Teyit’e ihbar olarak gönderilen, İhlas Haber Ajansı tarafından abonelerine servis edilen ve Yeni Şafak, Sözcü, Milliyet, Habertürk, Vatan, CNN Türk, Oda TV, TimeTurk gibi haber sitelerinde yayınlanan, sosyal medya platformlarında da paylaşılan iddiaya göre, Sırbistan'da sokağa çıkma yasağına rağmen kendine ağaç süsü vererek dolaşan bir kişi, polis tarafından yakalandı.
Aralık 2020'de de aynı fotoğraf Ankara Sincan'da sokağa çıkma yasağında dışarı çıkmak isteyen kişinin ağaç kılığına girdiği iddiasıyla dolaşıma girdi.
Ancak fotoğraf 2016 yılında Amerika’nın Portland kentinde çekildi ve bir sanatçının performansını gösteriyor.
Bir sanat performansı: Ağaç olmak
Fotoğrafı tersine görsel aramayla arattığımızda, karşımıza eski tarihli haberler çıkıyor. 25 Ekim 2016 tarihinde CNN muhabiri Doug Criss tarafından yazılan bir habere göre, fotoğraflar Asher Woodworth adlı 30 yaşındaki bir dansçının, deneysel bir sanat performansını gösteriyor. Sanatçı gösteri sırasında trafiği kilitlediğinden gözaltına alınmış ve polise amacının “insanların gündelik hayattaki ‘koreografilerini’ nasıl etkileyebileceğini görmek” olduğunu söylemiş.
Yerel bir haber sitesinin 24 Ekim tarihli Facebook gönderisindeki videoda sanatçının gözaltına alındığı an da görülebiliyor.
Woodworth verdiği bir röportajda, bu fikrin aklına meditasyon yaparken geldiğini anlatmış. Performans ise Congress and High Street Monday bölgesinde geçiyor. Lokasyonu Google haritalar üzerinden doğrulayabiliyoruz.
Sırbistan’da yaşandığı iddia edilen olay gerçeği yansıtmasa da, bir benzeri geçtiğimiz günlerde İngiltere’de yaşanmış. Bir kişi evinden ağaç kamuflajıyla çıkarken komşularının kameralarına yakalanmış.
Bored Panda da Mart ayının ortalarında İspanya’da bir vatandaşın T-rex kostümü içinde sokağa çıktığını yazmıştı.
Sırbistan’da sokağa çıkma yasağı kısmi
Sırbistan’da kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanıyor; 65 yaş üstü ve altındakilerin birbirleriyle karşılaşmasını engelleyen önlemler söz konusu. Ülkede ilk Covid-19 vakası 6 Mart tarihinde tespit edildi, 15 Mart’ta ise olağanüstü hal ilan edildi. Ülkede 2 Nisan’a kadar bildirilen vaka sayısı 1060 ve 28 kişi de hastalıktan dolayı hayatını kaybetti.
Sonuç olarak videonun Covid-19 salgını ile ilgisi yok. Görüntüler 2016 yılında Portland’daki bir sanat performansı sırasında kaydedilmiş. İddia yanlış bilginin yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.