Sosyal medyada geçtiğimiz yıllarda yayılan ve Teyit’in o dönem bir tweet ile incelediği Afyonkarahisar’daki bir tabelada hayvan pazarının çevirisinde "Animal Sunday" yazan görsel tekrar dolaşıma girdi.
Ancak iddia doğru değil. “Hayvan Pazarı” yazısı görsele sonradan eklenmiş, tabelanın orijinalinde “Tarihi Konaklar” yazıyor. Çeviride bir hata bulunmuyor.
Tabelanın aslında “Tarihi Konaklar” yazıyor
İddiaya konu olan görseli Bing tersten görsel arama ile arattığımızda fotoğrafın ilk kez kullanıldığı 2009 tarihli habere ulaşıyoruz. Afyonkarahisar Uzunçarşı’nın girişine yerleştirilen tarihi mekan tabelalarını konu alan haberde iddia görselinin yakınlaştırılmış hali de bulunuyor.
Tabelanın orijinalinde “Hayvan Pazarı” değil “Tarihi Konaklar” yazıyor. Çevirisinde de bir hata bulunmuyor. Haber metninde de “Uzun çarşı girişine takılan tabelalarda Afyonkarahisar'ın simgesi olan Kale, Ulu Cami, Mevlevihane Müzesi ve Tarihi Konaklar yer aldı” ifadesi yer alıyor.
Görseldeki mağaza tabelalarından yola çıkarak fotoğrafın haberde de ifade edildiği gibi Afyonkarahisar Uzunçarşı girişinden çekildiğini doğruluyoruz. Yandex haritalardan bu lokasyona gittiğimizde aynı tabelanın 2012’de de orada bulunduğunu görmek mümkün.
Ayrıca 2016 tarihinde kaydedilmiş bir videoda da aynı tabelayı başka bir açıdan görüyoruz, bu videodaki tabelada da “Hayvan Pazarı” yönlendirmesi veya yanlış bir çeviri bulunmuyor.
Kahverengi tabelalar tarihi ve turistik yerleri göstermek için kullanılıyor ve fotoğrafın çekildiği bölgenin yakınında "turistik bir hayvan pazarı" bulunmuyor. Normal bir hayvan pazarının da kahverengi tabelayla gösterilmesi hatalı olurdu. Afyonkarahisar’daki mevcut hayvan pazarlarının herhangi biri tabelanın bulunduğu civarda da değil.
Sonuç olarak iddia doğru değil. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden manipülasyona örnek gösterilebilir.