Satranç oyuncusu Anna Muzychuk’un Suudi Arabistan’da oynamayı kabul etmediği iddiası

Satranç oyuncusu Anna Muzychuk’un Suudi Arabistan’da oynamayı kabul etmediği iddiası

Doğru Doğru

Bulgular

Satranç oyuncusu, Facebook hesabında Suudi Arabistan’daki turnuvalara katılmayacağını açıklamış.

Suudi Arabistan’daki turnuvaların katılımcı listelerinde Anna Muzychuk’un adı yer almıyor.

Sosyal medyada, “grandmaster” yani büyük bir satranç ustası olan Anna Muzychuk’un Suudi Arabistan’daki turnuvalara katılmaması yaygın olarak paylaşılmış. İçeriğin doğruluğundan şüphe eden kullanıcılar da olmuş. 

anna muzychuk iddiasi yaygin paylasimpng

Muzychuk gerçekten de Suudi Arabistan’ın kadınlara yönelik kısıtlamalarını protesto etmek için 2017 yılında düzenlenen Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası’na ve Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonası’na katılmamış. 

Boykot hakkındaki haberlere bakıldığında, oyuncunun Facebook paylaşımından alıntı yapıldığı fark ediliyor. Muzychuk Suudi Arabistan’daki turnuvalara neden katılmadığını Facebook hesabında açıklamış.

anna muzychukun aciklamasi

Muzychuk, Suudi Arabistan’ın kadınlara yönelik kısıtlamalarına maruz kalmak istemediğini belirterek iki dalda dünya şampiyonluğu unvanını kaybetmeyi göze aldığını ve ilkelerinin arkasında duracağını açıklamış.

Uluslararası Satranç Federasyonu’nun (FIDE) internet sitesinde yer alan 2017 yılına ait Suudi Arabistan’daki turnuvaların katılımcı listelerine bakıldığında Anna Muzychuk’un adının yer almadığı fark ediliyor. 

Oyuncu Suudi Kralı Salman bin Abdülaziz Al Saud’un adını taşıyan 2 milyon dolarlık ödülü kazanma fırsatını da gözden çıkarmış

Ayrıca, Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası ve Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonası, 2017 yılından sonra bir daha Suudi Arabistan'da düzenlenmemiş. Yani Muzychuk daha sonraki bir tarihte bu ülkede bu turnuvalara katılmış olamaz.

Suudi Arabistan sonrasında turnuvalara özgü kıyafet kuralını biraz esnetmiş. Uluslararası Satranç Federasyonu’nun görüşmeleri sonucu prens Muhammed Bin Salman, giysi kurallarında abayayı bilekleri örtecek pantolon ve boynu kapatacak beyaz bluzla değiştirmiş. Ancak Muzychuk kararının arkasında durup, kendi ve kadın hakları için boykotun gerekliliğini savunmuş.

Suudi Arabistan toplumsal cinsiyet ayrımcılığının en sert yaşandığı ülkelerden biri. Kadınların kamusal alanda hareket edebilmesi için erkek bir koruyucunun izninin gerekliliği, ancak yakın zamanda kaldırılmış. Ülkede şeri kurallar geçerli. Kadınların evlilik ve boşanmaya dair yasal güvenceleri çok kısıtlı. 

Prens Muhammed bin Salman önderliğinde Vision 2030 projesi ile ülkede bazı reformist adımlar atılmış; fakat insan hakları savunucuları ülkenin bu konuda halen çok yetersiz olduğunu söylüyor.  

Suudi Arabistan’ın kadın hakları savunucularının görüşlerinden dolayı tutuklandığı da görülüyor.