Sabah Gazetesi, A Haber ve sosyal medyada yer alan bir iddiaya göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, tadilatta olan Pasaport vapur iskelesi yerine geçici olarak getirilen iskeleye Yunan kralı Agamemnon’un adını verdi. Bazı iddialarda Pasaport iskelesinin adının değiştirildiği de öne sürülmüş.
İddia Tunç Soyer'in 2021 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısındaki sözlerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine tekrar gündeme geldi.
Yüzer iskele 2017 yılında Agamemnon adıyla hizmete girmişti
İzmir Büyükşehir Belediyesi iddialar üzerine internet sitesinden bir açıklama yayınladı. Belediye iddia edildiği gibi Pasaport İskelesi’nin adının değişmediğini, Agamemnon adlı yüzer iskelenin tadilat nedeniyle geçici olarak, vapurların yanaşması için Urla’dan getirildiğini belirtti. Açıklamada iskelenin taşıdığı ismin Tunç Soyer ve başkanlık dönemiyle ilgisi olmadığı, Agamemnon Yüzer İskelesi’nin 2017 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın izniyle hizmete girdiği bilgisi verilmiş. Ayrıca yüzer iskelenin tadilat çalışmaları tamamlandığında eski yeri olan Urla’ya döneceği, aynı isimle hizmet vereceği de eklenmiş.
Tunç Soyer’in Twitter hesabından konuyla ilgili açıklaması.
Ekim ayında yerel haber sitelerinde de İzmir Büyükşehir Belediyesi İzdeniz Genel Müdürlüğü’nün Pasaport İskelesi’ni tadilata aldığına dair haberler yer alıyor. Yine aynı haberlerde yolcu gemilerinin, Pasaport mendireği içine, mevcut iskelenin yakınına kurulacak yüzer iskele kullanacağı da belirtiliyor. İzdeniz Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde de iskelenin tadilata girdiği ve yüzer iskele kurulduğunu bildiren duyuru da bulunuyor.
Öte yandan yüzer iskeleye Agamemnon adının yeni verilmediğini birçok kaynaktan doğrulamak mümkün. EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden Agamemnon ismini istisna kısmında arattığımızda yüzer iskelenin ihalesini 2017 yılında yapıldığını görüyoruz.
Agamemnon yüzer iskelesinin 2017 yılında yapılan ihalesi. Kaynak: EKAP.
Yüzer iskeleye Agamemnon adının yeni verilmediğine ortaya koyan bir diğer kanıt da İzdeniz Genel Müdürlüğü’ne ait ve 2017 yılında imzalanan bir sigorta teklif isteme formu. İzdeniz’in sitesinde yer alan form yüzer iskeleye tekne makine sigortası yapılmasıyla ilgili.
Kaynak: İzdeniz Genel Müdürlüğü.
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT’un internet sitesinde de, asıl bulunduğu konum olan Urla İskelesi’nde Agamemnon yüzer iskelesine dair fotoğraflar da yer alıyor.
Google Maps’te Urla İskelesi konumundan paylaşılan eski tarihli fotoğraflar arasında da Agamemnon yüzer iskelesi seçilebiliyor.
Urla İskelesi’nde yer alan Agamemnon yüzer iskelesi. Kaynak: Google Maps.
Agamemnon adı tarihi Balçova kaplıcalarından geliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agamemnon’un adını İzmir Balçova’da bulunan tarihi Agamemnon kaplıcalarından aldığını da aktarmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinden İzmir Balçova termal tesislerinde yer alan Agamemnon tarihi kaplıcalarına dair bilgi elde etmek mümkün.
Agamemnon bir Yunan mitolojisi kahramanı. Truva savaşında Yunan kuvvetlerine liderlik etmesiyle biliniyor.
Çanakkale Deniz Savaşı’na Britanya Kraliyet Donanması’na ait HMS Agamemnon adlı bir zırhlının katıldığı, Mondros Ateşkes Anlaşması’nın burada imzalandığı kaynaklarda yer alan bir bilgi.