Sosyal medyada ve NTV, Sözcü, BBC Türkçe, HaberTürk, Milliyet, Evrensel, Duvar, Star ve Hürriyet gibi sitelerde, 2014 yılında takıntılı bir şekilde selfie çekenler için kullanılan “Selfitis” teriminin Amerikan Psikiyatri Derneği (APA) tarafından hastalık olarak değerlendirildiği iddia edildi. Ayrıca Selfitis’in, Sınırda olanlar, Akut ve Kronik gibi üç seviyesinin olduğu da belirtildi.
Haberlerde, Nottingham Trent Üniversitesi ile Hindistan'daki Thiagarajar Enstitüsü’nün bu alışkanlığın hastalığa dönüşüp dönüşmediğinin araştırılması kararı aldığı, yapılan araştırmalar sonucunda Selfitis’in ruhsal bir bozukluk olduğu sonucuna varıldığı ve araştırmaya 200 kişinin katıldığı belirtildi.
Selfitis, APA tarafından hastalık olarak kabul edilmedi
Ancak, sürekli selfie çekenler için kullanıldığı belirtilen “Selfitis”in Amerikan Psikiyatri Derneği tarafından hastalık olarak kabul edildiği iddiası doğru değil. Haberin 31 Mart 2014 yılında İngilizce yayın yapan parodi haber sitesi The Adobo Chronicles tarafından yapıldığı görülebiliyor. Söz konusu sitenin “Hakkımızda” bölümü incelendiğinde “bu sitede okuduğunuz her şey yalanlar hariç gerçeğe dayanmaktadır” ifadesini görmek mümkün.
Amerikan Psikiyatri Derneği’nin internet sitesinde “Selfitis” şeklinde yapılan arama sonucunda da konuyla ilgili herhangi bir sonuca ulaşılamıyor.
Konu ile ilgili olarak doğrulama sitesi Snopes ve Yalansavar’ın iddiayı yalanladıkları ve kaynağın parodi haber sitesi olduğunu belirttikleri analizlere de ulaşılabiliyor.
Üniversiteler parodi haberi doğrulamak için araştırma yaptı
Nottingham Trent Üniversitesi ve Hindistan'daki Thiagarajar Enstitüsü, 2014 yılında çıkan bu parodi haberin gerçekten hastalığa dönüşüp dönüşmediğini araştırdı. Hikayenin aldatmaca olduğu ortaya çıksa da böyle bir hastalığın gerçekte mevcut olabileceğini belirten Notthingham Trent Üniversitesi, 14 Aralık’ta çalışmanın sonuçlarını yayınladı.
Araştırmada Selfitis’in ruhsal bir bozukluk olduğu sonucuna varılırken, rahatsızlığın ciddiyetinin değerlendirilmesi için de 1’den 100’e uzanan “Selfitis Davranış Skalası” geliştirildi. Araştırmaya 200 kişinin katıldığı ve verilerin daha sonra 400 kişide test edildiği ifade edildi. Araştırma katılımcılarının Hindistan’dan seçilmesine sebep olarak ise tehlikeli yerlerde selfie çekerken ölenlerinin çoğunun Hindistanlı olması gösterildi.
Araştırmanın bulguları International Journal of Mental Health and Addiction dergisinde yayınlandı.
Ancak, The Daily Telegraph’da yer alan habere göre Londra'daki King's College Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Profesör Simon Wessely ve The Royal College Psikiyatri Birimi'nden Dr. Mark Slater araştırmaya şüpheyle yaklaşıyor. Buna göre Wessely söz konusu araştırmayı “akademik bir selfie” olarak nitelendirirken, Slater de “selfitis diye bir şey yok ve olmamalı” ifadelerini kullanıyor.
Sonuç olarak; haber sitelerinde yer alan haberlerde, hem 2014 yılında yayınlanan parodi haberden hem de Notthingham Trent Üniversitesi’nin yaptığı araştırmadan bilgilerin yer aldığı fark ediliyor. Bununla birlikte, konu üzerinde yapılmış kapsamlı başka bir çalışmanın olmadığını söylemek mümkün.