Sosyal medyada Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) devlet kurumlarını yıprattığı gerekçesiyle Sayıştay raporlarının televizyonlarda konuşulmasına yasak getirdiği iddia edildi.
RTÜK sayıştay raporlarının haberleştirilmesini yasaklamadı
RTÜK, kurumun 2019 yılı Sayıştay denetim raporunun yayınlaması üzerine bazı mecralarda haberleştirilmesine karşı çıkan bir basın açıklaması yayınlamıştı. Ancak bu açıklama sadece RTÜK’ün Sayıştay denetim raporu özelindeydi.
Üst kurul, Ekim ayında yayınladığı açıklamada sonuçlanmadığını belirttiği Sayıştay raporu kullanılarak devlet kurumlarını yıpratmaya yönelik habercilik anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini, yanlışta ısrar edilmesi durumunda hukuki sonuçlarının olacağını belirtmişti. Kurum basın açıklamasında söz konusu haberlerin “RTÜK’ün tüzel kişiliğini, RTÜK Başkanı ve üyelerini yıpratmaya ve itibarsızlaştırmaya yöneliktir” ifadelerine yer vermişti.
Açıklamada RTÜK denetim raporlarının haberleştirilmesine ya da televizyonlarda konuşulmasına dair herhangi bir ifade de yer almıyor.
Öte yandan kurum televizyon kanallarına bu konuda herhangi bir yaptırım da uygulamadı. Sadece RTÜK’ün denetim raporuyla ilgili açıklamasını “RTÜK’ten basına tehdit” başlığıyla haberleştirdiği için Cumhuriyet Gazetesini Basın İlan Kurumu’na bildirmişti.
RTÜK Sayıştay raporlarının radyo ve televizyonlarda konuşulmasını yasaklayan genel bir karar da almadı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de, basın açıklaması sonrası kesinleşmemiş raporlarla kurumların yıpratılmasının hatalı olduğunu kastettiklerini açıkladı.
Teyit’in ulaştığı RTÜK üyesi İlhan Taşçı da kurumun böyle bir karar almadığını açıkladı. Taşçı, RTÜK’ün Sayıştay raporlarının radyo ve televizyonda konuşulmasını yasal olarak engelleyecek görev ve yetkisinin olmadığının da altını çizdi.
Sayıştay raporları haber değeri taşıyor
Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adına denetim yapıyor. Anayasa’nın 160. maddesinde Sayıştay’ın görev ve yetkileri yer alıyor. Bir yargı organı gibi çalışan Sayıştay, kamu idarelerinin gelir, gider ve mallarını TBMM adına denetleyip yıllık denetim raporları hazırlıyor. Sayıştay bu raporları her yıl internet sitesinden de yayınlıyor. Denetim raporları yayınlandığında da bunların haberleştirilmesi önünde yasal bir engel de bulunmuyor. Dolayısıyla bu raporlar hakkında çok sayıda haber yapılıyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nden RTÜK üyesi Okan Konuralp de Sayıştay’ın raporlarının, yayınlandığı an itibariyle haber niteliğinde olduğunu açıkladı.