⚠️ Hassas İçerik

Okumak üzere olduğunuz içeriğimiz hassas materyaller barındırıyor.

Bu öğeleri görüntülemek istiyor musunuz?

Suriye'de organ mafyasının çocukları kaçırdığını gösteren video iddiası

Suriye'de organ mafyasının çocukları kaçırdığını gösteren video iddiası

Yanlış Yanlış
Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada, Suriyeli çocukların organ mafyasının eline düştüğünü ve çocukların organlarının çalındığını gösterdiği iddia edilen bir video yayıldı.

Ancak sosyal medyada yayılan videodaki görüntülerin çocukların organlarını çalan organ mafyasına ait olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Videonun başındaki görüntüler ilk olarak Rusya’nın İdlip’te düzenlediği iddia edilen bir hava saldırısı sonucu yaralanan çocukların görüntüleri olduğu iddia edilerek 11 Aralık 2015 yılında paylaşılmıştı.

Sedyede mavi kıyafetli bir kişinin çocuğu tedavi etmeye çalıştığı ve çocuğun hayatta olduğu montajlanmamış videoda görülüyor.

sham humanitarian saglik calisani

Videoda gözüken kişinin kıyafetinde yer alan amblemden Al Sham Humanitarian Foundation (Şam İnsani Yardım Örgütü) için çalışan bir sağlık görevlisi olduğu anlaşılıyor.

sham humanitarian logo

Bu sivil toplum örgütü, internet sitesinde kendisini Suriye’deki savaş nedeniyle evsiz kalanlara barınak, gıda ve su yardımı yapan bir örgüt olarak tanımlıyor. Ayrıca sağlık hizmeti de vererek acil durumların yaşandığı bölgelerde yardım sağlıyor.

Sivil toplum örgütünün sitesinde İdlip’teki Şam Anne-Çocuk Merkezi’nde rutin aşı programı yürüttüklerine ilişkin bir haber de yer alıyor.

Videonun sol üst köşesinde bulunan logonun Smart News Agency’e ait olduğunu görmek mümkün. Bu ajans, iddiadaki videoyu YouTube kanalına 11 Aralık 2015 tarihinde yüklemiş. Videonun başlığında ise “İdlip’in güneyinde bulunan Al-Qasabiya köyünde Rus uçakları katliam yaptı” ifadeleri yer alıyor.

Videonun altında yer alan metinde ise, Smart muhabirlerinin aldığı bilgilere göre altı sivilin hayatını kaybettiği, 15 kişinin de Rus savaş uçaklarının saldırısı sonucu yaralandığı ifade ediliyor.

Ağlayan küçük kızın vücudunda herhangi bir kırık olup olmadığını anlamak için röntgen çekmek üzere röntgen kasedinin yerleştirilmeye çalışıldığı da videoda görülebiliyor.

rontgen

Suriye'de faaliyet gösteren Smart News Agency isimli ajans internet sitesinde, ülkede yaşanan olayları haber, fotoğraf ve videolarla göstermeyi amaçladığını ifade ediyor. Ayrıca ajansın Ağustos 2013’te Türkiye'de kurulduğu ve Arapça olarak yazı, fotoğraf ve haberlerle Suriye’deki gelişmeleri aktardığı belirtiliyor. Ekim 2016'da ise Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen ve CFI (Canal France International) tarafından yürütülen bir projeden de destek aldığı ajans hakkındaki bilgiler arasında yer alıyor.

Videodaki küçük kız hayatta

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) partneri olan Syria Charity isimli dernek resmi Facebook hesabında bir paylaşım yaparak organ mafyası videosu olduğu iddia edilen bu videoyu yalanladı. Küçük kızın hayatta olduğunu gösteren videoda, kız ve ailesiyle yapılan röportajı izlemek mümkün. Röportajda organ mafyası tarafından organlarının çalındığının tamamen yalan olduğu belirtiliyor.

Sham News Agency (Şam Haber Ajansı) de organ mafyası iddiaları üzerine videodaki kız çocuğunu ve babasını bularak röportaj yaptı. Şam Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan küçük kız ve babası yaşadıklarını anlattı. Babası internette karşılaştığı ve kızının organlarının satıldığına dair görüntüler olduğu iddia edilen videoyu gördüğünde şok olduğunu ifade ediyor. Rus uçaklarının saldırısı sonucu kardeşini ve iki çocuğunu kaybettiğini ekliyor. Kızının organlarının satıldığına dair bütün haberlerin yalan olduğunu ve gayet sağlıklı olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Smart News Agency de teyit.org’un sorularına yanıt vererek iddiaların doğru olmadığını videodaki kız ve babasıyla görüştükleri bir röportajın Hawa Smart radyo kanalında yayınladıklarını ifade etti.

BBC Türkçe gibi haber siteleri 2015 yılının Aralık ayında Rusya’nın hava saldırıları sonucu sivillerin yaralandığını ve hayatını kaybettiğini ifade etmiş, ancak Rusya bu iddiaları kabul etmeyerek sadece IŞİD’in hedef alındığını belirtmişti. 

Videonun sonunda yer alan görsel ise internette 2010 yılından beri farklı içeriklerde kullanılıyor.