Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide, Suudi Arabistan’da çarşaf zorunluluğunun Kuran’da yeri olmadığı gerekçesiyle kaldırıldığı iddia edildi.
Çarşaf zorunluluğunun kaldırılması, 2018’den beri gündemde
Suudi Arabistan, cinsiyet eşitliği konusunda dünyanın en geri ülkelerinden. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi Raporu’na göre, 153 ülke arasında 146. sırada yer alıyor. Bu nedenle ülkede kadınların giyimi, sosyal yaşamları ve iş yaşamında bulunmaları gibi bazı sorunlar da sıkça gündeme geliyor.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, 19 Mart 2018 tarihinde CBS News’e bir açıklama yapmış ve Suudi kadınların giydiği “abaya” denen kıyafete değinmişti. Selman, kadınların şeriat yasalarında belirtildiği şekilde saygılı kıyafetler giymeleri gerektiğini, ancak bunun ne olacağının yasalarda belirtilmediğini söylemişti. Bu açıklamaların ardından 2018 yılında medyada Suudi Arabistan’da çarşaf zorunluluğunun kaldırıldığı haberleri yer almıştı.
Fakat Selman’ın açıklamalarının herhangi bir yerinde, çarşafın Kuran’da yeri olmadığı için kaldırıldığı ya da kadınların artık bu kıyafeti giymek zorunda olmadığı ifadesi yer almıyor. Açıklaması böyle anlaşılsa da Suudi Arabistan'da, konuyla ilgili yasal bir düzenleme yapılmadı. Bu sebeple çoğu kez ülkedeki güvenlik güçleri, sıkı bir kıyafet yasası uyguluyor. 2018 yılından sonra kadınlar, peçe ve çarşaf konusunda bir düzenleme yapılmamasını protesto da etmişti.
Çarşaf ülkeye turist olarak giden kadınlar için zorunlu değil. Ancak turist kadınların da dar giysiler giymemeleri, omuz ve dizlerini örtmeleri gerekiyor.
Kadınlara bazı özgürlükler tanınmıştı
Bin Selman’ın kadın özgürlükleri konusunda birkaç yapıcı adım attığı biliniyor. Kadınların araba kullanabilmesi, spor müsabakalarını izleyebilmeleri ya da 21 yaşın üzerindeki kadınların izinsiz seyahat edebilmesi gibi bazı kararlar almıştı. Ancak ülkede kadın hakları halen çok sınırlı.