Sedat Peker, Deli Çavuş adlı Twitter hesabından eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile kardeşi AK parti milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve Salih Orakçı’nın içinde yer aldığı rüşvet iddiaları ortaya attı.
Peker, Hürriyet gazetesi yazarı Burak Taşçı’nın da adını geçirerek rüşvet ağında yer aldığını ve borsa manipülasyonları yaptığını öne sürmüştü.
İddiaların hemen ardından Hürriyet Gazetesi’nden Burak Taşçı’nın yazarlar sayfasındaki yazılarının kaldırdığı iddia edildi.
Görüntülenen sayfada daha önce de yazı yoktu
Hürriyet Gazetesi’nin Burak Taşçı’nın isminin yer aldığı “Yazarlar” sayfasının güncel halinin boş olduğu görülüyor. Ancak bu sayfadan yazıların kaldırıldığını doğrulayabilmek için arşiv görüntülerine ihtiyaç var.
İnternet sitelerinin arşivlenmiş görüntülerine ulaşabildiğimiz Wayback Machine’den baktığımızda ilgili sayfanın 2019, 2020, 2021, 2022 yıllarında çok sayıda arşivinin alındığını görüyoruz. Bu yıllardaki arşiv görüntülerinde de aynı sayfada hiç yazının yer almadığı görülüyor.
Örneğin 31 Ocak 2019 tarihindeki görüntüye baktığımızda sayfada herhangi bir yazı yer almadığı doğrulanıyor.
2022’nin Ocak ayında da sayfanın boş olduğu görülüyor.
İddiaların ortaya atıldığı 27 Ağustos'a en yakın tarih olan 6 Temmuz’da da sayfa boş. Yani bu durumun yeni olmadığı söylenebilir.
Diğer taraftan Hürriyet’in internet sitesinde yazarlar sayfasında olup, Taşçı gibi hiç köşe yazısı bulunmayan başka isimler de bulunuyor.
Teyit, Hürriyet gazetesinde daha önce editör, dış haberler şefi ve dijital içerik koordinatörü görevlerinde yer alan Emre Kızılkaya’ya ulaştı. Kızılkaya, Hürriyet’te yazar sayfası açıp hiç yazı konulmayan başka isimlerin de sayfaları olduğunu söyledi. Hürriyet’in yayınlarında köşe yazarları için ayrı bir sistem olduğunu belirten Kızılkaya, içerik yayın sisteminde haber imzası kısmına düz bir metin olarak isimlerin yazıldığını, makinenin de bunu anlayamadığını içerikleri silmek için de tek tek bulmak gerektiğini vurguladı. Kızılkaya yayınlanan içeriklerde isim yerine sadece yazarın görseli olduğunda da kolay bulunamadığına da dikkat çekti.
Eski Hürriyet okur temsilcisi, medya ombudsmanı Faruk Bildirici de Burak Taşçı'nın Hürriyet.com.tr içerik editörü olarak tanımlandığını, haberler yaptığını, yazar olmadığını dolayısıyla da yazarlar sayfasında yazılarının yer almadığını söyledi. Ancak Bildirici, Taşçı'nın neden isminin yazarlar sayfasında yer aldığını bilmediğini belirtti.
Burak Taşçı'nın Hürriyet gazetesinde ekonomi alanında içeriklerine rastlanıyor. Hürriyet’in internet sitesinden arama bölümünden aradığımızda Burak Taşçı imzalı haberlere ulaşabiliyoruz.
Google üzerinden de “Burak Taşçı” site:hürriyet.com.tr şeklinde arattığımızda Taşçı’nın Hürriyet’te yer alan birçok haberini görebiliyoruz. Burak Taşçı’nın Twitter hesabı üzerinden önceki tarihlerde paylaştığı haber linklerinden de Taşçı’ya ait içeriklere ulaşılabiliyor.
İlginizi çekebilir: Rehber: Google’ı etkin kullanmak için 10 yol
Bununla birlikte Burak Taşçı’nın Sedat Peker’in paylaşımlarındaki Mine Tozlu Sineren ve Marka Yatırım Holding aleyhine yapıldığı iddia edilen haberleri de Hürriyet’in internet sitesinde duruyor. Taşçı haberinde Mine Tozlu Sineren’e piyasa dolandırıcılığı suçlaması yapıldığı ve Sineren’in sahte olduğunu iddia ettiği senetteki imzanın adli tıp kurumunun taklit olmadığına kanaat getirdiğini öne sürmüştü. Ancak Peker’in iddia paylaşımlarında yer alan adli tıp kurumuna ait rapor görselinde imzaların Sineren’e ait olmadığının belirlendiği yer alıyor.
Ancak Taşçı’nın herhangi bir haberinin silindiğinin, içeriğine ya da başlığına dair bilgi olmadan tespit etmek zor.
Hürriyet iddialar üzerine yaptığı açıklamada Burak Taşçı’nın internet sitesindeki yazılarının veya haberlerinin kaldırıldığının doğru olmadığını açıkladı.