Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu’nun Türkiye’de TikTok uygulamasını kullanmayanların oranının yüzde 7 olduğunu açıkladığı iddia edildi.
İbrahim Uslu’nun paylaştığı veriler Britanya’ya ait
Uslu 12 Aralık 2020 tarihinde sosyal medya hesabından “Çocuklar sosyal medya bağımlısı” başlıklı bir paylaşım yaptı. Paylaşım, TikTok’un pandemi dönemiyle birlikte popüler bir uygulamaya dönüşmesi, çocukların geleneksel medya araçları kullanımı gibi konularla alakalı veriler içeriyor. Uslu verileri, Britanya’nın iletişim düzenlenleyici ve denetleyici kuruluşu Office of Communication’ın (Ofcom) verilerine dayandırdığını belirtmiş. Yüzde 7'lik oranı da bu çalışmadan yola çıkarak elde etmiş. TikTok kullanmayanların sayısıyla ilgili bilgi de bu kurumun Britanya’da yapılan bir çalışmasında yer almış. Çalışma örneklem olarak seçilen 14 çocuğa ait veriyi yansıtıyor. Araştırmaya göre 14 çocuktan 12'si TikTok kullanırken yalnız iki kişi TikTok kullanmadığını söylüyor. Bu durumda İbrahim Uslu'nun bahsettiği gibi kullanmayanların oranı da yüzde 7 değil, yüzde 14-15 gibi bir sonuç olmalı.
Zaten Uslu paylaşımında Türkiye özelinde bir veriden bahsetmemiş. Hatta veri hatalı aktarılınca bir açıklama yaparak, konunun Türkiye ile ilgisi olmadığını, "Çocuklar, sosyal medya bağımlısı" başlıklı araştırmanın İngiltere, İskoçya ve Galler’i kapsadığını söylemiş.
Türkiye’de 32 milyondan fazla TikTok kullanıcısı var
Britanya’da yapılan araştırmada TikTok’un özellikle pandemi döneminde en popüler sosyal medya uygulaması olduğu, çocukların her gün birkaç saatlerini bu uygulamada geçirdiği saptanmış. Çocuklara göre, TikTok “zaman öldürmenin” de (to kill time) en iyi yolu. Eylül 2020'de yayınlanan tahminlere göre, Britanya’daki TikTok kullanıcılarının 2021 yılına kadar yaklaşık 11 milyon kişiye ulaşması bekleniyor.
Aslında TikTok pek çok ülkede benzer bir popülerliğe sahip. Statista’da yer alan bilgiye göre, 2020 yılında Türkiye’de uygulamayı kullanan kullanıcı sayısının 32 milyondan fazla olduğu görülüyor. 2018 yılında Priori Data tarafından paylaşılan istatistiklerde ise Türkiye’nin Hindistan ve ABD’den sonra uygulamayı indiren kişi sayısı sıralamasında 23 milyonla üçüncü sırada olduğu bilgisi var. Uygulamanın ABD’de ise 80 milyondan fazla kez indirildiği biliniyor.
We Are Social’ın yayınladığı 2020 yılı dijital raporunda da TikTok’un dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yedinci sırada yer aldığı görülüyor (Sayfa 95).
“We Are Social” 2020 raporunda TikTok dünya genelinde yedinci sırada yer alıyor.