TÜBİTAK sergisinde “Su ile çalışan cami çeşmesi” isimli bir projenin yer aldığı iddiası

TÜBİTAK sergisinde “Su ile çalışan cami çeşmesi” isimli bir projenin yer aldığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Fotoğrafta projenin adının yer aldığı kısım montaj.

2002-2016 yılları arasında TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katılan “Su ile çalışan cami çeşmesi” isminde bir proje bulunmuyor.

Bu içerik 5 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yapılan bir paylaşımda TÜBİTAK sergisinde “Su ile çalışan cami çeşmesi” adlı bir projenin yer aldığı iddia edildi.

Tübitak paylaşım

TÜBİTAK proje sergisinde, “Su ile çalışan cami çeşmesi” adındaki projenin yer aldığı ve bu projeye ait olduğu iddia edilen fotoğraf doğru değil. Fotoğrafta projenin adının yer aldığı kısım montaj.

Ayrıca, 2002-2016 yılları arasında TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katılan “Su ile çalışan cami çeşmesi” isminde bir proje bulunmuyor.

Fotoğrafın orijinal halinde, 2016 yılında düzenlenen TÜBİTAK 47. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Samsun Bölge Sergisi’ne davet edilen “Bir selam da bizden size selamünaleyküm?” adlı projenin standı görülüyor. Proje, yarışmaya "Değerler eğitimi" alanında katılmıştı.

tübitak 2

Paylaşımda yer alan fotoğrafta standın arka kısmındaki “Tanıdık tanımadık herkese selam” yazılı kağıdı orijinal fotoğrafta da görmek mümkün.

Tübitak 3Tübitak 4 1024x768

Teyit'in ulaştığı söz konusu projenin danışman hocası Havanur Susoy Taftan projenin selamlaşmanın toplumsal açıdan incelenmesini amaçladığını belirtti. Taftan projeyi şu şekilde açıkladı:

"Projede geleneksel açıdan toplumda selamlaşma ve güven ilişkisi değerlendirilmeye çalışılmıştır. Anket düzenlenmiş selam ifadeleri, kadın erkek arasındaki selamlaşma şekli geleneksel ve tabii ki dini anlamda kişilerde güven hissi üzerine veri incelemesi yapılmıştır. Selamla kurulan iletişimin toplum açısından önemi ortaya çıkarılmıştır. Projeye böyle isim verilmesinin nedeni daha önce sosyoloji dalından TÜBİTAK’a sunulmasına rağmen çağrılmayınca öğrencilerimin isteği üzerine böyle dikkat çekici bir başlıkla değerler eğitimi kategorisinden tekrar gönderilmiş fakat haksız yere çok olumsuz eleştirilere maruz kalmıştı. İçerik olarak ana teması selamla toplumsal bir ayrışımın yaşandığı fakat her ne olursa olsun selamın iletişim açısından önemi olduğu fakat toplumdaki bireyler arasında güven problemini de ortaya çıkarmıştır. Biz her ne olursa olsun farklılıklarımıza rağmen birbirimizin farkında olmamız gerektiğini bunun da selamla, her ne şekilde olursa olsun olabileceğini göstermek istemiştik. Fakat olumsuz eleştiriler yüzünden öğrencilerim kendilerini iyi ifade etme şansı bulamadılar."

2017 yılından itibaren Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması olarak adı değiştirilen yarışmaya katılan ve proje rehberine uygun bir şekilde hazırlanan projeler önce 12 ayrı bölgede (Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Konya, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Van) her dal için oluşturulan jüriler tarafından değerlendiriliyor. Bu değerlendirmeden sonra sergilenmesi uygun görülen projeler bölge merkezlerinde yapılan sergilere davet ediliyor. Bölge sergilerinde projeler mülakata alınarak bölge finalistleri belirleniyor.

2016 yılında yapılan TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda farklı alanlarda birinci olan projeler;

  • NAP (Nested Adaptive Prediction)
  • Manyetik hedefleme için kitosan kaplı resveratrol - manyetik boncukların hazırlanması
  • Taşyaran Vadisi’nin alternatif turizm potansiyeli
  • Güneş enerjisinden elektrik üretim sistemlerinde soğutma sistemi kullanarak elektrik üretimi, sıcak su çıkışı ve soğutma yapılması
  • Farklı bitki ekstrelerinin kolon kanseri üzerine etkisinin incelenmesi
  • Yasadışı madde tayin eden biyodedektifler: Apta-lipozomlar
  • İrrasyonal sayılar ile şifreleme
  • “Anne baba ödevimiz var!” çocuklara verilen ev ödevlerinin çocuk ve aile üzerindeki etkilerinin psikolojik analizi (Narlıdere örneği)
  • Yabancı gençlerin gözünden Türkiye: Almanya Frankfurt Main ilindeki lise öğrencilerinin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girişine bakışı (Pasch Jugendkurs’tan notlar)
  • İpeğin iğneyle sanata dönüştüğü yer Nallıhan: Türk kadınının sessiz dili oyalar
  • Swimbag sistemleri ile otomobillerin sudaki güvenliklerinin sağlanması
  • Divan şiirinin mazmunlarıyla satranç oyunu: “Satranç-ı Aşk”