Takvim Gazetesi, 8 Ekim 2016 tarihli nüshasının manşetiyle “FETO’ya Kardinal Pasaportu Verildi” iddiasında bulundu. Haberde“Fetullah Gülen, Acıbadem FEM Dershanesi'nde Vatikan Temsilcisi Maroviç, Ermeni Patriği Mutafyan, Hahambaşı İsak Haleva, Rum Patriği Bartholomeos ile bir araya geldi. Dini liderler, ona referans verdi. Gülen de bu referansla Vatikan'a gitti. 9 maddelik bir mektupla biat ettiğini bildirdi. Bunun üzerine özel kişi olduğunu gösteren bir belge, yani ‘kardinal pasaportu’ aldı, Türkiye'ye döndü. Ve bu pasaportunu cebine koydu, hastalık bahanesiyle 1999 yılında ABD'ye gitti”ifadelerine yer verildi. Gazete bu iddiasını da “Fethullah Gülen’in pasaportu” olduğunu öne sürdüğü bir görselle desteklemeye çalıştı.
Ancak manşetteki pasaport fotoğrafınının montajlandığı, pasaportun orjinal halinin Domeniko Paradisi adına düzenlenen “örnek” pasaport olduğu ortaya çıktı.
Domenico Paradisi adına düzenlenen pasaportun üzerindeki "specimen" damgası pasaport görselinin örnek olduğunu ifade ediyor. Google’da “Vatican passport” diye arama yapıldığında ikinci sırada örnek pasaport görselini bulmak mümkün. Bu görsel ise Quora adlı siteye 2014 tarihinde yüklenmiş.
Takvim Gazetesi iddiasını desteklemek için yaptığı görselin sadece ad, soyad, pasaportun verildiği tarih ve fotoğrafını düzenlemiş. Bunun dışında kalan tüm bilgilerden el yazısına kadar her şey örnek olarak düzenlenen pasaporttaki haliyle bırakılmış.
Montajla yerleştirilen Fethullah Gülen fotoğrafı ise yine Google’da “Fethullah Gülen” aramasında karşımıza çıkıyor. Bu fotoğraf, Takvim Gazetesi'nin 15 Aralık 2014 tarihinde çıkan nüshası ve daha sonra farklı tarihlerde yaptığı bazı Gülen haberleri için kullandığı görselle de aynı.
Örnek pasaport görseli
Takvim Gazetesi'nin bu haberini konu edinen bazı haber siteleri ise başka bir yanlış bilgi üretti. O da pasaportun gerçekten “Domeniko Paradisi”nin pasaportu olduğu.
Odatv’nin yaptığı haberde“Montajlanan pasaportun asıl sahibinin Domenico Paradisi olduğu ortaya çıktı” ifadeleri kullanıldı. İşin aslı pasaport Domenico Paradisi’ye ait değil. Yukarıda da bahsedildiği gibi pasaport “örnek” olarak hazırlanmış. Yani fotoğraf da, isim de ya da pasaportun verildiği tarih de tamamen örnek olması için hazırlanmış. Domenico Paradisi ismi ise 1700’lü yıllarda yaşamış İtalyan bir besteciye ait.