S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltmedi, görünümünü iyileştirdi

S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltmedi, görünümünü iyileştirdi

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

S&P, Türkiye'nin yerli ve yabancı para cinsinden verdiği mevcut not seviyelerini korudu; ancak, kredi notu görünümünü 'negatif'ten, 'durağan'a çevirdi.

Türkiye'nin kredi notunda bir artış olmadı; ancak, kredi notunun orta vadede gelişimine dair ipuçları sunan kredi notu görünümünde iyileşme oldu.

Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

Standard & Poor’s (S&P) adlı kredi derecelendirme kuruluşu, 4 Kasım 2016 tarihinde yaptığı basın açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin yerel ya da yabancı para birimi cinsinden kredi notunda bir artırıma gitmedi.

Bazı haber siteleri ve ajanslarda yer alan haberlerin başlığında "Standard & Poor's Türkiye'nin notunu yükseltti" ifadesi kullanılsa da bu iddia gerçeği yansıtmıyor.

S&P, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen akabinde 20 Temmuz 2016 günü yaptığı açıklama ile Türkiye'nin yabancı ve yerel para birimi cinsinden kredi notunu bir kademe indirerek, not görünümünü negatif olarak belirlemişti. S&P bu not güncellemesiyle, Türkiye'nin 'BB+' olan yabancı para cinsinden uzun dönem notunu 'BB'ye çekmiş, kısa dönem notunu ise 'B' olarak bırakmıştı. Yerel para cinsinden uzun dönem notunu da 'BBB-'den 'BB+'ya düşürmüş, kısa dönem notunu da 'A-3'ten 'B'ye çekmişti. Kredi notu görünümü de 'durağan'dan 'negatif'e dönüştürülmüştü.

'Negatif'ten 'durağan'a

4 Kasım 2016 günü yaptığı açıklamada ise S&P, Türkiye'nin yerli ve yabancı para cinsinden verdiği mevcut not seviyelerini korudu; ancak, kredi notu görünümünü 'negatif'ten, 'durağan'a çevirdi.

Özetle, S&P’nin değerlendirme güncellemesiyle Türkiye'nin kredi notunda bir artış olmadı; ancak, kredi notunun orta vadede gelişimine dair ipuçları sunan kredi notu görünümünde iyileşme oldu. 

Kredi notu, bir ülkenin borç ödeme kapasitesi hakkında yatırımcılara rehberlik ederken, kredi notu görünümü, mevcut notun önümüzdeki dönemde yönelimiyle ilgili ipucu sunuyor. Kredi notu görünümünün negatif olması muhtemel bir not indirimi için sinyal niteliği taşırken, pozitif görünüm de not artırımı yönünde bir eğilimi yansıtıyor.

Durağan görünüm ise orta vadede kredi notunda herhangi bir değişim beklenmediği anlamına geliyor. Ancak not görünümleri yalnızca bir genel gösterge niteliğinde. Ülkelerde yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmelere göre not görünümünden bağımsız olarak indirim ya da artırım kararı alınabiliyor. Örneğin S&P, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin notunu indirme kararı aldığında, not görünümünü 'durağan' olarak değerlendiriyordu. Kurum, not indirimiyle birlikte bu görünümünü de 'durağan'dan 'negatif'e revize etmişti.

S&P’nin 4 Kasım 2016 tarihli basın açıklamasının özeti şu şekilde:

  • Although we continue to consider that Turkey's high private sector external debt poses a risk to economic stability, we believe that government policy is gradually refocusing on measures to reduce external vulnerabilities, albeit in the presence of weaker growth and moribund private investment.
  • We are therefore revising our outlook on Turkey to stable from negative and affirming our 'BB/B' foreign currency and 'BB+/B' local currency sovereign credit ratings.
  • The stable outlook reflects the balance between the resilience of the Turkish economy against lingering regional and domestic risks which, if realized, could increase balance-of-payments pressures and widen currently moderate fiscal deficits.