Ticaret Bakanlığı’nın para karşılığı tez yazan kurumlar için hibe vereceği iddiası

Ticaret Bakanlığı’nın para karşılığı tez yazan kurumlar için hibe vereceği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Tez yazım bürolarının amacı, yazılan tezlerin bilgisayar ortamına geçirilmesi ve ciltlenmesi. Bazı bürolar danışmanlık desteği verdiklerini de belirtiyor.

Bu faaliyetin NACE kodu bulunuyor, dolayısıyla Avrupa Birliği tarafından tanınan bir hizmet.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Covid-19 desteği kapsamında esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere çeşitli hibeler verileceği açıklanmıştı. Ticaret Bakanlığı da 22 Mayıs 2021’de hangi kişilere ne kadar hibe sağlanacağına dair iki liste yayınladı. Sosyal medyada ise bu listelerin ilkindeki “Tez vb. yazım bürolarının faaliyetleri” ifadesi üzerine bazı kullanıcılar tepkilerini dile getirdi.

ticaret bakanligi tez burosu hibe iddia kaynak

Ticaret Bakanlığı ise internet sitesinde ertesi gün bir basın duyurusu yayınlayarak NACE açıklamasının çeviri olması sebebiyle yanlış yorumlandığını belirtti.

ticaret bakanligi nace duyuru

NACE, Fransızca ‘Nomenclature statistique des activités économiques dans la Communauté européenne’ ifadesinin kısaltması. Anlamı ise "Avrupa Topluluğundaki Ekonomik Faaliyetlerin İstatiksel Sınıflandırması" ve Avrupa Birliği’nde kullanılan bir sistem. Kısacası bir iş yerinin faaliyet sınıflandırması ve faaliyet alanını ifade ediyor. Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında Türkiye de bu kodu kullanıyor.

Ticaret Bakanlığı aynı zamanda duyurusunda çevirinin "uluslararası tanımına uygun olarak TÜİK tarafından çevrildiğini" de belirtmiş ve NACE açıklamasının İngilizce karşılığını da vermiş. NACE kodlarına ve Türkçe açıklamalarına TÜİK sitesinden ulaşmak mümkün.

Ticaret Bakanlığı tez yazım bürolarının, elle yazılan tezlerin bilgisayar ortamına geçişi hizmeti verdiğini belirtiyor. Tez yazım bürolarının iş tanımı ise 82.19 kodlu NACE sınıflandırmasının tanımına giriyor. Bazı bürolar internet sitelerinde danışmanlık hizmeti sunduğunu da belirtiyor ancak kullanıcıların asıl endişesi, bu kuruluşların para karşılığında tez yazması.

Ocak 2021’de YÖK bu kurumlardan bazılarına karşı hukuki süreç başlatmıştı. Fakat bu tarz kurumların tamamına dair para karşılığı tez yazdıkları genellemesi yapmak mümkün değil.