Sözcü gazetesi 16 Ocak 2019 tarihinde İhlas Finans’a para yatırmış ve şirketin batmasının ardından paralarını yıllardır alamayan mağdurlara ilişkin yayımladığı haberde, Emine Karaca isimli bir mağdurun ifadelerine ve fotoğrafına yer verdi. Haberde Emine Karaca, babasının İhlas Finans'a 50 bin 700 Mark yatırmış olduğunu ve parasını alamadan hayatını kaybettiğini ifade ediyor. Ayrıca İhlas Finans mağdurlarının fotoğraflarına da yer verilen haberde Emine Karaca isimli kişinin bir de fotoğrafı bulunuyor.
Ancak Emine Karaca isimli kişi için kullanılan fotoğraf Almanya’da oyunculuk yapan Janina Flieger’a ait.
Sözcü gazetesinde Emine Karaca’yı gösterdiği iddiasıyla kullanılan fotoğraf 12 Ekim 2015 tarihinde Janina Flieger isimli Facebook sayfasından paylaşılmış. Facebook sayfasında “Hakkında” bölümünde oyuncuların bilgilerinin yer aldığı menajerlik ve ajans şirketinin internet sitesi bulunuyor. Flieger’ın bilgileri de bu internet sitesinde görülebiliyor. Almanya’da oyunculuk yapan aktrisin IMDb (Internet Movie Database) sayfasında, yer aldığı filmler ve dizilerde de ulaşılabiliyor.
Oyuncunun Getty Images’da yer alan fotoğraflarına bakıldığında da Sözcü gazetesinde fotoğrafı kullanılan kişi olduğu net bir şekilde anlaşılabiliyor.
Nuray Köken için kullanılan fotoğraf da yanlış
Sözcü gazetesinin İhlas Finans mağdurlarına ilişkin 15 Ocak 2019 tarihinde yayımladığı bir başka haberde ise Afyonkarahisar’da yaşayan mağdur Nuray Köken ismindeki kişinin açıklamalarına yer veriliyor. Nuray Köken’e ait olduğu iddiasıyla haberde bir fotoğraf da yer alıyor.
Ancak bu fotoğraf da iddia edilen kişiyi göstermiyor. Fotoğraftaki kişi New Jersey’deki Camden şehrinin yasama ve yürütme sorumluluğu bulunan yönetim kurulunda görev alan Carmen G. Rodriguez.
Sözcü gazetesinin İhlas Finans mağdurlarına ilişkin haberlerinde yer verdiği diğerkişilerin bir kısmının fotoğraflarına ve sosyal medyahesaplarına ulaşılabiliyor. Sözcü gazetesinde İhlaszede olarak isimleri ve fotoğrafları yer alan Şükran Keserlioğlu, Hüseyin Topşir ve Şükrü Erbaş da teyit.org'a röportaj verdiklerini doğruladı.
Bu analizin yayımlanmasının ardından Nuray Köken isimli kişinin oğlu olduğunu belirten Mehmet Köken Teyit'e ulaşarak, Sözcü gazetesine yanlış fotoğrafı kendisinin gönderdiğini iletti. Mağduriyetlerinin duyulmasını istemesine rağmen annesinin fotoğrafının gazetede yayımlanmasını istemediğini belirten Köken'in ifadesine göre, internette bulduğu rastgele bir fotoğrafı Sözcü gazetesine iletti.
Teyit'e Nuray Köken'e miras yoluyla kalan hesabın numarasını da ileten Mehmet Köken mağduriyetlerinin gerçek olduğunu ve hatanın kendisinden kaynaklandığını belirtti.
Ayrıca Sözcü gazetesi de Teyit'in analizinin ardından Mehmet Köken'in sahte fotoğraf gönderdiğini belirterek bir haber daha yayımladı.
Teyit İhlas Finans mağdurlarının hikayelerine ilişkin doğrulama yapmadı
İhlas Haber Ajansı (İHA) ve Türkiye Gazetesi Teyit'in ilgili analizine değindiği haberinde, fotoğrafla birlikte Köken'in sözlerinin de gerçeği yansıtmadığının ortaya çıkarıldığını belirtti. Ancak Köken'in sözlerinin gerçek olmadığına dair teyitin bir inceleme yaptığı ifadesi doğru değil. Yayımlanan analizde mağdurların hikayelerine ilişkin bir teyit gerçekleştirilmemiş yalnızca kullanılan fotoğrafların kimlere ait olduğu belirtilmiştir.
İhlas Finans mağdurları kim?
İhlas Finans İhlas ailesine bağlı İhlas Holding'in bankasıydı. İhlas Finans'ın faaliyetleri, Bakanlar Kurulu kararıyla 10 Şubat 2001 tarihinde durdurulup tasfiyesine karar verilmişti. BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu), yükümlülüklerini yerine getiremeyen ve alınan önlemlere rağmen likidite sorununu çözemeyen İhlas Finans Kurumu’nun faaliyet iznini kaldırmıştı. 1995’te kurulan İhlas Finans’ın yüzde 34,5’i halka açıktı ve kurumda 200 bin müşterinin 650 trilyonluk mevduatı olduğu belirtiliyordu. İhlas Finans paraların geri ödeneceğinin sözünü vermiş olmasına rağmen mağdur olanlar 19 yıldır paralarını geri alabilmek için uğraşıyor.