Suriyeli kişinin çocukları kaçırıp işkence ettiği iddiası

Suriyeli kişinin çocukları kaçırıp işkence ettiği iddiası

Karma Karma

Bulgular

Kişinin fotoğrafı ve ilişkilendirilen video 5 Eylül’de paylaşılmış. Ancak video aynı tarihlerde işkence ettiği gerekçesiyle Suriye’de annesinin elinden alınan bir bebeğe ait.

Fotoğraf Khaled Zuhair ismine ait ve kişi Afrin’de kaçırdığı kişilerin ardından tutuklanmış. Tutuklandığı yerden daha sonra kaçmış.

Kendisine atfedilen suçlar arasında çocuklara işkence bulunmuyor.

Kişinin Türkiye’ye kaçtığına dair bir kanıt yok.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yayılan bir fotoğrafın, çocukları kaçırarak işkence eden ve videolarını ailelerine göndererek fidye isteyen birine ait olduğu iddia edildi. Paylaşımlarda kişinin yakalanması için çağrıda da bulunuldu.

suriye iskence iddia

Video başka bir olaya ait 

Görsel ve paylaşım metinleriyle yürüttüğümüz aramada, iddianın Türkiye’de ilk kez 5 Eylül 2020 tarihinde gündeme geldiği bilgisine ulaştık. Bir bebeğe defalarca şiddet uygulanan videoyu da, yine aynı kişi paylaşıma sokmuş. “Elif’in gönderisi” ifadesinin bulunduğu ekran görüntüsündeki “Elif” kişisine ise ulaşılamadı.

Ancak video, fotoğrafı paylaşılan kişiye ait değil. Video aynı dönemde sosyal medyada Muhammed Ali bebeğe ait olduğu ve annesi tarafından bebeğin şiddet gördüğü bilgisiyle dolaşıma girmiş ve epey tepki toplamıştı. Suriye kaynaklı bir doğrulama platformu da videonun anne tarafından çekildiğini, olayın orada yaşandığını ortaya koymuştu. Yani videonun görseldeki kişiyle ilgisi bulunmuyor.

Kişi Afrin’de çeşitli suçlara karışmış

Kişinin fotoğrafı aratıldığında ise Türkçe kaynaklarda iddia ile ilişkili olanlar dışında bir sonuca ulaşılamıyor. Ancak dil seçenekleri değiştirildiğinde Suriye kaynaklarında kişinin görselleriyle karşılaşıyoruz. Afrin kaynaklı bir haber sitesi, aynı görseli kullandığı haberinde kişinin bir terörist gruba üye olduğunu ve Afrin’in Amara köyünde birçok kişiyi kaçırdığı için tutuklandığını, hapsedildiği Maydanaki askeri hapishanesinden de kaçtığını söylüyor. Haberde kaynak olarak bir insani yardım kuruluşu verilmiş ve kişinin takma adının da Khalid Zuhair olduğu söylenmiş. 

Bu bilgi ilgili insani yardım kuruluşunun Facebook sayfasında da yer alıyor. Paylaşıma göre 30 yaşındaki Zuhair, 14 yaşındaki Salwa Ahmed Shasho’yu kaçırmış, daha sonra üyesi olduğu grubun karargahında yakalanarak tutuklanmış. Kişinin ismi daha önce bölgede bulunan 14 cesetle de ilişkilendirilmiş. Bu haberlerde kişiye ait iki görsel daha bulunuyor. Görselleri paylaşan insani yardım kuruluşu ise Teyit'in bilgi talebine henüz yanıt vermedi.

suriye iddia iskence kisi

suriye iskence iddiasi kisinin gorseli

Kişinin adının bebek videosuyla ilişkilendirilmesi ise yine yabancı kaynaklarda olmuş. 3 Eylül tarihinde Twitter’da kişiyle ilişkilendirilen fakat Türkiye’de görüntülenmesi yasaklanan bir paylaşım yapılmış (Dikkat: Arşivlenmiş bağlantı rahatsız edici görüntüler içeriyor.). Başka bir video da yine aynı kişiyle ilişkilendirilmiş (Dikkat: Arşivlenmiş bağlantı rahatsız edici görüntüler içeriyor.). İlk videoyu araştıran Suriye kaynaklı doğrulama platformu, videonun isimle alakası olmadığını doğrulamıştı.

Kişi üzerindeki suçlamalar Afrin İnsan Hakları Örgütü isimli bir sayfada da paylaşıldı. Bu paylaşımda bebeklere yapılan işkenceler hakkında bir suçlama bulunmamakla birlikte, kaçırmalara değinilmiş. Çetenin ağaçlara zarar verdiği ve mahsül çaldığı da söyleniyor. Bu paylaşımda hapsedilen ismin yanındaki başka üyelerle birlikte 2 Eylül 2020 tarihinde hapisten kaçtığı da ifade ediliyor.

suriye guncel harita

Afrin günümüzde TSK’nın kontrolünde, ancak bölgede bir Türk karakolu bulunmuyor. Bu yüzden kişinin tutuklanması, hapisten kaçması ya da hüküm giyip giymediği gibi bilgilere erişilemiyor. Sosyal medya paylaşımları, kişinin Türkiye’ye kaçmış olabileceği şüphesi üzerine başka videolarla ilişkilendirilerek paylaşılmış olabilir. Ancak şahsın halihazırda Türkiye’de bulunduğunu gösteren bir kanıt da bulunmuyor. Pimeyes, Google, Yandex, Bing gibi farklı arama motorları ile sosyal ağlarda yapılan aramalar da bu şüpheyi destekleyecek bir kanıt sunamıyor.