Topkapı Sarayı'nda 16. yüzyıldan kalan çiniler kesilip yangın alarmı yerleştirildi iddiası

Topkapı Sarayı'nda 16. yüzyıldan kalan çiniler kesilip yangın alarmı yerleştirildi iddiası

Karma Karma

Bulgular

Yandex Sanal Tur ile Topkapı Sarayı’ndaki Kadınlar Mescidi’nin girişinde yangın alarmını görmek mümkün.

Ancak çiniler 16. yüzyıldan kalma İznik çinileri değil.

Bu içerik 5 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yayılan bir fotoğrafta, Topkapı Sarayı’ndaki 16. yüzyıldan kalma İznik çinisinin spiral taşla kesilerek yangın alarmı yerleştirildiği iddia edildi.

topkapi tweet

Fotoğrafın Topkapı Sarayı’ndan olduğu doğru. Yandex Sanal Tur ile Topkapı Sarayı’ndaki Kadınlar Mescidi’nin girişinde yangın alarmını görmek mümkün.

kapının yanı 1024x309

Ancak çiniler 16. yüzyıldan kalma İznik çinileri değil. Hürriyet’in 5 Haziran’da yaptığı haberde yetkililerin konu ile ilgili açıklamalarına yer verildi. Yetkililer, 1970’li yıllarda Harem bölümünde Mualla Eyüboğlu tarafından yürütülen restorasyon sırasında eksik çinilerin yerine yapılan taklit çiniler üzerine bu yangın alarm butonunun yapıldığını belirtiyor.

Mualla Eyüboğlu tarafından yazılan ve Topkapı Sarayı’ndaki restorasyon çalışmalarını da anlatan “Topkapı Sarayı’nda Padişah Evi (Harem)” isimli kitapta yer alan bilgiler yetkililerin Hürriyet’e yaptıkları açıklamaları doğruluyor. Eyüboğlu kitabında yangın alarmından söz etmiyor fakat çinileri Kütahya’da yeniden yaptırdığını açıkça belirtiyor.

mualla kitap

Ayrıca Eyüboğlu, kitabının Giriş bölümünde Çifte Kasırlar’daki vitraylar, çiniler ve kubbenin tamamlanan yanlarının bugünün imkanlarıyla yapıldığını hatırlatıyor. Ziyaretçileri gezdiren kılavuzların yanı sıra bazı yerli-yabancı kaynaklarda da çinilerin 17. yüzyıldan kalmış gibi anlatılması yanlışlığının sürdürüldüğüne dikkat çekiyor.

mualla kutahya

Topkapı Sarayı’ndaki restorasyondan sorumlu Eyüboğlu’nun aktardığına göre çinilerin 16. yüzyıldan olduğu iddiası yanlış ancak yangın alarmının hangi restorasyon çalışması sırasında eklendiği ile ilgili Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Restorasyon Dairesi Başkanlığı yetkilileri Teyit'e bilgi veremeyeceklerini ifade etti.