Süleyman Soylu'nun Uygur Türklerini sahte pasaportla geldikleri için sınır dışı ettiklerini açıkladığı iddiası

Süleyman Soylu'nun Uygur Türklerini sahte pasaportla geldikleri için sınır dışı ettiklerini açıkladığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Uygur Türklerini sahte pasaportla geldikleri için iade edildiklerini söyleyen bir açıklaması yok.

İddialar 2018 yılında Malezya’dan sahte pasaportla gelen 11 Uygur Türkü’nün Atatürk Havalimanı’nda bekletilmesine dayanıyor.

Uygur Türkleri yapılan soruşturmaların ardından ülkeye alınmıştı.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Uygur Türklerini sahte pasaportla geldikleri için iade ettik” açıklaması yaptığı iddia edildi.

suleyman soylu uygur turkleri sahte pasaport iddia

Aynı paylaşımı 14 Şubat 2021 tarihinde İYİ Parti Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan yapmış. Bu paylaşımın doğrudan Türkkan’ın paylaşımından kopyalandığı görülüyor. 

lutfu turkkan paylasim

Lütfü Türkkan’ın paylaşımının ardından, 15 Şubat 2021’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu iddialara yanıt veren paylaşım yapmış. Soylu, Uygur Türkleriyle ilgili iddiaların doğru olmadığını açıklamıştı.

Sahte pasaportla gelen 11 Uygur Türk’ü ülkeye kabul edilmiş

İddialara konu olan tartışma 2018 yılına dayanıyor. 2018 yılında Malezya’dan gelen 11 Uygur Türk’ü İstanbul Atatürk Havalimanında bekletilmişti. O dönem bazı milletvekilleri olaya tepki gösteren açıklamalar yapmıştı. Ancak Süleyman Soylu, o dönem İYİ Parti milletvekili olan Ümit Özdağ’ın konuyla ilgili paylaşımını alıntılayarak, Uygur Türklerinin Türkiye’ye gelişlerinin sahte pasaportla ilgili olduğunu ve 18 Aralık 2018 tarihi itibariyle soruşturmanın devam ettiğini açıklamıştı. Yani Soylu, Uygur Türklerinin sahte pasaportla geldikleri için sınır dışı edildiğini hiçbir zaman söylemedi.

suleyman soylu 208 aciklama uygur turkleri

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü de 2021 yılındaki tartışmalarla birlikte yaptığı açıklamada Uygur Türklerinin sahte pasaportla geldikleri için Çin’e iade edildiklerinin doğru olmadığını, araştırma sonucunda bakanlığın talimatıyla 29 Aralık 2018’de ülkeye girişlerine izin verildiğini söylemişti

“Uygur Türklerinin sahte pasaportlarla geldikleri için Çin'e iade edildikleri’ iddiası tamamen gerçek dışıdır. Tam aksine İstanbul Atatürk Havalimanı üzerinden ülkemize gelen bahse konu 11 şahsın, yapılan araştırmada Uygur Türkü olduklarının tespit edilmesi neticesinde, Bakanlığımızın talimatları çerçevesinde 29 Aralık 2018 tarihinde ülkemize girişleri sağlanmıştır.”

Uygur kaynaklarından da 11 Uygur Türkünün işlemleri sonuçlandıktan sonra ülkeye alındığı doğrulanıyor. Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği, 30 Aralık 2018 tarihinde 11 Uygur Türkünün ülkeye alınmasına teşekkür eden bir açıklama yayınlamıştı.

2021 yılında Çin ve Türkiye arasında imzalanan suçluların iadesi anlaşması Türkiye’ye sığınan Uygur Türklerinin endişe etmesine neden olmuştu.

Öte yandan Türkiye’de yaşayan bazı Uygur Türklerinin Çin’e iade edildikleri yönünde haberlere rastlamak mümkün.