Sağlık Bakanlığı gizli ibaresiyle dolaşıma sokulan metni yayınlamadı

Sağlık Bakanlığı gizli ibaresiyle dolaşıma sokulan metni yayınlamadı

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

İddia metin Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ait olmadığını Müdürlük Teyit’e açıkladı.

Metinde yer alan imzaysa eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu Vitali Klitschko’nun.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca paylaştığı bir tweet ile belgenin gerçek olmadığını duyurdu.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada ve WhatsApp gibi kapalı mesajlaşma gruplarında paylaşılan ve Teyit’e de ihbar olarak gönderilen bir görselin Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “gizli” ibaresiyle yayınladığı bir genelge olduğu iddia edildi. Metnin içinde dört madde yer alıyor, kamu hayatını düzenleyen birçok değişiklik yapılmasına karar verildiği belirtiliyordu. 

bakanlıkiddiagorsel

Ancak ekteki metin Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ait değil. Genel Müdürlük metnin sahte olduğunu Teyit’e açıkladı. Metinde yer alan imzaysa eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu Vitali Klitschko’nun.

Metindeki imza başkasına ait

Yaygın olarak paylaşılan metindeki dikkat çeken ilk ayrıntılardan biri, imzayı atan kişi ve imzayla ilgili. Sağlık Bakanlığı’nın “gizli” ibaresiyle yazılmış metinde Dr. Semih Korkut’un ismi ve bir imza yer alıyor. 

İmza tersine görsel arama yöntemiyle aratıldığında, politikacı kimliği de bulunan Vitali Klitschko isimli ağır siklet boks şampiyonuna ait olduğu anlaşılıyor. Klitschko’nun imzasının yer aldığı dizüstü bilgisayar kılıfları, Amazon gibi e-ticaret platformlarından da satın alınabiliyor.

Sağlık Bakanlığı teşkilatından, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün, Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’ye bağlı olduğunu görüyoruz. Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü ise Dr. Semih Korkut. Yani isim doğru, ancak metindeki imza Korkut’a ait değil.

Metni bakanlık yayınlamadı

İddianın yayılması sonrasında Teyit bilgi almak için Sağlık Bakanlığı’na bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ulaştı. Yetkili metnin kesinlikle bakanlığa ait olmadığını ve sahte olduğunu belirtti. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da paylaştığı bir tweet ile belgenin gerçek olmadığını duyurdu. Ayrıca bu tip mekanlarla ilgili açma kapama gibi kararları alma yetkisi İçişleri Bakanlığı'na ait.

Sahte belgenin ortaya çıktığı saatlerde hızlıca yayılması ve kaygı uyandırmasının sebeplerinden biri, birinci maddede yer alan ve gerçekten hayata geçen düzenleme olabilir. 16 Mart 2020 saat 10.00 itibariyle pavyon diskotek, bar ve gece kulüplerinin faaliyetleri durdurulmuştu. 

İçişleri Bakanlığı 16 Mart 2020 akşam saatlerinde bir genelge daha yayınladı ve 81 ilde, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan ve düğün salonu, çalgılı ya da müzikli lokanta ya da kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetlerinin geçici bir süreliğine 16 Mart saat 24 itibariyle durdurulacağını belirtti.

Türkhane tanıdığımız bir isim

İddianın ortaya çıktığı Türkhane ise paylaştığı yanlış haberlerle meşhur bir yer. Teyit aynı sayfanın başka iddialarını da daha önceanalizlerindeelealmıştı.

Gazeteci Ragıp Soylu ve köşe yazarları odaklı doğrulama platformu Malumatfuruş Twitter hesabından yaptığı paylaşımla metnin sahte olduğunu belirtti. Malumatfuruş’un resmi yazı doğrulama rehberi, benzer iddialar için iyi bir yol gösterici olabilir.

Sonuç olarak Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Müdürlüğü paylaşılan görseli yayınlamadı. Metinde yer alan imza da başkasına ait. Paylaşım bu haliyle manipülasyon ve uydurmaya örnek gösterilebilir.

Güncelleme: 16/03/2020

İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı 16 Mart 2020 tarihli genelgeye göre güncelleme yapıldı.