Sosyal medyada paylaşılan, Fotomaç, Haberler.com ve Yeni Akit gibi gazeteler tarafından da yapılan bir haberde, Portekizli ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo’nun Pakistan’da bulunan baraj fonu için 15 milyon sterlin bağışta bulunduğu iddia edildi.
Fanatik Gazetesi’nin Twitter hesabından 9 Eylül 2018’de Ronaldo’nun fotoğrafıyla beraber paylaşılan iddia, yaklaşık 7 bin 500 kişi tarafından beğenildi. Yine EHA Medya tarafından bir video eşliğinde Twitter’da paylaşılan iddia 15 bin görüntülenme sayısına ulaştı.
İddia bir dizi mizah içerikli paylaşımdan kaynaklanıyor
Ancak, Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo’nun Pakistan’daki baraj fonuna 15 milyon sterlin bağışladığı iddiası doğru değil. İddia, Pakistan’da yapımı devam eden Diamer Bhasha ve Mohmand Barajları için Pakistan Anayasa Mahkemesi tarafından açılan fon hakkında çıkan mizah amaçlı paylaşımlardan kaynaklanıyor.
Pakistan Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sitesinde söz konusu barajlar için açılan yardım fonunu görmek mümkün. Şimdiye kadar yaklaşık 3.4 milyar rupinin toplandığı fona isteyen kişi ve kurumlarca para yatırılabiliyor.
İddianın ortaya çıkışı ise Pakistanlı iş adamı Shahid Khan’ın, söz konusu baraj fonuna 1 milyar dolar bağışta bulunduğu söylentisine dayanıyor.
Daha sonra Pakistanlı Twitter kullanıcıları arasında popüler hale gelen konu hakkında çeşitli capsler paylaşılmaya başlanıyor. Çeşitli porno film oyuncuları, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve futbolcu Cristiano Ronaldo gibi isimlerin görüntüleri kullanılarak bu kişilerin söz konusu fona bağış yaptıkları belirtiliyor.
Örneğin bir kullanıcı tarafından, 8 Eylül 2018’de Ronaldo’nun fotoğrafı kullanılarak yapılan bir paylaşımda kendisinin baraj fonuna 15 milyon sterlin bağışladığı belirtiliyor.
Benzer şekilde dünyaca ünlü isimlere ait olduğu iddiasıyla birçok sahte tweet görüntüsünün Pakistanlı sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşıldığı görülebiliyor.
Mizahi paylaşımlar arasında gerçekte olmayan bazı film ve dizi karakterlerinin de kullanıldığı fark edilebiliyor. 9 Eylül 2018’de Facebook’a yüklenen bir gönderide, “Narcos” isimli dizide Pablo Escobar'ı canlandıran kişinin fotoğrafı kullanılarak söz konusu baraja katkıda bulunduğu ifade ediliyor.
Benzer şekilde The Office dizisinde yer alan bir karakterin de söz konusu baraj fonuna yardımda bulunduğuna dair paylaşımlar görülebiliyor.
Cristiano Ronaldo’nun sosyal medya hesaplarında konu hakkında herhangi bir paylaşıma da rastlanmıyor. Kendisine ait resmi hesaplar olan Twitter, Facebook ve Instagram incelendiğinde baraj hakkında bir paylaşım görünmüyor.
Pakistan’daki baraj fonuna şimdiye kadar yapılan en yüksek bağış miktarlarına da ulaşmak mümkün. Bireysel ve kurumsal olarak yapılan bağışlar incelendiğinde Cristiano Ronaldo ve bahsi geçen diğer kişilerin listede olmadığı fark edilebiliyor.
Buna ek olarak, Pakistan Devlet Bankası’ndaki fonda şimdiye kadar yaklaşık 3.4 milyar rupinin toplandığı görülebiliyor. Pakistan’da çıkan iddialarda Shahid Khan’ın fona 1 milyar dolar bağışta bulunduğu belirtiliyor. 1 Milyar dolar ise 17 Eylül itibariyle yaklaşık olarak 12 trilyon rupiye tekabül ediyor. Ronaldo’nun bağışta bulunduğu 15 milyon sterlin ise yaklaşık 243 milyar rupi ediyor. Bu miktarlar Pakistan Devlet Bankası’nda şimdiye kadar toplanan tüm paradan daha fazlası ediyor.
Pakistan'da içme sularının en az yüzde 80'i kirli
Pakistan’da hızlı nüfus artışı ve çarpık kentleşme gibi nedenlerden ötürü su kirliliği yoğun olarak yaşanıyor. UNICEF’in 2016 yılında yayınladığı Pakistan Yıllığı’nda içme sularının en az yüzde 80’inin kirli ve sağlıklı olmadığı ifade ediliyor. Ayrıca, Pakistan'daki bulaşıcı hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 40'ına kirli suların neden olduğu da ifade ediliyor.
Sonuç olarak, Ronaldo’nun Pakistan’daki baraj fonuna 15 milyon sterlin bağış yaptığı iddiası doğru değil. Olay Pakistanlı sosyal medya kullanıcılarının ortaya attığı mizahi ve gerçek olmayan iddiaların gerçek sanılmasına dayanıyor.