Sibirya’da 1 Temmuz 2017’de başlayacak Reality Show’da katılımcılar -40 dereceye varan soğukla, vahşi hayvanlarla ve doğal yaşam koşullarıyla 9 ay boyunca baş etmeye çalışacak. Hayatta kalabilen kişi 1.6 milyon dolar ödül kazanacak.
Bu yarışma ile ilgili, CNN Türk, Milliyet, NTV, Hürriyet, Star, Yeni Akit, Posta, Onedio gibi haber sitelerinde yer alan haberlerde, yarışmanın yapımcısı Evgeny Pyatkovsky’nin yarışmada tecavüzün ve öldürmenin serbest olacağını söylediği yönünde iddialar yer aldı.
Yarışmacılar Rusya'nın kurallarıyla bağlı
Ancak haber sitelerinin Pyatkovsky’ninSiberian Times’a verdiği röportaj üzerine yaptıkları haberler gerçeği yansıtmıyor. Röportajda yapımcı Pyatkovsky, yarışmacıların başına gelebilecek her türlü şeyin altına imza atmış olduklarını belirterek buna ölüm ve tecavüzün de dâhil olduğunu ifade etti ancak “Rusya Federasyonu topraklarındayız ve buranın hukuk kuralları çerçevesinde hareket edilmek zorunda. Eğer birisi bu kuralları ihlal ederse polisler o kişiyi götürüp gözaltına alır ve kişi yarışmadan elenmiş olur” dedi.
Yarışmanın resmi sitesinde yer alan kurallar bölümünde de, yarışmacıların Rusya Federasyonu’nda kabul edilen hukuk kurallarına uygun davranmak zorunda olduğu belirtiliyor. Aksi halde yarışmacının hiçbir ödül alamadan oyundan eleneceği ifade ediliyor.
Yani basında yer aldığı şekliyle “programda, alkol almak, dövüşmek ve tecavüz etmek serbest” değil ve Rusya Federasyonu’nun hukuk kurallarına göre yasak olan herhangi bir eylemin programda yapılması mümkün değil. Programın yapımcısı, katılımcıların başlarına bu kuralları ihlal eden bir şey gelse dahi herhangi bir hak talep edemeyecekleri bir belgeyi imzaladıklarını belirtiyor. Bu kuralları ihlal eden kişi de polisler tarafından tutuklanabileceğini kabul etmiş oluyor.
Çekim ekibinin yer almayacağı program, kurtların ve ayıların olduğu bir bölgede yarışmacıların bulunduğu alana yerleştirilen 2 bin kamera ve katılımcılara verilen taşınabilir kameralarla izlenecek ve canlı olarak yayınlanacak. Katılımcıların bıçak kullanması serbest olacak ancak silah kullanamayacaklar.
Yarışmada doktor bulunmayacak
Aynı zamanda yarışmada daha fazla kalmak istemeyen katılımcılar kendilerine verilen panik butonuna basarak kurtarılabilecek. Kurtarma ekiplerinin yaklaşık 1 saat içerisinde yardım çağrısında bulunan kişinin yanında olacağı ifade ediliyor.
Yarışma sırasında herhangi bir doktorun bulunmayacağını belirten Pyatkovsky, “birisi hastalandığında ya da yaralandığında ve testi geçemeyeceğini anladığında helikopter gelip o kişiyi doktorlara götürecek ama bu katılımcı oyundan elenmiş olacak” diye ekliyor.
Program başlamadan önce katılımcılar Rusya’nın resmi Spetznaz yani özel kuvvet ekiplerinden, hayatta kalma eğitimi alacak ancak yarışmada kendi başlarına kalacak ve doğal hayat koşullarında mücadele edecekler.
Açlık Oyunları nedir?
Haber sitelerinin benzerlik kurduğu Açlık Oyunları (The Hunger Games) ise eskiden Kuzey Amerika olarak bilinen bir bölgede artık yıkıntılar arasında yaşayan Panem ulusunu anlatan distopik bir roman ve romandan esinlenerek çekilen film serileri. Hikayeye göre Başkent, lüks ve güven içerisinde yaşarken Başkent’in etrafındaki 12 bölge bir hat boyunca sıralanmıştır. Bütün bölgeler, her yıl yapılan Açlık Oyunları yarışmasına bir erkek ve bir kız çocuğu gönderir. Oyunda hayatta kalabilmek için çocuklar birbirini öldürmek zorundadır ve bu yarışma Panem televizyonlarından yayınlanmaktadır.