5 milyon görüntülenme sayısına ulaştı.

Geçtiğimiz aylarda yeniden gündem olan iddia, 3 Hilal isimli Facebook sayfası tarafından 13 Kasım 2018’de yeniden dolaşıma sokuldu, yaklaşık 7 bin kullanıcı tarafından paylaşıldı.

suriyeliler telefon fatura 1024x427

Kartlar Geri Gönderme Merkezleri’nde tutulan kişiler için

Ancak Suriyeli mültecilerin yurtdışı ve yurtiçi telefon görüşmelerinin ücretsiz olacağı iddiası doğru değil.

İddianın gündem olmasının ardından Göç İdaresi Genel Müdürlüğü konu hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada; Suriyeli mültecilerin telefon görüşmelerinin ücretsiz olacağı şeklindeki iddiaların doğru olmadığını belirten müdürlük, söz konusu uygulamanın Geri Gönderme Merkezleri’nde sınır dışı edilmek üzere tutulan sınırlı sayıdaki yabancıyı kapsadığını ifade etti.

Ayrıca, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, söz konusu projenin devlet bütçesinden değil AB hibelerinden karşılandığını da açıklamasına ekledi.

telefon fatura duyuru 1

Kamu İhale Merkezi takip sisteminde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 7 Mart 2018’de açtığı ihalenin bilgisine ulaşılabiliyor. “60 bin Adet Şifreli Telefon Kartı Satın Alınacaktır” başlığıyla açılan ihalenin yüklenicisi olarak “Mega Uluslararası Telekomünikasyon Hizmetleri Anonim Şirketi” görünüyor. Son olarak ihalede işin yapılacağı yerler olarak haberlerde de isimleri geçen; Adana, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli ve Muğla gibi şehirler dikkati çekiyor.

Ancak daha sonra ihale merkezinde yer alan ihale başlığının değiştirildiği fark edilebiliyor. Buna göre ihalenin isminden 60 bin ifadesinin kaldırıldığı ve sadece” şifreli kart alım ihalesi” olarak değiştirildiği anlaşılıyor.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasında yer alan ve Geri Gönderme Merkezleri’nde sağlanan hizmetlerin sıralandığı yazının ikinci maddesinin, “Yabancıya; yakınlarına, notere, yasal temsilciye ve avukata erişme ve bunlarla görüşme yapabilme, ayrıca telefon hizmetlerine erişme imkânı sağlanır” şeklinde olduğu da görülebiliyor.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Teyit'in gönderdiği Şifreli Kart Alımı İdari Şartnamesi’nde de daha önce bahsi geçen teslimat noktalarının aynı şehirler olduğu belirtiliyor. Şartname içinde Avrupa Birliği Delegasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrakları da görülebiliyor. Son olarak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan kampanya görselinde projenin Avrupa Birliği tarafından finanse edildiği de belirtiliyor.

Ayrıca Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri de söz konusu haberin doğru olmadığını ve projenin AB fonlarından karşılandığını ifade ederek gerekli açıklamaların internet sitesinde yapıldığını ifade etti.

goc idaresi fon ab 1

Teyit'in ulaştığı Mega Telekom şirketi yetkilileri Göç İdaresi’nin açıklamasının yeterli olduğunu, şirketin farklı bir açıklama yapmayacağını ifade etmişti. Konuyla ilgili olarak Mülteciler Derneği’nin yaptığı bir haberde de Suriyeli mültecilerin telefon görüşmelerinin ücretsiz olmayacağı ifade ediliyor.

Geri Gönderme Merkezleri ne işe yarıyor?

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce işletilen Geri Gönderme Merkezleri, hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancılardan; kaçma ve kaybolma riski bulunan, Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal eden, sahte ya da asılsız belge kullanan, kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayan, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanların tutulduğu yerlerdir. Geri Gönderme Merkezleri’ndeki idari gözetim süresi ise altı ayı geçmiyor.

geri gonderme merkezleri

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de bulunan Geri Gönderme Merkezi istatistikleri.