Sosyal medyada hızla yayılan bir fotoğrafın, tepeden uyuyan bir kadın gibi gözüken Alaska’daki bir dağı gösterdiği öne sürüldü. İnsansız hava aracı ile çekildiği söylenen fotoğrafa konu olan dağın, bin 339 metre yüksekliğindeki Susitna Dağı olduğu söylenmiş.
Fotoğraf gerçek değil, dijital bir sanat eseri
Fotoğrafı arama motorlarında arattığımızda, Britanyalı The Sun başta olmak üzere birçok haber sitesinin paylaşımlarına ulaşıyoruz. Bu paylaşımlara göre, insansız hava aracı ile çekildiği öne sürülen bu fotoğraf Susitna Dağı’nın gerçek bir görüntüsü değil. Fotoğraf dijital sanatçı Jean-Michel Bihorel’in “Kış Uykusu” adlı eseri.
Bu bilgiyi sanatçının kendi hesaplarını kontrol ederek doğrulayabiliyoruz. Sanatçı fotoğrafı Facebook hesabında da paylaşmış. Hatta bir yorum üzerine fotoğrafın gerçek bir görüntü değil, dijital bir eser olduğunu doğrulamış. Sanatçı çalışmaya YouTube kanalında da yer vermiş.
Dağın Google Earth'den üstten görünümüne baktığımızda da iddia konusu görseldeki gibi görünmediği anlaşılıyor.
Neden böyle adlandırılıyor?
Susitna Dağı’nın bir diğer ismi olan Uyuyan Kadın Dağı adlandırılması bir Alaska halk hikayesine dayandırılıyor. Hikaye o ki, nişanlısı evlenmeden hemen önce köylerini korumak için giden bir kadın nişanlısına onu ayrıldıkları yerde bekleyeceğine söz verir ve bekler. Kadın nişanlısını beklerken bir gece derin bir uykuya dalar. Köye de nişanlısının öldürüldüğü haberi gelir. Kadına kötü haberi vermek için yanına giden köylüler, onu huzur içinde uyur halde bulunca söylemekten vazgeçer. Nişanlısını kaybeden kadın, da hiçbir şeyden habersiz sevgilisini beklemeye devam eder.
Fakat, Alaska Üniversitesi’nin 2003’te yayınladığı yazıya göre, Uyuyan Kadın Dağı ismi kütüphane sorumlusu Nancy Lesh tarafından 1960’larda lisedeyken yazdığı bir yazıda ilk defa kullanılmış. Hatta yazıya göre Lesh, hikayeyi bizzat uydurmuş da olabilir.
Pakistan’daki Uyuyan Kadın Dağı
Pakistan’ın Ketta şehrinde bulunan bir dağ da sosyal medya ve fotoğraf paylaşma platformlarında Uyuyan Güzellik veya Uyuyan Kadın adlarıyla paylaşılıyor. Hatta, bazı kullanıcılar bu dağı Alaska’daki Uyuyan Kadın Dağı ile karşılaştırıyor. Bu fotoğraflarda, dağın önden profili sırt üstü uzanan bir kadına benzetiliyor.
Fotoğrafın gerçek bir görüntüyü yansıtmadığı Snopes tarafından da ortaya konmuştu.