Sosyal medyada dolaşan bir iddiaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, insanların dışarı çıkmasını engellemek amacıyla sokaklara aslan saldı. İddia kısa sürede yaygınlaştı ve Nasir Chinioti isimli Twitter kullanıcısının paylaştığı gönderi, 50 binden fazla etkileşim aldı. İngiliz iş insanı Alan Sugar da Twitter hesabında iddiaya ilişkin gönderi paylaştı ve 40 binden fazla beğeni aldı.
Ancak iddia doğru değil. Fotoğraf 2016 yılının Nisan ayından. Fotoğrafın çekildiği yer ise Güney Afrika’nın Johannesburg şehri.
Fotoğraf eski tarihli
Fotoğrafı Yandex’te tersine görsel arama yöntemi ile arattığımızda, Daily Mail ve New York Post’un Nisan 2016 tarihli paylaşımlarına ulaşıyoruz. Paylaşımlardan iddia konusu fotoğrafın Rusya’da değil, Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde çekilmiş olduğunu anlıyoruz. İlgili haberde Colombus isimli aslanın bir film seti için aslan parkından ödünç alındığı ve bu yüzden sokakta dolandığı yazıyor. Ayrıca bu durumun ilk olmadığı da belirtilmiş. Aynı yerden çekilen bir başka fotoğrafta ise aslanın çevresinde bariyerler olduğunu görmek mümkün.
Güney Afrika’da yayın yapan Enca Tv de aynı dönemde konuya ilişkin bir haber hazırlamış. Ayrıca Caters New Agency, Daily Express ve The Sun gazetelerinin de konuyla ilgili paylaşımlarına ulaşmak mümkün.
İddianın doğru olmadığına ilişkin Snopes ve Malumatfuruş da paylaşımlar yapmış.
26 Mart 2020 itibariyle Rusya’daki vaka sayısının 840 olduğu biliniyor. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ise son basın açıklamasında 22 Nisan’da yapılacak anayasa referandumunu salgın nedeniyle ertelediğini duyurdu. Ülkede resmi tatil de bir hafta uzatıldı. Sokağa aslan salma iddiası ile ilgili ise herhangi bir bilgi bulunmuyor.
Sonuç olarak iddia gerçeği yansıtmıyor. Fotoğraf Rusya’dan değil Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinden. İddia, yaygın bilinen yanlış bilgi türlerinden hatalı ilişkilendirmeye örnek.