Rusya'da Babil Kulesi replikası yakılarak yeni dünya düzenine karşı konduğu iddiası

Rusya'da Babil Kulesi replikası yakılarak yeni dünya düzenine karşı konduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Videodaki replika yeni dünya düzenine karşı koymak için yakılmamış; Rusya’da baharın gelişi için kutlanan Maslenitsa bayramından.

Maslenitsa’da korkuluklar ve kuklalar yaparak bunları yapmak uzun süredir devam eden bir gelenek.

Babil Kulesi replikası ise, Rusya’nın Kaluga bölgesindeki sanat parkı Nikola-Lenivets’te inşa edilmiş.

Nikola-Lenivets’te 2001 yılından beri Maslenitsa için çeşitli yapılar inşa edilip yakılıyor.

Replikanın mimarı Ekaterina Polyakova, insanlar arasındaki anlaşmazlıkları temsil ettiği için Babil Kulesi’ni seçtiğini belirtmiş.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlarda, Rusya’da halkın Babil Kulesi'nin replikasını yakarak “yeni dünya düzenine karşı koydukları” iddia edildi.

babil kulesi rusya yakildi iddia

Görsel içeren iddialarda elimizdeki en iyi seçenek tersine görsel arama. Bir tarayıcı eklentisi olan InVID, YouTube, Facebook veya Twitter videolarının linklerini girdiğinizde o videoyu analiz ederek bazı karelerin ekran görüntüsünü alıyor; böylece tersine görsel arama yapmanız kolaylaşıyor.

Bu videoyu tersine görsel arama ile çeşitli arama motorlarında arattığımızda, Yandex’te işimize yarayan bir sonuç elde edebiliyoruz. Kaluga Poisk isimli, Rusya’nın Kaluga bölgesine dair haberlerin paylaşıldığı sitenin Twitter hesabından yapılan paylaşım ilk ipucumuz. 13 Mayıs 2021’de yapılan paylaşımda, Nikola-Lenivets'te “Maslenitsa-2022” kutlaması için en iyi sanat eserinin seçileceği bilgisi yer alıyor. Görseldeki yapı, iddia videomuzdaki yapıyla aynı olmasa da iyi bir ipucu.

babil kulesi rusya yakildi kaluga poisk tweet

Kaluga Poisk’in internet sitesindeki haberi incelediğimizde, 6 Haziran 2021’e kadar herkesin Maslenitsa-2022 için sanat eseri önerisiyle başvurabileceği ve ödülün 100 bin ruble (Mart 2022 kuruyla 900 dolar) olduğu belirtilmiş. Yarışmanın internet sitesine de bağlantı verilmiş.

Bu bağlantıyı takip ettiğimizde, Nikola-Lenivets’in internet sitesine ulaşıyoruz. Nikola-Lenivets, Rusya’nın Kaluga bölgesinde, 650 hektarlık bir sanat parkı. Maslenitsa-2022 sayfasında ise yarışmanın kazananının “Babil Kulesi” eseriyle Ekaterina Polyakova olduğunu görebiliyoruz.

Maslenitsa baharın gelişi için kutlanan bir Slav bayramı

Kışın bitişiyle baharın gelişini kutlamak için yapılan Maslenitsa, Slavlar tarafından, Ortodoksların Paskalya Bayramı’ndan sekiz hafta önce kutlanan bir festival. Arkeolojik kanıtlara göre 2. yüzyıldan beri kutlanan Maslenitsa, Slavların hâlâ kutladığı en eski bayram olarak biliniyor. Bliny isimli krepler pişirme, et yememe, akrabaları ziyaret etme, ateşin üstünden atlama, korkuluk yakma gibi ritüeller yerine getiriliyor. 

Nikola-Lenivets sanat parkında ise 2001’den beri korkuluk ya da kukla yerine sanat eserleri yakılıyor. Bugüne dek Uzay İstasyonu Baikonur, piramit, Bastille gibi mimari yapıların replikaları yakılmış. Nikola-Lenivets’in internet sitesinde bu durum şöyle açıklanmış:

Nikola-Lenivets'te ateş, bayrak veya kitap yakmada olduğu gibi, nefretin veya öfkenin sembolü değil. Bu günde ateş barışçıl, doğal bir olgu ve bayramın ana unsuru. Ateşin sıcaklığı, ışığı ve her şeyi tüketen gücü, uzun Rus kışının ardından gelen bahar güneşinin temsilcisi. Bu güç, baştan savma yapılan bir korkulukla değil, görkemli bir şey aracılığıyla temsil edilmeli.

Maslenitsa-2022 yarışmasının kazananı mimar Ekaterina Polyakova ise, Babil Kulesi’ni seçişini şöyle anlatmış:

İnsanlar ve devletler arasındaki uyumsuzluk nedeniyle Babil Kulesi hiç tamamlanamadı. Nikola-Lenivets'te Maslenitsa için yaptığımız bu Babil Kulesi ise anlaşmazlıkların modern temsili işlevi görüyor. Pandemi ile ilgili olaylar yeni çatışmalara yol açtı. İncil’deki hikayeyle uyumlu olarak bizim kulemiz de tamamlanmayacak, ancak Maslenitsa konukları bu hikayenin ortak yazarları olacak ve ateşlerin arasında yitip gitmeden önce önce kendi başlarına tamamlayabilecekler.

Yani Babil Kulesi replikası, halk yeni dünya düzenine karşı koyduğu için değil, Maslenitsa bayramı kutlamaları için yakılmış. YouTube'da replikanın yakılışını gösteren birçok video bulunuyor.

Birçok İbrahimi dinde yer alan Babil Kulesi hikayesine göre, Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un oğulları, Mezopotamya’daki Sinar bölgesine geldi ve burada bir şehir kurarak göklere kadar uzanan bir kule yapmak istediler. Ancak tanrı, insanların kibrine ve büyüklenmeciliğine öfkelenerek kuleyi yıktı; o zamana dek aynı dili konuşan insanların dillerini de ayırdı. Hristiyanlıkta ve Musevilikte, farklı dillerin böyle ortaya çıktığına inanılıyor.