Sayıştay toplantı salonuna Sultan Abdülaziz'in resminin asıldığı iddiası

Sayıştay toplantı salonuna Sultan Abdülaziz'in resminin asıldığı iddiası

Karma Karma

Bulgular

Sayıştay’ın toplantı salonunda Sultan Abdülaziz’in resmi yer alıyor.

Aynı salonda Atatürk’ün de bir portresi bulunuyor.

Salondan bir Atatürk portresi kaldırılıp yerine sultan portresi asılmış demek için elimizde bir kanıt yok.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yaygın bir fotoğrafın, Sayıştay’ın toplantı salonundan Atatürk portresi kaldırılarak yerine Sultan Abdülaziz’in resminin asıldığını gösterdiği iddia edildi. İddiaya ait görüntüler 2018 yılından beri zaman zaman gündeme geliyor. 

sayistay iddia abdulaziz min 2

İddia tamamen doğru değil. Sayıştay’ın toplantı salonunda Sultan Abdülaziz’in resmi yer alıyor. Aynı salonda Atatürk'ün de bir portresi bulunuyor.

Fotoğraf Eylül 2018 tarihinde yapılan bir ziyarete ait

Fotoğrafın kaynağına erişmek için tersine görsel arama yaptığımızda, tepki çeken görsele ait ilk paylaşımların Ekim 2018'de yayılmaya başladığını görüyoruz. Fotoğrafta Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’ın da olması, aramamızı Baş’ın göreve geldiği tarih olan Haziran 2016’ya kadar daraltmamıza yardımcı oluyor. 

sayistay abdulaziz makam min

Ardından Sayıştay’ın resmi internet sitesinde bulunan “Etkinlikler” sayfasından Haziran 2016 - Ekim 2018 tarihleri arasında yapılan toplantıların görüntülerini inceliyoruz. Böylece fotoğrafın ilk paylaşıldığı sayfaya ulaşıyoruz.  

Burada yer alan bilgilere göre fotoğraf 26 Eylül 2018 tarihinde gerçekleşen bir ziyarete ait. Ziyaretten başka bir fotoğraf daha sayfada yer alıyor. Sayfadan, görüntülerdeki odanın “Şeref Salonu” olduğu bilgisine ulaşıyoruz.

sayistay toplanti odasi min

Sayıştay sayfasındaki paylaşımlar göz önüne alındığında bu toplantı salonunun Seyit Ahmet Baş’ın görev başlangıcı sonrası tarihler tarandığında 15 Mart 2018’den beri kullanıldığı görülüyor. Salon mevcut haliyle daha önce kullanıldıysa bile, bunu açık kaynaklardan teyit edemiyoruz.

Ancak farklı bir yol izleyebiliriz. Haberin de yapıldığı Ekim 2018 öncesinde, Google üzerinde “Şeref Salonu” üzerine bir arama yürüttüğümüzde karşımıza eski başkan Doç. Dr. Recai Akyel dönemine ait fotoğraflar çıkıyor. Bu fotoğraflarda da bir salon var. İddia konusu fotoğrafla kıyaslayabilmek için, bu toplantı odasının farklı açılarına ulaşıyoruz.

eski yeni sayistay min 1

İki odanın aynı açıdan çekilmiş fotoğraflarını karşılaştırdığımızda, taşıyıcı sütunların ve radyatörlerin konumu, iki görselin aynı salona ait olduğu ihtimalini güçlendiriyor. Sütunlar binaların taşıyıcı elemanları olduklarından, tadilat sırasında değiştirilme ihtimalleri oldukça düşük. 

Doç. Dr. Recai Akyel döneminde kullanılan Şeref Salonu, Seyit Ahmet Baş döneminde yenilenerek tekrar dekore edilmiş olabilir.

Ayrıca aynı salonun farklı açıdan çekilen başka bir fotoğrafında, duvarda Atatürk portresi bulunduğu açıkça görülebiliyor. Bu da Atatürk portresinin kaldırılıp yerine Sultan Albülaziz’in portresinin asıldığı iddialarını çürütüyor.

sayistay ataturk portresi min 1

Sayıştay'ın sitesinde yer alan fotoğrafları incelediğimizde çeşitli görüşmelerin farklı salonlarda yapıldığını fark ediyoruz. Bunların bazılarında da Atatürk portresi olduğu görülebiliyor.

sayistay kolaj toplantilar min 1 1024x536

İddia konusu görseldeki salon, başkan değişiminden birkaç ay sonra fotoğraflarda görünmeye başlıyor. Bu tarih aralığından itibaren Sultan Abdülaziz’in portresi hep orada. Yani bu odada bir Atatürk portresi kaldırılıp yerine sultan portresi asılmış demek için elimizde bir kanıt yok. Odanın farklı bir kısmında Atatürk portresinin var olduğu da, yine bu görseller aracılığıyla kanıtlanabiliyor.

sayistay ilk fotograf baskan yardimcisi min 1

15 Mart 2018 tarihinde yayınlanan odanın görüldüğü ilk fotoğraf. Abdülaziz portresi açıkça görülüyor.

Resmi dairelerde Atatürk portresi zorunlu değil

Resmi dairelerde Atatürk portresi kullanılmaması tepkilerle karşılansa da, gerek İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesi, gerekse mevzuat bilgi sistemi içerisinde yapılan aramalarda, böyle bir zorunluluk getiren bir düzenlemeye rastlanmıyor. 5816 numaralı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun ise Atatürk portreleri hakkında bir madde barındırmıyor. Ancak Türk bayrağı konu olduğunda ayrıntılı bir tüzüğe ulaşılabiliyor.

Sayıştay’ın resmi internet sitesinde bulunan tarihçeye göre kurumun temelleri 29 Mayıs 1862’de Sultan Abdülaziz tahttayken Divan-ı Mühasebat’ın kurulmasıyla atılmıştı. Cumhuriyet’in ilanının ardından “Divan-ı Muhasebatın Sureti İntihabına Dair Kanun” yürürlüğe girmesiyle ise kurum yeniden kurulmuş, 1961 Anayasası’nın 127. maddesiyle de “Sayıştay” olarak yeni bir kuruluşa ve işleyişe sahip olmuştu.

Sonuç olarak iddia karma kategorisine giriyor. Sayıştay toplantı salonunda Sultan Abdülaziz’in portresi asılı. Ancak bu portre Atatürk portresinin yerine asılmamış.