Bazı sosyal medyaplatformlarındapaylaşılan iddiaya göre Suudi Arabistan Krallığı kendi vatandaşlarının Türkiye’ye seyahat etmelerini yasakladı. Facebook’taki bir sayfada 15 Ekim 2019’da da paylaşılan gönderi şimdiye kadar 480 beğeni ve yaklaşık 4 bin 500 paylaşım aldı.
Ancak Suudi Arabistan’ın kendi vatandaşlarının Türkiye’ye seyahatini yasakladığı iddiası doğru değil. Aynı iddia bir yıl önce de sosyal medyada yayılmıştı. Ancak o zaman da doğruluğu teyit edilememişti. Krallığın Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde de böyle bir haber yer almıyor. Ulaşılan tur şirketleri de Suudi vatandaşların Türkiye'ye gelmeye devam ettiğini doğruladı.
Suudi Arabistan vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat etmelerini yasaklamadı
İnternet üzerinde yapılan bir aramada aynı iddianın Parlamento Haber, Urfa.com gibi haber sitelerinde 14 Ekim 2018’de paylaşıldığı fark edilebiliyor. Fakat haberlerde bu bilginin resmi kaynaklardan teyit edilemediği belirtilmiş.
Parlamento Haber, haberin kaynağı olarak da bir kullanıcının Twitter paylaşımına yer vermiş.
https://twitter.com/haskologlu/status/1051180174920900609
Fakat paylaşımda yer alan haberin linkine şu an için ulaşılamıyor. Aynı iddia 13 Ekim 2018’de bazı kullanıcılartarafından “Reuters’ın haberi” olarak da paylaşılmış. Fakat Reuters’ın aynı gün paylaştığı haberlere göz atıldığında söz konusu paylaşıma ulaşılamıyor. Reuters, aynı gün Kaşıkçı’nın Apple Watch’ı sayesinde bulunup bulunamayacağı konusunda bir araştırma yayınlamış. Reuters ertesi gün ise Suudi Kralı Salman’ın “Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiyi kimse hafife almamalı” şeklindeki açıklamasına yer vermiş.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesi ve resmi sosyalmedya hesaplarında geriye gidildiğinde de böyle bir uyarıya rastlanmıyor. Aynı ifadeler Arapça olarak haber sitelerinde aratıldığında da bu içerikteki bir haber metnine ulaşılamıyor.
Teyit, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’na ve Ankara Büyükelçiliği’ne e-posta yoluyla ulaştı fakat şu ana kadar herhangi bir cevap alamadı. Büyükelçiliğe telefon yoluyla da ulaşılmaya çalışıldı ama başarılı olunamadı.
Bunun üzerine Teyit, İstanbul’da bulunan ve Suudi turistlerin konaklama, uçak biletleri gibi işlemlerini gerçekleştiren bir tur acentasına da ulaştı. Görüştüğümüz yetkili iddia konusu durumunun şu an için doğru olmadığını, yakın zamanda Arabistan’dan turistlerin Türkiye’ye geldiklerini, böyle iddiaların sık sık sosyal medyada yayıldığından haberdar olduklarını belirtti.
İnternet üzerinden pek çok acentanınSuudi vatandaşlarına sundukları “Türkiye tur paketlerine” ulaşılabiliyor. Ayrıca Türk Hava Yolları, Pegasus, Emirates gibi hava yolu şirketlerinden de Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye bilet alınabildiği görülebiliyor.
Aynı iddia daha önce de gündeme gelmiş
Daily Sabah’da 12 Temmuz 2019’da yer alan bir haberde sosyal medyada yer alan Suudi Arabistan vatandaşlarına yapılan “Türkiye’ye gitmeyin” uyarısının sahte haber olduğu bilgisi bulunuyor. Fakat Dünya Gazetesi’nin 18 Mayıs 2019 tarihli bir haberinde Suudi Arabistan Ankara Büyükelçiliği’nin vatandaşlarının Türkiye’deki gayrimenkulleri konusunda sorunlar yaşadıklarının ve bu sorunlar için elçiliğe ulaşmaları gerektiği bilgisi bulunuyordu.
Dünya’nın haberinde Riyad’ın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ajlan Al-Ajlan’ın Suudileri Türkiye’ye gitmemeleri konusunda uyardığı bilgisi bulunuyor. Mehmet Barlas da Mayıs 2018 tarihli bir yazısında Saudi American Public Relation Affairs Committee başkanı Salman Al-Ansari’nin bir mesajla aynı uyarıyı yaptığını dile getirmişti. Yani söz konusu haberlerin medyada yayılmasının sebebi devlet yetkilisi olmayan Suudi Arabistan iş dünyasından bazı insanların açıklamaları olabilir.
Saudi Gazette isimli bir internet sitesinde yer alan bir haberde ise Suudi seyahat acentalarından Türkiye’ye gitmek için yapılan rezervasyon sayısının azaldığı bilgisi bulunuyor. Yani bazı kişiler bu açıklamaları dikkate alıp 2018 ve 2019’un yaz aylarında Türkiye’ye gitmekten vazgeçmiş olabilirler. Ama yine de resmi makamlardan yapılmış bir açıklamaya şu ana kadar ulaşılamadı. Arab Weekly’de Ağustos 2019’da yayımlanan bir yazıda da Arap turistlerin son yıllarda eskiye göre Türkiye’ye daha az seyahat ettikleri bilgisi bulunuyor.
Bazı Avrupa ülkeleri ise gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğuna girip bir daha kendisinden haber alınamamasının ardından ülkeye seyahat etmenin güvenli olmayacağını duyurmuştu. DW’de 19 Kasım 2018’de yer alan bir habere göre Federal Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya’da bulunan 18 Suudi vatandaşının hayati tehlikelerinden dolayı ülkelerine dönmelerini bir süreliğine yasaklamıştı.