Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde, Sinovac tarafından üretilen Covid-19 aşısının vücudun bağışıklık sistemine saldırdığı ve aşı olanlarda felç belirtilerine yol açtığı iddia edildi. İddialara kaynak olarak, Deutsche Welle isimli haber sitesinde yer alan “Çin aşısı Peru'da bir kişide tehlikeli sendroma neden oldu” başlıklı bir haber gösterilmiş.
Öncelikle kaynak gösterilen haberde bahsedilen sendrom, Türkiye’de de uygulanan Sinovac değil, yine Çin menşeli Sinopharm aşısından sonra gözlendi. Haber Aralık 2020’den. Yani gelişme güncel de değil.
Aralık 2020’de Çinli şirket Sinopharm'ın geliştirdiği aşının test edildiği Peru'da bir kişinin kolunu hareket ettiremediğinin fark edilmesi üzerine, denemelere ara verildiği açıklanmıştı. Perulu yetkililer, rahatsızlığın nadir rastlanan nörolojik bozukluk Guillain Barré Sendromu (GBS) olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Ancak bu sendrom ile aşı arasında bir bağ bulunamadı ve çalışmalar yeniden başladı. Ocak 2021’de Peru, Sinopharm ile tedarik anlaşması imzaladı. Ülkede halen Sinopharm aşısı uygulanıyor.
Guillain-Barré sendromunun Covid-19 aşılarıyla bilenen bir bağı yok
Guillain-Barré sendromu neredeyse milyonda bir görülen bir otoimmün tetikleyici. Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl tahminen 3 ila 6 bin kişide gelişiyor. Ameliyat veya aşı ile tetiklenen Guillain-Barré vakalarının son derece nadir meydana geldiği biliniyor. İstisnai olarak Covid-19 aşılaması sonrası GBS ortaya çıkıyor. Fakat aşı olan milyonlarca kişi arasında bir kişide GBS görülmesi, bir nedensellik değil, tesadüfiliğe işaret ediyor. GBS ile aşılar arasında nedensellik kurulabilmesi için, sendromun aşılananlar ile aşılanmayanlar arasında görülme sıklığı arasında anlamlı bir fark tespit edilmesi gerekirdi.
Tıp uzmanları da, bu matematiksel olarak istisnai deneyimlerin aşıdan kaçmak için bir neden olmadığını söylüyor. Çünkü hastalığa yakalanırsanız yaşamınızı yitirme olasılığınız, bu semptomu geliştirme ihtimalinizden binlerce kat daha fazla.
Başka bir araştırma da, Covid-19 aşıları ile GBS arasında bağın istatistiki olarak kanıtlanmadığını ortaya koyuyor.
ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), mRNA Covid-19 aşılarının klinik denemelerinde de katılımcılar arasında aşılamanın ardından GBS vakası bildirilmediğini söylüyor.
KLİMİK, "Sinovac aşısı felç yapıyor mu?" sorusuna özel olarak yanıt vererek sendromun, halk arasında felç olarak bilinen durumun çeşitli bakteri ve virüs enfeksiyonlarından sonra görülen ve beyinle ilgili olmayıp kaslara giden sinirlerdeki hasardan kaynaklanan bir hastalık olduğunu belirtmiş. Ayrıca grip aşılarında da gündeme gelen bu nadir sendrom aşılanmayan topluluklarda aşılanmış topluluklara kıyasla daha sık görülmediğini, Sinovac aşısının bu açıdan güvenli olduğunu ifade ediyor.
Ayrıca ABD Hastalık Koruma ve ve Önleme Merkezi (CDC), daha önce GBS olan kişilerin Covid-19 aşısı olabileceğini söylüyor. Benzer şekilde Türk Nöroloji Derneği de aşılama sonrası GBS olgusu görülmediğini, sendromu geçirmiş hastaların Covid-19 aşısı olmasında sakınca olmadığını belirtiyor.
Guillain-Barré sendromu nedir?
Guillain Barré Sendromu, sendromu, vücudun bağışıklık sisteminin sinirlere saldırdığı, epey nadir görülen bir hastalık. Hastalığın ilk belirtileri arasında uzuvlardaki zayıflık ve karıncalanma yer alıyor. Belirtiler vücutta hızla yayılabiliyor ve bazı nadir durumlarda tüm vücudunu felç edebilir.
Kesin nedeni bilinmese de, hastaların üçte ikisinin önceki altı hafta içinde bir enfeksiyon belirtisi bildirdiği biliniyor. Bu belirtilere solunum, gastrointestinal enfeksiyon veya virüsler de dahil.
Sendromun bilinen bir tedavisi yok, ancak uygulanan çeşitli ilaç tedavileri semptomları hafifletebiliyor ve semptomların süresini azaltabiliyor. Çoğu insan kurtulsa da, hastaların yüzde 4-7’si yaşamını kaybediyor. Bazı durumlarda hastalar, zayıflık, uyuşukluk veya yorgunluk gibi kalıcı etkiler yaşayabiliyor.