Sosyal medyanın meşhur “uzay gemisi kazası raporu” doğru mu?

Sosyal medyanın meşhur “uzay gemisi kazası raporu” doğru mu?

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Görseldeki belgenin en üstünde Tanı Listesi (ICD10 Listesi) yazdığını görmek mümkün. ICD ise “Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması” isminin kısaltması.

Teyit'in edindiği bilgiye göre, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi’ne böyle bir hasta gelmedi ve bu yönde bir teşhis konulmadı.

Bu içerik 6 yıldan daha eski tarihlidir.

Teyit’e gelen bir ihbarda, başına UFO marka ısıtıcı düşen bir kişinin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi’ne gittiği, “başıma UFO düştü” şikayeti üzerine kişiye “uzay gemisi yaralanması kazaya uğrayan yolcu” teşhisi konulduğu iddia edildi. Bu iddia, bazı haber sitelerinde de “Günün en ilginç haberi”, “SGK'dan uzay gemisi kazası raporu” gibi başlıklarla yer aldı.

basina ufo dusen hasta yanlis

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi’nin verdiği iddia edilen bu rapor aslında vatandaşa konulan teşhisin raporu değil.

Görseldeki belgenin en üstünde de Tanı Listesi (ICD10 Listesi) yazdığını görmek mümkün. ICD ise “Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması” isminin kısaltması. ICD-10 Hastalık Kodları listesinde V95.4 kodlu “uzay gemisi kazası yaralanmaya uğrayan yolcu” teşhisi bulunmakta. (Teşhis, Dünya Sağlık Örgütü'nde yer alan ICD-10 listesindeki kullanımında"Spacecraft accident injuring occupant" olarak geçmektedir) Yani iddiaya konu olan görsel acil servise gelen bir hasta için verilen bir rapor değil, yalnızca teşhisin adının yazılı olduğu bir çıktı.

uzay gemisi kazasi tani

Ayrıca hastane tarafından konulan teşhisin yer aldığı raporda protokol numarasının ve hastanın kimlik bilgilerinin de yazması gerekiyor. Sosyal medyada dolaşıma giren belgenin üzerinde bu bilgiler yer almıyor.

Teyit'in edindiği bilgiye göre de, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi’ne böyle bir hasta gelmedi ve bu yönde bir teşhis konulmadı.

ICD nedir?

ICD, istatistiksel bir sınıflamadır. İstatistiksel sınıflamada ise birbirine benzer hastalık veya durumlar bir araya getirilip taşıdıkları öneme göre sınıflandırılır. Buna ek olarak her hastalık için o hastalığa özgü bir kod kullanılır. Bu yapısı sayesinde ICD; gerek sağlık hizmetlerinin yönetimi, gerekse epidemiyolojik çalışmalarda (Toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılım, görülme sıklığı ve bunları etkileyen etmenleri incelemek amacıyla yapılan çalışmalar) kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Hasta takibi, hasta kayıt ve arşivlerinin tutulması ve bunlara erişim, kaynak yönetimi gibi idareye yönelik kullanımının yanı sıra hastalıklarla ilgili istatistiksel çalışmalar ve uluslararası düzeyde ülkeler arasında sağlıkla ilgili karşılaştırmalar yapma olanağı da vermektedir.

Güncelleme: 06/12/2016

ICD hakkında açıklama eklendi. "Uzay gemisi kazası" tanısının uluslararası kullanımı olan "Spacecraft accident injuring occupant" eklendi.