Sosyal medyada paylaşılan videoyla TRT’nin buz pateni gösterisini yayınlarken buz pateni yapan sporcuları TRT logosuyla sansürlediği iddia edildi.
Ancak TRT’nin buz pateni yapan sporcuları TRT logosuyla sansürlediği iddiası doğru değil. Videodaki TRT logoları montaj. Video 2014 yılında TRT’nin kadın buz pateni yarışlarını kıyafetleri nedeniyle yayınlamayacağı iddiaları üzerine eleştiri amaçlı hazırlanmış.
TRT logoları montaj
Video, 2011 yılında Asia Trend tarafından YouTube’a yüklenen bir videodan alınarak TRT logoları eklenerek montajlanmış. 2010 yılında Tiffany Tang öncülüğünde Holiday Ice Show’da sergilenen bu gösteri herhangi bir olimpiyat ya da buz pateni yarışmasından değil.
“Fotogos” ve “Nerebe” mizah amaçlı içerik üretiyor
İddiayla paylaşılan videoda yer alan “Fotogos” ve “Nerebe” imzaları araştırıldığında, eğlence amaçlı montajların yer aldığı bobiler.org’da da söz konusu imzayı taşıyan içerikler olduğunu görmek mümkün. Ayrıca Cezmi Kalorifer isimli mizah sayfasının farklı tarihlerde paylaştığı montaj videolarda da aynı imza görülebiliyor.
Montajlanmış videonun ekran görüntüsü alınarak incelendiğinde de montajlanmış TRT logoları fark edilebiliyor.
2014 yılında Kadın Buz Pateni yarışlarına sansür geleceği iddia edilmişti
TRT logolarının montajlandığı video ilk olarak 2014 yılında internette dolaşıma girdi. O dönemde de video pek çok sosyal medya kullanıcısı tarafından paylaşılmıştı. Video, TRT’nin Rusya'da düzenlenen Kış Olimpiyatları’nda Kadınlar Buz Pateni yarışlarını, kıyafet hassasiyeti nedeniyle yayınlamayacağı iddiaları üzerine tepki olarak hazırlanmıştı.
Sonrasında TRT yetkilileri açıklama yaparak yarışların TRT-3 üzerinden yayınlanacağını belirtmiş, kıyafet hassasiyeti nedeniyle böyle bir sansür uygulayacak olunsaydı yüzme ve voleybol müsabakalarını da yayınlamamaları gerekeceğini belirtmişti.