Türkiye’nin Taksim’de doğalgaz bulduğu iddiası

Türkiye’nin Taksim’de doğalgaz bulduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Anadolu Ajansı’nın Taksim’de doğalgaz bulunduğuna dair hazırladığı haber 1 Nisan şakasıydı.

Haber dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’a da sorulmuş, o da haberin şaka olduğunu belirtmişti.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Ağustos 2020’de Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezerviyle ilgili açıklamasının ardından konuyla ilgili sosyal medyada birçok paylaşım yapıldı. Bu rezervin Türkiye’nin ne kadarlık ihtiyacını karşılayacağından, ekonomik anlamda ülkede neler değişeceğine farklı başlıklarda konu tartışılmaya devam ediyor. Ancak yapılan paylaşımlardan birindeyse farklı bir iddia yer aldı. Bazı kullanıcılar iletilerinde Anadolu Ajansı’nın yaptığı bir haberi paylaşarak, önce Taksim’deki doğalgaz rezervinin çıkarılması gerektiğine dair tepki gösterirken, bazı gönderilerde de haber yeni gibi paylaşıldı.

taksim dogalgaz anadolu ajans

Haber Anadolu Ajansı’nın 1 Nisan 2013 şakası 

Paylaşılan Anadolu Ajansı haberinin içine girildiği zaman içeriğin 1 Nisan 2013 tarihinde yazıldığı bilgisine ulaşılabiliyor. Haberde Taksim Meydanı yayalaştırma projesi kapsamında yapılan çalışmalar sırasında büyük bir parlama meydana geldiği ve sonrasında yetkililerin bölgede inceleme yaptığı ifade ediliyor. İnceleme sonucu bölgede bir doğalgaz hattı bulunmadığı ve konunun BOTAŞ’a aktarıldığı belirtiliyor. Habere göre BOTAŞ’ın oluşturduğu ve içinde Japon bilim insanı Ichi Nissan’ın da bulunduğu heyetse yaptığı incelemede 38 milyar metreküp gaz bulduklarını dile getiriyor.

Buraya kadar her şey normal görünüyor. Ancak konuyla ilgili aramaları biraz daha ilerlettiğimizde bir gün sonrasında yapılmış başka bir habere ulaşıyoruz. Anadolu Ajansı 2 Nisan tarihinde yaptığı bir haberle, “Taksim’de doğalgaz bulundu” haberinin 1 Nisan şakası olduğunu belirtiyor. “AA’nın ‘1 Nisan”’şakası büyük yankı buldu” başlıklı haberde doğalgaz haberinin birçok haber kuruluşu tarafından da gerçek sanılarak yayınlandığı bilgisine yer veriliyor.

anadoluajansi1nisan

Anadolu Ajansı şaka yaptığını açıkladığı içeriğinde, 1 Nisan’daki haberde adı geçen Ichi Nissan isminin de Japonca’da “bir” anlamına gelen “Ichi” ve otomobil markası “Nissan”dan türetildiğini vurguluyor. 

Haberin şaka olduğunun ortaya çıkmasının ardından konu aynı tarihte dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a da sorulmuş. Yıldız da konuyla ilgili “Bunun yalnızca 1 Nisan'da değil, takip eden zamanlarda da haberin gerçek olması için tabii ki uğraşmamız, gayret etmemiz, çaba göstermemiz gerekiyor. Türkiye'de Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar amacımız, Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir yapıya kavuşmasıdır. İnşallah, 1 Nisan şakalarının gerçeğe dönüştüğü bir Türkiye'yi hep beraber görmüş oluruz” açıklamasını yapmış.

Ajans farklı yıllarda da benzer şakalar yapmış ve o haberler de bazı haber merkezlerince gerçek zannedilmişti. Kurum 2019 yılında yaptığı bir derleme haberle medyada 1 Nisan şakalarını bir araya getirmişti.

Teyit de 1 Nisan 2019 tarihinde yayınladığı bir analizle “Dünyanın ilk ayrılık mektubu hakkındaki haber”leri incelemiş ve 1 Nisan şakası olduğunu ortaya koymuştu. Yine Teyit’in podcast programı t cetveli’nin bir bölümünde gerçek zannedilen parodi haberler ele alınmıştı.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ağustos 2020 tarihinde yaptığı açıklamayla Türkiye’nin Karadeniz’de tarihinin en büyük doğal gaz keşfini yaptığını açıkladı. 320 milyar metreküp olduğu belirtilen rezervin 2023 yılında yurttaşlarla buluşturulması hedefleniyor.