Sosyal medyada paylaşılan bir tweet zincirine göre 24 Haziran seçimlerinden önce YSK Başkanı toplam sandık sayısını 180 bin 896 olarak duyurdu. Ancak iddiaya göre seçim sonrasında bu sayı 188 bin 80 olarak belirtildi. İlgili tweet dizisinde YSK’nın bir kararına atıfta bulunuldu ve ilan edilen sandık sayısıyla toplam sandık sayısı arasında 3 bin 784 fark olduğu vurgulandı.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’in 14 Mayıs tarihinde sandık sayılarına ilişkin olarak tahmini 180 bin 896 sayısını ifade ettiği iddiası doğru. Tweet zincirinde atıfta bulunulan diğer belge ise 4 Mayıs tarihli Resmi Gazete’den. Öte yandan belirtilen sayılar kapsamında gümrüklerde kurulan sandıkların değerlendirilmediği görülüyor.
Bunun dışında sandık sayılarındaki değişimleri ise teyit.org’un YSK’dan edindiği bilgiler ışığında açıklamak mümkün.
YSK’dan edinilen bilgiye göre toplam sandık sayısı 188 bin 9
4 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de 24 Haziran seçimleri kapsamında kurulacak olan sandık sayısına ilişkin olarak tahmini sayılar ifade ediliyor. Yurt içinde 181 bin 129 ve yurt dışında 3 bin 167 sandıkta oy kullanılacağı belirtilmiş.
14 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Ajansı’nın yaptığı habere göre ise Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven tahmini sandık sayısını 180 bin 896 olarak aktarıyor.
YSK’nın internet sitesinde yayımlanan verilere göre ise “Muhtarlık Türüne Göre Sandık ve Seçmen Sayıları” listesinde sandık sayısının yurtiçinde cezaevlerinde kurulan sandıklar ve seyyar sandıklar dahil olmak üzere toplam 181 bin 863 olduğu belirtiliyor. Cezaevlerinde kurulan sandıklar ve seyyar sandıklar haricinde toplam sandık sayısının ise 180 bin 65 olduğu anlaşılıyor. Bu sayıya yine YSK tarafından paylaşılan “Seçim Çevrelerine Göre Seçmen ve Sandık Sayıları” listesinden de ulaşmak mümkün.
Teyit'in YSK’dan edindiği bilgilere göre bu sayılardaki değişimlerin nedeni, seçmenlere ilişkin kesin listelerin sandık sayılarının belirtildiği tarihlerde netleşmemiş ve sandık birleştirme kararlarının henüz uygulamaya konulmamış olması.
İddia kapsamında dile getirilen farkın asıl nedeni gümrüklerde kurulan sandık sayısı
Buna ek olarak Teyit, YSK’dan seçimlerde kurulan sandık sayılarına dair net bilgiyi de talep etti. Bunun üzerine 24 Haziran seçimlerinde sayımı yapılacak yurt içinde cezaevleri hariç 180 bin 65, cezaevlerinde 460, gümrüklerde 4 bin 98 ve yurtdışında 3 bin 386 sandık kurulduğu ifade edildi. Bu veriler ışığında sayımı yapılmak üzere kurulan toplam sandık sayısının 188 bin 9 olduğu anlaşılıyor.
YSK'nın 29 Haziran tarihinde konuyla ilgili olarak yayımladığı basın açıklamasında verilen sandık sayıları ile Teyit'in edindiği sayılar arasında yalnızca cezaevi sandıklarında küçük bir farklılık göze çarpıyor. Teyit'in 460 olarak edindiği cezaevi sandık sayısı bilgisi 459 olarak ifade edilmiş.
Bunların dışında Teyit'in YSK'dan edindiği bilgilere göre seyyar olarak bin 307 sandık kurulmuş. Ancak seyyar sandıkların bağlı oldukları ilçedeki bir sandıkla ilişkilendirilmiş oldukları ve asıl olarak bu sabit sandığın sayımının yapılacağı, seyyar sandıkların bu sayıma dahil edileceği belirtiliyor. Bu nedenle aslında 188 bin 9 sabit sandığa ait verilerin toplanmakta olduğunu ifade etmek mümkün.
Gümrüklerde kurulan sandıklara ilişkin olarak 30 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan YSK’nın aldığı 333 numaralı karar incelenebilir. Öte yandan gümrüklerde kurulan sandık sayısına ilişkin verilere seçim öncesinde paylaşılan genelgeler veya yayımlanan kararlar arasında rastlanmadı. Buna karşın teyit.org’un YSK’dan edindiği ve gümrüklerde 4 bin 98 sandığın kurulduğuna dair bilgi geçtiğimiz seçimde gümrüklerde kurulan sandık sayısıyla karşılaştırıldığında arada ciddi bir farkın bulunmadığı anlaşılıyor. Nisan 2017’de düzenlenen referandum sırasında gümrüklerde 4 bin 178 sandık bulunuyordu.
Özetle Teyit'in YSK’dan edindiği bilgiler ışığında sandık sayılarına ilişkin öne sürülen farklılıkları açıklamak mümkün. Mayıs ayının başlarında Resmi Gazete’de ve sonrasında YSK Başkanı Güven tarafından belirtilen sandık sayılarının seçmen listeleri netleştikçe ve sandık birleştirme kararları uygulamaya kondukça bazı değişimlere uğradığı anlaşılıyor. Gümrüklerde kurulan sandıklara ilişkin sayısal veri ise iddialarda öne sürülen bazı farklılıkları açıklar nitelikte.