Sağlık Bakanlığı müfettişi Berrin Akbal'ın ikinci kez Covid-19'a yakalanıp öldüğü iddası

Sağlık Bakanlığı müfettişi Berrin Akbal'ın ikinci kez Covid-19'a yakalanıp öldüğü iddası

Yanlış Yanlış

Bulgular

SGK doktor arama ekranında Berrin Akbal isimli bir doktor yok.

Berrin Akbal olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraftaki kişinin ismi Berfu Çetinkaya ve kendisi doktor değil, oyuncu.

Berfu Çetinkaya asılsız haberle ilgili ve adına açılan sahte hesaplar konusunda suç duyurusunda bulundu.

İddianın yayılmasına sebep olan bazı haber siteleri konunun asılsız olduğu anlaşılınca özür dileyerek metinlerini düzeltti.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada, BirGün ve Halk Tv gibi haber sitelerinde Sağlık Bakanlığı müfettişi ve doktor Berrin Akbal isimli bir kişinin Covid-19’a ikinci kez yakalandığı ve ardından hayatını kaybettiği iddia edildi.

berrin akbal iddiasi gorsel

BirGün gibi bazı haber siteleri olayın asılsız olduğu anlaşıldıktan sonra düzeltme ve özür metni yayınladı

Fotoğraftaki kişi bir oyuncu ve ismi Berfu Çetinkaya

Haber sitelerinde Sağlık Bakanlığı Müfettişi Berrin Akbal isimli bir doktorun ikinci kez Covid-19'a yakalandıktan sonra öldüğü iddiasına kaynak olarak “saglikpersonelihaber.org” adlı site gösterilmiş. Haber, 23 Mart 2021 saat 23.47’de siteye girilmiş. Haberde öldüğü iddia edilen kişiye ait bir fotoğraf paylaşılmamış. Ancak haberin bu sitede yer almasının ardından yerel ve ulusal ölçekli bazı haber sitelerinde yayınlandığı görülüyor. Hatta bu site sonrasında bir de düzeltme metni yayınlayarak haberin asılsız olduğunu belirtmiş.

İnternette ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında Berrin Akbal ismiyle bir arama yapıldığında bazı sonuçlara ulaşılıyor. Bu isme ait olduğu görülen Facebook profilinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olduğu ve şu anda Sağlık Bakanlığı müfettişi olarak görev yaptığı bilgileri görülüyor. Ancak bu hesaptaki fotoğraflara bakıldığında birbirinden farklı kadınlara ait fotoğraflar paylaşılmış. Hesapta, haber sitelerinde ve sosyal medyada paylaşılan fotoğraf da var. 

Haber siteleri ve sosyal medyada haberlerin hızla yayılmasının ardından, fotoğrafın asıl sahibi sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak Sağlık Bakanlığı çalışanı olmadığını, isminin Berfu Çetinkaya olduğunu ve kendisiyle ilgili açılan sahte hesaplarla ilgili de suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Facebook’ta Berrin Akbal ismiyle açılan hesabın da sahte olduğu Berfu Çetinkaya’nın instagramdaki fotoğraflarına bakıldığında anlaşılıyor. 

berfu cetinkaya aciklama instagram

İddia fotoğraflarındaki gerçek kişi Berfu Çetinkaya’nın açıklaması.

Sağlık Bakanlığı’nda Berrin Akbal isimli bir doktor yok

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun doktor arama ekranı sayesinde Berrin Akbal isminde bir doktor olup olmadığı sorgulanabiliyor. Sonuçlara göre Berrin Akbal isminde bir doktor yok. 

doktor arama ekrani sgk

SGK doktor arama ekranı sonucunda Berrin Akbal isminde biri olmadığı görülüyor.

Sağlık çalışanları Covid-19 salgının başından bu yana en ön safta yer alıyor. Türk Tabipleri Birliği de salgının başından bu yana hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının isimlerini Siyah Kurdele adlı sitede yayınlıyor. Burada şimdiye dek 391 sağlık çalışanın hayatını kaybettiği görülüyor. Bu isimler arasında da Berrin Akbal diye biri yok. 

saglik calisanlari isimleri ttb

İddianın yayıldığı haber sitelerinden bazıları konunun asılsız olduğu anlaşıldıktan sonra konuyla ilgili okurlarından özür dileyerek haberleri düzeltirken bazıları da haberlerini tamamen kaldırdı.