Putin’in Rusya’da içki satışını 11 gün yasakladığı iddiası

Putin’in Rusya’da içki satışını 11 gün yasakladığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Mayıs tatillerine ilişkin 23 Nisan tarihli kararname, herhangi bir içki yasağı içermiyor.

Haber “Panorama” isimli parodi içerikler üreten site tarafından hazırlanmış.

Rusya’da 1995 yılına ait federal yasaya göre ülkede akşam 11.00’den sabah 08.00’e kadar içki satışı yasak.

Bölge belediyeleri de kısıtlamalar getirme hakkına sahip, bazı bölgelerde Mayıs’ın ilk 10 günü içki satışı yasaklanmış.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Tam kapanma tedbirlerine içki satışının yasaklanmasının da eklenmesinin yankıları sürüyor. İçkinin salgının kontrol altına alınmasıyla dolaylı ilişkisi sorgulanırken, yasağı savunanlar sık sık başka ülkelerdeki bazı uygulamalar hakkında iddialar da dile getiriyor. Diğer yandan kapanmanın ilk günü itibariyle satış devam ediyor.

Haber siteleri ve sosyal medyada paylaşılan iddiaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ülkede 1 ve 10 Mayıs tarihleri arasında içki  satışını yasaklayan bir kararname imzalamıştı.

putin alkol yasak ekran turkce

Putin’in imzaladığı kararnamede yasaklar yok

Rusya’da 1 ve 3 Mayıs tarihleri İşçi Bayramı, 8 ve 10 Mayıs tarihlerinde ise Zafer Bayramı kutlamaları nedeniyle tatil. Bayramların tesadüf ettiği tarihler arasında sadece 4 ve 7 Mayıs tarihleri çalışma günleri kapsamındaydı. Başkanlığın internet sitesinde, henüz yayınlanmış bir kararname var. Bu kararnamaye göre, 4 ve 7 Mayıs 2021 tarihleri de tatil yapılacak. Bu da ülkede Mayıs ayının ilk gününden itibaren 11 Mayıs tarihine dek tatil olacağı anlamına geliyor. Ancak kararnamede içki yasağı ile ilgili bir madde yok.

putinin imzaladigi karar 23 nisan

Vladimir Putin tarafından imzalanan kararname

Resmi internet sitesindeki diğer açıklamalarda da böyle bir yasaktan söz edilmiyor

Rusya İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki haberler arasında da böyle bir açıklama bulunmuyor. Google üzerinden internet sitesindeki açıklamaları aradığımızda da tüm ülkeyi kapsayan alkol yasağına ilişkin sonuç çıkmıyor. Arama motorunda çıkan sonuçlar arasında içkinin yasak olduğu yerlere dair bilgiler içeren bir açıklamaya rastlıyoruz. Ancak bu kısıtlamaların bulunduğu mekanlardaki ihlallerin yaptırımlarına dair.  

Haberin kaynağı parodi içerikler üreten bir site

Peki bu dedikodunun kaynağı ne olabilir? Arama motorunda haberin kaynağına ilişkin Rusça tarama yaparken ipuçları bizi parodi içerikler üreten bir haber sitesine götürüyor. Gündeme ilişkin parodi haberler üreten “Панорама” yani Panorama isimli internet sitesi 23 Nisan 2021 tarihinde bu haberi sitesinde ve sosyal medya hesabında paylaşmış. Twitter’da 50 binden fazla izleyiciye sahip hesabın açıklama kısmında parodi yayınlar yaptığı belirtilmiş.

panorama satirik sayfa sosyalmedya hesabi

Parodi içerikler üreten Panorama isimli sitenin sosyal medya hesabı

panorama alkol yasagi haberi sosyal medyada

Panorama isimli sitenin alkol yasağı ile ilgili paylaştığı parodi haber

Rusça haberi Google Çeviri kullanarak okumak mümkün. Rusya İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına dayanan yazının sonunda, haberin gerçeği yansıtmadığı ve sadece parodi olduğu bilgisine yer verilmiş

panorama alkol yasagi haberi cevirisi google

Haberin çevrilmiş hali

Rusya’da bazı lokal içki kısıtlamaları var

Rusya'da Covid-19 ile ilgili önlemler kapsamında içki tüketimine dönük bazı kısmi yasaklar getirilmiş. Örneğin: Tuva belediyesi resmi internet sayfasında 1 ve 10 Mayıs 2021 tarihlerinde içki satışının yasak olduğunu açıklamış. Kurgan’da da belediyenin imzaladığı karara göre 1 ve 9 Mayıs 2021 tarihlerinde alkol satışı yasak

Rusya’da 1995 tarihli federal yasaya göre içki satışı gece saat 11.00’den sabah saat 08.00’e kadar yasak. Ancak yerel yönetimler, bölgelerde federal yasaya ek olarak kısıtlamalar uygulamak hakkına sahip. Örneğin, Dağıstan bölgesinde, federal yasaya ek olarak, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Bilgi Günü, Çocuk Bayramı gibi bazı özel dönemlerde de alkol satışına yönelik yasaklar mevcut.  

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi (Rospotrebnadzor) de iddiayı yalanladı