Rahmi Koç'un CryptoRobo isimli sanal para hakkında röportaj verdiği iddiası

Rahmi Koç'un CryptoRobo isimli sanal para hakkında röportaj verdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Söz konusu site Rahmi Koç’un adının ve fotoğraflarının kullanıldığı bir dolandırıcılık sitesi.

İnternette farklı dillerde yer alan metinlerle CryptoRobo isimli sanal para lehine kullanıcılar tuzağa çekilmeye çalışılıyor.

Farklı adreslerde yer alan metinlerde benzer şekilde bazı ünlüler yem olarak kullanılmış.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Bir internet sitesinde yer alan yazıda Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un HaberTürk kanalına çıkarak CryptoRobo isimli sanal para hakkında röportaj verdiği iddia edildi. Sitede yer alan yazıda Rahmi Koç’un röportajında, söz konusu kripto para sistemine para yatırdığını ve sistemin herkesi kısa sürede milyoner yaptığını ifade ettiği belirtiliyor.

rahmi koc

https://worldnews-live.com/tr-servet-sirrini-ortaya-koyuyor-rahmi-koc/” uzantılı internet sitesinde yer alan yazıda CryptoRobo’nun Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve Virgin şirketler grubunun kurucusu Richard Branson tarafından da desteklendiği ifade edilyor. Hatta yazıda bahsi geçen ikilinin dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan CES 2019’da söz konusu sistemi anlattıkları bir panele katıldıkları da ifade ediliyor. 

bill gates

Ancak Rahmi Koç’un CryptoRobo isimli sanal para sistemi için HaberTürk’e röportaj verdiği iddiası doğru değil. Söz konusu site Rahmi Koç’un adının ve fotoğraflarının kullanıldığı bir dolandırıcılık sitesi. İnternette farklı dillerde yer alan metinlerle CryptoRobo isimli sanal para lehine kullanıcılar tuzağa çekilmeye çalışılıyor. Farklı adreslerde yer alan metinlerde benzer şekilde bazı ünlüler yem olarak kullanılmış. 

Yazıda HaberTürk’ün logosu kullanılıyor

Rahmi Koç’un CryptoRobo isimli sanal para sistemi için tavsiyelerde bulunduğunu iddia eden metnin yer aldığı adreste HaberTürk’ün logosu bulunuyor. Logonun yanında ise bazı haber kategorilerinin yer aldığı fark edilebiliyor.

“Özel haber” başlığıyla sunulan yazıda ise Rahmi Koç’un geçtiğimiz haftalarda HaberTürk Ana Haber Bülteni’ne çıktığı ve sunucu Ceren Bektaş’ın konuğu olduğu ifade ediliyor. Bunlara ek olarak Koç ve Bektaş’ın fotoğraflarının bulunduğu kısmın üstünde CNN Türk ve Fox gibi haber kanallarının da logoları yer alıyor.

rahmi koc kripto para

Metinde herhangi bir tarih bilgisi bulunmadığından Rahmi Koç’un HaberTürk’e “hangi geçtiğimiz hafta” katıldığında dair bir çıkarımda bulunmak zor. Kaldı ki Rahmi Koç’un yakın zamanda HaberTürk Ana Haber Bülteni’ne çıktığına dair bir haber ya da paylaşım da bulunmuyor. Yani söz konusu iddiaların tamamen uydurma olduğunu söylemek mümkün. 

sanal para

Bunlara ek olarak yukarıda bahsi geçen gazete logoları ve haber kategorilerine tıklandığında internet sitesi kullanıcıları otomatik olarak “crypto-robo.safeoffer.to” uzantılı bir siteye yönlendiriyor. Bu sitede ise benzer şekilde yurt dışında yayın yapan gazetelerin logosu bulunuyor. Sitede yer alan bir videoda sistemin kullanıcılara avantajları ve ne kadar para kazandırdığı anlatılıyor. “Üye ol” butonuna tıklandığında ise kullanıcılardan mail ve isim bilgisi talep ediliyor.

Metinde Bill Gates ve Richard Branson da kullanılıyor 

Metnin bir bölümünde ise CryptoRobo’nun şimdiye kadar Richard Branson, Elon Musk ve Bill Gates gibi isimler tarafından da desteklendiği ifade ediliyor. Buna ek olarak kullanılan bir fotoğrafla da Gates ve Branson’un dünya teknoloji fuarı CES 2019’da CryptoRobo hakkında konuşma yaptıkları iddia ediliyor. Ancak bu iddianın da doğru olmadığını söylemek mümkün. 

bill gates 2016 1024x681

Söz konusu fotoğrafa stok görsel sitesi Shutterstock’ta rastlamak mümkün. Buna göre fotoğraf 2016 yılında Gates ve Branson’un Londra’da yaptığı başka bir konuşmadan alınmış. Yani bahsi geçen kişiler CES 2019’da CryptoRobo hakkında konuşmuyor.

Sahte sosyal medya paylaşımlarıyla sistem özendiriliyor

Güvenilir olamayan CryptoRobo isimli sanal para sistemine kullanıcı çekmek için oluşturulan metinde “Mehmet Öztürk” isimli bir Facebook kullanıcısına ait olduğu iddiasıyla bir paylaşım görüntüsü bulunuyor. Buna göre paylaşımda Mehmet Öztürk’ün küçük kardeşinin küçüklüğünden bu yana hayallerini kurduğu arabayı CryptoRobo sayesinde aldığı ifade ediliyor. 

bitcoin

Ancak bu paylaşımın da doğru olmadığı söylenebilir. Nitekim fotoğraf Lucas and Marcus isimli YouTube kanalında yayınlanan bir videodan alınmış. 13 Kasım 2018’de YouTube yüklenen görüntülerde ikiz kardeşlerin 19. yaş günü için aldıkları kırmızı arabayla dolaştıkları görülebiliyor


Bunlara ek olarak metnin en alt bölümünde birçok Facebook kullanıcısı tarafından siteye yorum yapıldığına dair bir görüntü bulunuyor. Bu görüntülerdeki ifadelerin de doğru olmadığını söylemek mümkün. Söz konusu yorumlara girilmeye çalışıldığında daha önce ifade edilen crypto-robo.safeoffer.to isimli siteye kullanıcıların yönlendirildiği görülüyor.

sanal para paylasımları

Son olarak yine yazıda bulunan ve Yaman ailesini gösterdiği ifade edilen fotoğraf uzun süredir internette farklı haberlerde kullanılıyor. Fotoğraftakilerin Yaman ailesi olduğu iddiası da doğru değil. 

sanal para dolandırma

Metin farklı dillerde ve farklı karakterler üzerinden de yayılmış 

İnternette yapılan aramalarda CryptoRobo isimli sanal para hakkında röportaj verdiği iddia edilen başka ünlülere de rastlanabiliyor. Farklı dillerde yazılan metinlerin de Rahmi Koç metninde olduğu gibi standart bir yapıda olduğu, metnin benzer şekilde özel haber olarak verildiği ve televizyon kanallarının logolarının kullanıldığı anlaşılıyor. Söz konusu internet siteleri de herhangi bir tıklama sonucunda sizi kişisel bilgilerin istendiği crypto-robo.safeoffer.to adresine götürüyor. 

Örneğin İtalyanca metinde ünlü iş insanı Flavio Briatore, Lehçe metinde futbolcu Robert Lewandowski, İsveççe metinde yazar Filip Hammar ve İngilizce metinde iş insanı Andrew Forrest Rahmi Koç örneğinde olduğu gibi sahte bir güven yaratmak için CryptoRobo hakkında konuşturulmuş. 

kripto 1024x702

Farklı dillerde yazılan metinlerdeki sosyal medya kullanıcılarının isimlerine dair paylaşımların da yazılara göre değişiklik gösterdiği fark edilebiliyor. Örneğin Türkiye’de kardeşine araba almak için CryptoRobo’yu kullanan Mehmet Öztürk, Steven Baker’a dönüşmüş. Yaman ailesi de benzer şekilde her metinde farklı bir aile olarak lanse edilmiş. 

dolandıcırılık

Son olarak yazının en altında bulunan ve siteye sosyal medya kullanıcılarından gelen yorumlar gibi gösterilen ekran görüntüsünde de kişilerin fotoğraflarının aynı olduğu görülüyor.

Daha önce Teyit’teyayımlanan “Dolandırıcılar sahte haberlerle Bitcoin yatırımcılarını nasıl kandırıyorbaşlıklı yazıda da kripto para birimlerinin denetimsiz dünyasında dolandırıcıların kısa yoldan para kazanmayı vaadeden kurmaca internet sayfaları ve sohbet uygulamaları yoluyla kasıtlı olarak yanlış bilgi yaydığı ifade edilmişti. 

Sonuç olarak Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç üzerinden yazılan metnin dolandırıcılık faaliyetleri için kullandığını söylemek mümkün. Metinde yer alan fotoğraf ve bilgiler doğru olmadığı gibi farklı dillerde aynı formatla yapılan yayınlarla kullanıcıların dikkatinin çekilmeye çalışıldığı da açık.