Sosyal medyada paylaşılan bir görselin, “Konya Üniversitesi” bünyesinde yayınlanmış bir tezin kapak fotoğrafı olduğu iddia edildi. İddianın absürt olduğunu söyleyenler olsa da, gerçek olduğunu sanan kullanıcılar da vardı.
2018’den bu yana internette dolaşan ve zaman zaman Teyit’e de gönderilen iddia görsel içinde birçok ipucu barındırıyor.
Konya’da böyle bir üniversite yok
Paylaşımda yer alan görsel, birçok ipucuyu barındırıyor. Tezin yazıldığı iddia edilen üniversite, gerçekte var olan bir kurum değil. Yüksek Öğretim Kurumu’nun istatistik sayfası üzerinden hangi ilde hangi üniversiteler olduğu bilgisine ulaşılabiliyor. Hem güncel hem de 2018 veritabanı tarandığında Konya Üniversitesi adında bir kurum olmadığı öğrenilebiliyor. Şehirde ikisi vakıf olmak üzere beş üniversite var.
YÖK’ün ulusal tez merkezi sayfasında da bu isimde bir teze rastlanamıyor. Savaş robotlarında ifadesini barındıran bir tez üzerinden yapılan aramada hiçbir sonuç alınamazken, sadece robotlarında kelimesi ile yapılan aramalarda tamamen iddia görselden farklı sonuçlara ulaşılıyor.
İddianın yayılmaya başladığı dönemde ortaya çıkan tez ekşisözlük’te de konu olmuş, bir gazetede de iddianın absürtlüğü ile ilgili köşe yazısı yer almıştı. Tezi yazdığı iddia edilen “Mustafa Kafagüzel” ismi arama motorlarında arandığında ise sadece paylaşımdaki tez kapağına ilişkin linklere ulaşılıyor.
Malumatfuruş da yayınladığı bir tweet zinciri ile iddianın doğru olmadığını ortaya koymuştu.