Sosyal medyada TÜBİTAK’ın “nohut tanesini suyundan ayıran kaşık projesini” son 15 yılın en başarılı projesi olarak seçtiği iddia edildi. İddia, Mayıs 2017’de “Dünyanın ucunda bir gül açmış” isimli Facebook sayfası tarafından yayınlanmış ve 550 kullanıcı tarafından paylaşılmıştı. Son olarak 16 Ocak’ta “Takunya” isimli Facebook sayfasında yeniden paylaşılan görsel 3 bine yakın kullanıcı tarafından beğenildi.
İddia Şubat 2023'te tekrar dolaşıma girdi.
İddia parodi haber sitesi kaynaklı
Ancak, TÜBİTAK’ın “nohut suyunu tanesinden ayıran kaşık projesini” son 15 yılın en başarılı projesi olarak seçtiği iddiası doğru değil.
TÜBİTAK’ın internet sitesinde yer alan, başvuru yapılan projeler listelerinde böyle bir projeye rastlanmıyor. Görselin Resmi Gaste isimli parodi içerik üreten sitede mizah amaçlı olarak kullanıldığı görülebiliyor.
2014 yılında kurulan ve “Mizahın şakası olmaz” sloganıyla yayın yapan Resmi Gaste kendisini şöyle tanımlıyor: “Bu sitede duyduğun her şey asılsız. Ama duyduklarına itibar etmemen için hiçbir neden yok. Resmi Gaste sağlığa zararlı değildir. Okuyun, okutun.”
TÜBİTAK’la ilgili bu tür iddialar revaçta
TÜBİTAK hakkında ortaya atılan bu tür iddiaların yaygın olduğunu söylemek mümkün. Teyit'in daha önce yayınladığı “TÜBİTAK sergisinde su ile çalışan cami çeşmesi”, “TÜBİTAK - ASELSAN ortak yapımı mıstaka” ve “TÜBİTAK’ın Hadron çarpıştırmak Allah’a şirk koşmaktır açıklaması” gibi analizler bu durumu göstermek açısından örnek olarak verilebilir.