Sosyal medyada ve WhatsApp gruplarında dolaşıma giren bir metinde, süt ve süt ürünleri üretimi yapan şirketlerin maliyetleri düşürmek için zararlı Solitin maddesini kullandıkları iddia edildi. Hacettepe Üniversitesi Biyokimya Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gülden Semavi imzasıyla yayılan metinde Solitin isimli kimyasal bileşiğin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin sıralandığı görülebiliyor.
İddia metninin tamamı ise şöyle:
“*Ankara Hıfsızsıhha Gıda Denetim Bölüm Başkan Yrd. Gönül Özdeğer ve iki asistanı SOLİTİN adlı kimyasal ile ilgili çalışmaları ve yayınlarından dolayı ölüm tehditleri aldıklarını açıkladılar ve savcılığa suç duyurusunda bulundular.
SOLİTİN
Aslında gıdalarda hiç bulunmaması gereken tamamen kimyasal bir ajan. Hatta, basit olarak melaminimsi bir plastik, sütlere, yoğurt ve ayranlara ve sütün girdiği her çeşit besine katılıyor çünkü bu molekül su ile inanılmaz şekilde bağlanarak kıvam arttırıyor, bu hem imalat procesleri açısından zaman kazandırıyor, hem gıda doğallığını kaybettiğinden son kullanma tarihini uzatıyor ve firmaların stoklu çalışmasını sağlıyor, hem maliyeti inanılmaz düşürerek firmaların rekabet gücünü arttırıyor.
*Çocuklarınıza beş kuruşa, yirmi kuruşa, elli kuruşa gofret, çikolata ve süt ürünleri alabilmemiz, evlerimize çeşit çeşit peynir, yoğurt, hazır sütlü tatlı vs. girebilmesi hep bu yüzden.
*SOLİTİN bir tricalcid bileşiği yani doğada en bol ve bedava bulabileceğiniz türden, tebeşir gibi, alçı taşı gibi. Oysa bu bileşik böbreklerden atılırken renal tubuluslardaki glomerüllerde birikiyor ve filtrasyonu yani böbreklerin kanı süzmesini engelliyor ve sonuç böbrek yetmezliğine kadar uzanan böbrek rahatsızlıkları serum üre ve kraetinin düzeylerinde artış ve bunun getirdiği devamlı yorgunluk hali, hafıza ve konsantrasyon bozuklukları hatta ciddi mental bozukluklar yaratıyor.
Almanya Solingen üniversitesi Pskyatri bölümünce 2009 da 21.Europe Pscy-*hatry Society için hazırlanan bildirgede şizofreni ve SOLİTİN kullanımı arasında ilişkiler olması muhtemel olduğu, özellikle Paranoid şizofreni vakalarında kanda tricalciophospate bileşiklerinin normalden 16 kat yüksek olduğu belirtilmesine rağmen bildirge nedense Kongrede sunum için kabul edilmedi.
SOLİTİN’İN TESBİTİ İÇİN:
*Üretici firmalar SOLİTİN’i hiç bir şekilde ürün etiketlerinde bildirmiyor, aldığımız ürünlerde SOLİTİN olup olmadığını yine de bir kaç basit deney ile anlaya-biliriz.
*Eğer bu yönde bir şüphe oluşursa derhal bulunduğunuz il Hıfsızsıhha Md. ile ilişkiye geçerek şüpheli gıdanın test edilmesini talep ediniz.
Bu şekilde binlerce hatta yüzbinlerce insanın sağlığını kurtarabilirsiniz. Çevrenize baktığınızda ne kadar çok dializ merkezi ve böbrek hastası olduğunu siz de görüyorsunuz. Bu artışın sebebi bazı ahlaksız firmaların kar hırsından başka bir şey değil. !
Aldığınız sıvı ürünler (süt,ayran,çikolatalı süt vs) için şu yolu izleyebilirsiniz:
*Bir metal’i (çatal,kaşık vs) el yakacak düzeyde ısıtın ve test etmek istediğiniz sıvıya batırarak çalkalama hareketi yapın, metali çıkardığınızda birbirinden ayrılmış öbekler halinde beyaz topaklar görürseniz o üründe SOLİTİN var demektir.
*Peynir vs türü ürünlerde ise üründen bir parça alarak sirkeli suya koyunuz.
*Eğer sirkeli suyun üzerinde kalan beyazımsı bir tabaka görürseniz o üründe SOLİTİN var demektir.
*Çikolata, gofret türü ürünlerde ise ürünü elinizle basitçe kırın,eğer kırığın her iki tarafında süt beyazı noktalar varsa o üründe de SOLİTİN vardır.
*Sağlığımız için, geleceğimiz için, çocuklarımız ve sevdiklerimiz için bu bilgileri bütün çevremize yayalım ve toplumsal olarak tepkimizi ortaya koyarak AB Normlarında olmayan bu katkı maddesinin üretici firmalar tarafından daha fazla kullanılmasını engelleyelim. Saygılarımla
Yrd. Doç. Dr. Gülden Semavi
Hacettepe Tıp Fakültesi
Biyokimya Blm.”
Ancak 2011 yılından beri internette dolaşan ve Yrd. Doç. Dr. Gülden Semavi imzasıyla paylaşılan metindeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Metinde bahsi geçen Hacettepe Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Bölümü çalışanlarına bakıldığında metindeki Gülden Semavi ve Gönül Özdeğer isimlerine rastlanmıyor.
İddia metninde bahsedilen yerin Ankara’daki Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi olduğunu ifade eden Gıda Güvenliği Derneği’nin konu hakkında yaptığı açıklamada Hacettepe Üniversitesi'nde Gülden Simavi isminde bir çalışan olmadığı ve yine kuruma bağlı Gıda Denetimi Bölümü’nün bulunmadığı ifade ediliyor. Yine metinde adı geçen ve Hıfzıssıhha Gıda Denetim Bölüm Başkan Yardımcısı olduğu iddia edilen Gönül Özdeğer isminde birisine rastlanmıyor.
Son olarak yazının bir bölümünde Almanya’daki Solingen Üniversitesi’ne atıflar yapıldığı görülüyor. Fakat Almanya’daki üniversiteler incelendiğinde Solingen Üniversitesi diye bir kurumun olmadığı da görülebiliyor.
Metnin içerisinde Solingen Üniversitesi’nin 2009 yılında 21. European Psychatry Society’e bildiri sunduğu belirtiliyor. Ancak Avrupa Psikiyatri Topluluğu (European Psychatry Society) isimli güvenilir herhangi bir kuruma rastlanmıyor. Avrupa Psikiyatri Derneği (European Psychatry Association) ise her yıl kongre düzenliyor. Bu kongrenin 21’incisi ise 2013 yılında gerçekleştirilmiş.
Ağustos ayında NTV ve Hürriyet’in konu hakkında yaptığı ve Solitin isminde bir maddenin olmadığının belirtildiği röportajlar ve haberlere de ulaşmak mümkün. Yalansavar’ın yayınladığı bir analizde de iddianın yalanlandığını görmek mümkün.
teyit.org'un görüştüğü Hacettepe Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı da bahsedilen kişilerin kendileriyle alakalarının olmadığını belirtti.
Trikalsit bileşiği olarak tanımlanan ve doğada bol bulunduğu iddia edilen Solitin isimli bir madde kimya literatüründe yok
Metinde Solitin isimli maddenin bir çeşit “trikalsit bileşiği” olduğu da belirtiliyor. Ancak bilimsel kaynaklarda ve kimya dünyasında bu isimde bir bileşiğe rastlanmıyor. Yine metinde ciddi böbrek rahatsızlıklarına yol açtığı belirtilen ve basit olarak “melaminimsi plastik” olarak tanımlanan bir madde de bulunmuyor. Solitine (solitine) isimli tiner benzeri bir kimyasal bulunuyor ancak bu dişçilik sektöründe porselen yüzeyler elde etmek için kullanılıyor. Ateşe duyarlı, göz ve deri gibi noktalara zarar veren bir solvent olan Solitine’nin herhangi bir gıda maddesinin içinde kullanılmasının mümkün olamayacağı maddenin içeriğine bakınca anlaşılabiliyor.