Siyah ve beyaz çocukların ayrı oturtulduğu fotoğraf Avrupa'dan mı?

Siyah ve beyaz çocukların ayrı oturtulduğu fotoğraf Avrupa'dan mı?

Yanlış Yanlış
Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyalmedyadapaylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir fotoğrafın Avrupa’daki bir okulda ayrı yerlere oturtulan siyah ve beyaz çocukları gösterdiği iddia edildi. Fotoğrafta bir sınıf içinde 4 siyah çocuğun diğer beyaz çocuklardan ayrı bir masada birlikte oturduğu görülebiliyor.

O Bir Sofi isimli bir sayfa tarafından 11 Ocak 2019’da Facebook’a yüklenen fotoğraf yaklaşık 25 bin kişi tarafından paylaşıldı ve 5 bin tarafından da beğenildi.

Avrupada irkcilik

Ancak fotoğrafın Avrupa’da bir okulda çekildiği iddiası doğru değil. Fotoğraf, Güney Afrika’nın kuzeybatı bölgesinde bulunan Schweizer-Reneke kasabasındaki bir anaokulundan. Fotoğrafı çeken sınıf öğretmeni ise görevden alındı.

Fotoğrafın çekildiği okul Güney Afrika’da bulunuyor

Laerskool Schweizer Reneke isimli anaokulundaki bir sınıfta, okulun öğretmenlerinden Elana Barkhuizen tarafından çekilen fotoğraf ilk olarak okulun özel WhatsApp grubunda paylaşıldı. Ebeveynlerin oturma düzeninden rahatsızlığı üzerine, fotoğraf sosyal medyada viral oldu. Fotoğraf dünya basınında da oldukça yankı uyandırdı.

avrupa okulunda irk ayrimi

Güney Afrika’nın en büyük haber sitelerinden biri olan Times Live’in haberine göre, ebeveynlerin rahatsızlığı üzerine okula giden Demokratik Öğretmenler Birliği, ebeveynlere çocukların aynı dili konuştukları için kendilerinin öyle oturmak istediklerine dair bir geri bildirimde bulundu. Bu açıklamadan tatmin olmadıklarını söyleyen ebeveynler okulun bir yaptırımda bulunmasını istedi. Aynı gün öğle arasından sonra ebeveynlere, okul tarafından siyah ve beyaz çocukların karışık olarak oturduğu başka bir fotoğraf gönderildi.

avrupada ayri oturtulan cocuklar

Fotoğrafı çeken öğretmen görevden alındı

Times Live’in konuyla ilgili haberine göre, ertesi gün çocuklarının ayrımcılığa uğradığını düşünen aileler durumu protesto etmek için okulun önünde toplandı. Haberde beyaz çocukların ailelerinin bir kısmının da yaşananların ardından çocuklarını güvenlik sebebiyle okuldan aldığı aktarılıyor. BBC’nin de konuyla ilgili haberinde, fotoğrafın çekilmesinden bir sonraki gün okula gelen Kuzeybatı bölgesinin eğitim bakanı Sello Lehare’ının açıklamalarına yer verdiği görülebiliyor. Buna göre, eğitim bakanı; okulun, öğrencilerin Afrikanca ve İngilizceyi anlayabilmelerine göre ayrıldığını söylediğini ve öğretmeni görevden aldıklarını çünkü soruşturmanın adil ve özgür olmasını istediklerini ifade ediyor.


Yine Times Live isimli haber sitesinin yayımladığı haberde ifade edilene göre; konuyla ilgili açıklama yapan öğretmen Elana Barkhuizen; bakanlığın onu bu şekilde görevden almak gibi bir hakkının olmadığını, çocukların oturma düzeninin renklerine göre değil sınıfta yapılan aktivitelere ve onların ihtiyaçlarına göre belirlendiğini söylüyor. Barkhuizen’ın bunlara ek olarak yalnız olmadığını ve adını temizleyeceğini de söylediği görülüyor.

Times Live haber sitesinin paylaştığı videoda da öğretmen Barkhuizen, suçsuz olduğunu ve iyi bir öğretmen olarak bilindiğini ifade ediyor.

Güney Afrika’da ırk ayrımcılığına dayanan rejim: Apartheid

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 1948-1994 yılları arasında Ulusal Parti hükümeti tarafından uygulanan ırk ayrımcılığına dayalı sistem Apartheid olarak adlandırılıyor. Ülkede siyah ve beyaz insanlar arasında ayrımcılığa dayalı kurumsallaşmış yasalar uzun süredir yürürlükteydi. 1989’da resmi olarak sona eren Apartheid sistemine ait yasalar, 1990’ların başında iptal edilmeye başlandı. Ayrımcı yasalara dair mücadele ise hala devam ediyor. BBC’nin yaptığı haberde, Kasım 2015’te siyah Güney Afrika vatandaşlarının eğitim dili ve okullardaki ayrımcı tavırları protesto etmek için yaptıkları eylem görülebiliyor.

Sonuç olarak, fotoğrafın Avrupa’daki bir okulda çekildiği iddiası doğru değil. Görsel, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bulunan Schweizer-Reneke kasabasındaki bir anaokulda yaşanan bir olayı gösteriyor.