Sağlık ocağından geliyoruz diyerek terör örgütünün çocuklara zehir enjekte ettiği iddiası

Sağlık ocağından geliyoruz diyerek terör örgütünün çocuklara zehir enjekte ettiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Böyle bir olayın yaşandığına dair herhangi bir kayıt bulunmuyor.

Teyit, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı ile gerçekleştirdiği görüşmede daha önce böyle bir ihbar alınmadığı bilgisini edindi.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide terör örgütünün “sağlık ocağından geliyoruz, bu kış için çocuklara grip aşısı yapacağız” diyerek çocuklara zehir enjekte ettiği iddia edildi. Sağlık Personelleri isimli Facebook hesabında yer alan gönderi sekiz binin üzerinde kullanıcı tarafından beğenilirken 300 binin üzerinde kullanıcı tarafından paylaşıldı.

grip aşısı iddia facebook min

İddianın en eski tarihli gönderisi Ocak 2016 yılında “Haberler Webte” isimli bir Facebook sayfası tarafından paylaşılmış. “Haberler Webte” sayfasından yapılan paylaşımda grip aşısı denilerek zehir enjekte edilmesi “IŞİD’in bir oyunu” olarak nitelendirilmiş.

Bununla birlikte aynı iddia kalehaber.net, medyapaylasimlari.com ve zeybekajans.com gibi internet sitelerinde de yer almış. Bu internet sitelerinde yer alan haberlerde de grip aşısı diyerek çocuklara zehir enjekte eden terör örgütünün IŞİD olduğu iddia ediliyor. Ayrıca kalehaber.net’te yer alan haberde İzmit’in Yeni Yahyakaptan Mahallesinde böyle bir olayın yaşandığı iddia ediliyor.

Ancak IŞİD’in ya da herhangi başka bir terör örgütünün “sağlık ocağından geliyoruz çocuklara grip aşısı yapacağız” deyip çocuklara zehir enjekte ettiği iddiası doğru değil. Böyle bir olayın yaşandığına dair herhangi bir kayıt bulunmuyor. Teyit, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı ile gerçekleştirdiği görüşmede daha önce böyle bir ihbar alınmadığı bilgisini edindi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı ile de görüşen Teyit, oraya da böyle bir ihbar gelmediği bilgisine ulaştı. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aile Hekimliği Dairesi Başkanlığı ise sağlık ocağından evlere gidilerek grip aşısı yapılması gibi bir uygulamalarının olmadığını belirtti. Kalehaber.net’in haberinde İzmit’te böyle bir olayın yaşandığının iddia edilmesi üzerine Teyit, İzmit İlçe Emniyet Müdürlüğüyle de görüştü ancak onlar da böyle bir olayın yaşanmadığını ifade etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve Sağlık Bakanlığı’na iddiaya konu olan olayla ilgili ihbar gitmemiş

Teyit, iddiaya konu olan olayla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşülen yetkili iddiaya konu olan olayla ilgili bu zamana kadar herhangi bir ihbar almadıklarını ifade etti. Öte yandan yetkili “böyle ihbarlar genelde Sağlık Bakanlığına yapılır, onlar da eğer böyle bir ihbar almış olsaydı konuyla ilgili mutlaka kamu spotu yayınlanırdı” dedi

Sağlık Bakanlığı ile gerçekleştirilen görüşmede ise kendilerine bugüne kadar böyle bir ihbarın gelmediği bilgisi edinildi. Teyit’in görüştüğü yetkili ayrıca sağlık birimlerinin evlere grip aşısı vurmaya gitme gibi bir hizmetlerinin olmadığını, böyle bir durumla karşılaşma durumunda insanların kapılarına gelen kişilere inanmamaları gerektiğinin altını çizdi.

Evlere gidilip grip aşısı vurulması gibi bir uygulama bulunmuyor

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aile Hekimliği Dairesi Başkanlığı da sağlık ocağından evlere, özellikle çocuklara grip aşısı yapmak için gidilmesi gibi bir uygulamalarının bulunmadığını belirtti. Grip aşısı, Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde ücretsiz olarak yapılıyor.

Kalehaber.net’in haberinde olayın İzmit’in Yeni Yahyakaptan Mahallesinde yaşandığının iddia edilmesi üzerine görüştüğümüz İzmit İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İzmit İlçe Sağlık Müdürlüğü de böyle bir olayın yaşanmadığını ifade etti. Öte yandan aynı haberde konuyla ilgili Kırıkkale İl Emniyet ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin vatandaşları uyardığı belirtiliyor. Ancak Kırıkkale İl Emniyet ve İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde de olaya dair ellerinde kayıt olmadığı bilgisi edinildi. 

Hırsızlık yaşanabileceği endişesiyle benzer iddialar aynı tarihlerde Balıkesir’de de yayılmıştı

Şubat 2016’da Balıkesir’de “aşı yapacağız” diyerek evlere girilip hırsızlık yapıldığıyla ilgili benzer iddialar da yayılmıştı.

Zeybekajans.com’da “aşı yapacağız deyip soyuyorlar” başlığıyla yer verilen haberde Balıkesir Burhaniye Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Murat Bektaş’ın “aşı yapacağız” diyerek evlere gelen kişilere itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulunduğu yer alıyor. Teyit, Burhaniye Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Murat Bektaş’a da ulaştı. Bektaş, 2016 yılında gerçekleştirdikleri Evde Hasta Bakım Hizmetlerinde insanların kendilerini evlere almamalarından dolayı açıklama yapma gereği duyduklarını açıkladı. İlçede daha önce evlere aşı bahanesiyle giderek hırsızlık olaylarının yaşandığını belirten Bektaş, Emniyetin talebi üzerine bu uyarıyı yaparak hizmete öyle devam ettiklerini ifade etti. 

Öte yandan Murat Bektaş’a IŞİD’in ya da herhangi bir terör örgütünün evlere giderek çocuklara zehir enjekte ettiği ile ilgili bir şey duyup duymadığı sorulduğunda ise böyle bir olayla ilgili bir şey duymadıklarını, yalnızca hırsızlık olaylarının yaşandığını duyduklarını belirtti. Evde Bakım Hizmetleri, hastaneye gidemeyecek durumda olan hastalara yönelik bir hizmet. Bu hizmet belediyeden giden sağlık görevlilerinin mahalle muhtarlarıyla birlikte yaptıkları tespitler sonrası veriliyor. 

Sonuç olarak terör örgütünün evlere “sağlık ocağından geliyoruz grip aşısı yapacağız” deyip çocuklara zehir enjekte ettiği iddiası gerçeği yansıtmıyor. Gerek Emniyet Genel Müdürlüğü gerekse Sağlık Bakanlığı iddianın ortaya çıktığı 2016 Ocak ayından beri konuyla ilgili herhangi bir ihbar almadıklarını belirttiler. Yetkililer, böyle bir olayın yaşanmış olma durumunda kamuoyunun mutlaka konuyla ilgili bilgilendirilmiş olacağının altını çizdi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın sağlık ocağından evlere gelinip grip aşısı yapılması gibi bir uygulaması da yok. Söz konusu iddia, herhangi bir gerçekliği bulunmadığı için, yanlış bilginin en yaygın yedi türünden “uydurma”ya örnek gösterilebilir.